Fender X MoFi Precision Deck: draaitafel met Sunburst finish zoals van Fender’s basgitaar

De Amerikaanse bedrijven Fender en Mobile Fidelity Electronics hebben samengewerkt om de Fender X MoFi Precision Deck draaitafel te ontwikkelen en uit te brengen. De nieuwe in de VS gemaakte draaitafel is met een gelimiteerde oplage van 1.000 stuks een exclusief ding. De draaitafel heeft Fender's iconische Sunburst finish en is gebouwd van moeras essen, hetzelfde hout dat wordt gebruikt voor de legendarische Fender Precision basgitaar.

Fender X MoFi Precision Deck: exclusieve draaitafel

“Er gaat niets boven het horen van de zachte “dreun” van een naald nadat deze op een vinylplaat is gevallen, wachtend op de paar anticiperende seconden totdat de inleidende groef er doorheen draait, en dan, schijnbaar uit het niets, genietend van de warmte, komen details en glorieuze klanken van een LP. Stel je nu de magie voor van dat geliefde analoge ritueel met een draaitafel die elk soort muziek gezaghebbend en nauwkeurig speelt, inclusief de tijdloze albums die zijn opgenomen door veel van de grootheden aller tijden, zoals Jimi Hendrix, Bruce Springsteen, David Gilmour, Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton, Jeff Beck, Pete Townshend, George Harrison, Mark Knopfler, Keith Richards, Robbie Robertson, Steve Cropper, Joe Strummer, Bill Frisell, Waylon Jennings, Muddy Waters, Donald “Duck” Dunn, Sting, Carol Kaye, Pino Palladino, en George Porter Jr. om te beginnen, die precies de instrumenten bespeelden die het direct herkenbare ontwerp inspireerden. Het opvallende resultaat van een ongekende samenwerking tussen twee legendarische Amerikaanse bedrijven en een creatie waarvan het ontstaan dateert van vóór de alomtegenwoordige Stratocaster, Telecaster en Precision Bass, de Fender x MoFi PrecisionDeck draaitafel maakt die onschatbare ervaring mogelijk,” aldus de wervende tekst van de makers van de Fender X MoFi Precision Deck.

De draaitafel is bedacht, handgemaakt en vervaardigd in de VS en heeft handelsmerkkenmerken die verbonden zijn met beide Amerikaanse bedrijven. Visueel pronkt het met het onmiskenbare en iconische driekleurige zonnestraalpatroon dat stamt uit de vroege jaren vijftig van de vorige eeuw en weerspiegelt het duurzame uiterlijk van de Fender Precision Bass-, Stratocaster- en Telecaster-modellen. Met een urethaanafwerking die buitengewoon goed veroudert en uitzonderlijke duurzaamheid biedt, ondergaat elk Precision Deck exact hetzelfde handverfproces dat Fender in zijn Custom Shop-fabriek gebruikt voor zijn gerespecteerde vier- en zessnarige instrumenten.

De Precision Deck is naar eigen zeggen een instant collector’s item, mede vanwege zijn beperkte oplage van slechts 1.000 exemplaren. Ieder exemplaar wordt individueel genummerd en voorzien van een badge, een onderscheidend naamplaatje dat lijkt op de metalen serienummerplaten die te vinden zijn op Fender-gitaren. De Precision Deck is door en door een voorbeeld van audiofiele kwaliteit, met natuurgetrouwe vinylweergave die uitzonderlijk stil en vrij van zijn eigen signatuur is. Historisch gezien voltooit het een verhaallijn die begon in Leo Fender's radioreparatiewerkplaats en generaties lang voortduurde.

Leo Fender: het begin van een legende

Voordat de eerste geproduceerde volledig elektrische gitaar ooit zijn fabriek verliet, droomde Leo Fender van het ontwerpen van een ander instrument: een hoogwaardige draaitafel die de huizen van mensen zou vullen met het geluid van pure, gedetailleerde, natuurlijke, levendige muziek. Hij maakte zelfs blauwdrukken, ontving een patent en verkocht in 1945 de rechten voor 5.000 dollar. En hij zag ongetwijfeld de parallellen tussen de pickups op elektrische gitaren en de pickups (ook wel cartridges genoemd) op draaitafels. Nu, meer dan 75 jaar later, maken Mobile Fidelity Electronics en Fender Corporation de analoge visie van de baanbrekende uitvinder tot een opvallende realiteit.

Zoals elk product dat de moeite waard is om te vieren en te bezitten, heeft de Precision Deck een verhaal dat diep gaat. Een VP van Fender kreeg het idee voor het initiatief tussen Fender en Mobile Fidelity Electronics toen hij een audiodealer bezocht en leerde over de draaitafels van Mobile Fidelity Electronics. De directeur nam al snel contact op met Fender Custom Shop Principal Master Builder Yuriy Shiskov, een houtexpert en een van Fender's meest prominente gitaarbouwers. Shiskov werkte prompt tot laat in de avond aan het maken van platen van moeras essenhout, dezelfde blokken die worden gebruikt om Fender Precision Bass-gitaren te maken, totdat hij ze perfectioneerde tot de prachtige vorm die de basis werd van Precision Deck. Elke veeleisende sokkel op elk Precision Deck is afkomstig, gefreesd en afgewerkt door Fender voordat het naar Mobile Fidelity Electronics wordt gestuurd.

Natuurlijk mogen draaitafels, in tegenstelling tot Fender-gitaren, niet resoneren. Om ervoor te zorgen dat dergelijke problemen zich niet zouden voordoen en het anders zo mooie ontwerp en geluid zouden verstoren, wendde Mobile Fidelity Electronics zich tot akoestiekexpert Mike Latvis van Harmonic Resolution Systems. Zijn ingenieuze oplossing: bevestigingspunten en resonantie-uitsparingen op de bodem van de sokkel met lage resonantie, uitgevoerd volgens de juiste specificaties voordat ze naar Fender werden gestuurd. Dit zijn slechts een paar van de allernieuwste aspecten waarmee het 25,5-pond Precision Deck, dat is gebaseerd op het bekroonde UltraDeck-model van Mobile Fidelity Electronics, zich onderscheidt.

Fender X MoFi Precision Deck: technische aspecten

Trouw aan zijn naam, wordt de Precision Deck zorgvuldig gebouwd, waarbij elk onderdeel en elke functie uitgebreide tests heeft ondergaan om optimale prestaties te garanderen. Uitgerust met het equivalent van een gitaarpickup, in de vorm van de veelgeprezen MasterTracker-cartridge van Mobile Fidelity, voor eenvoudige installatie en bediening, is de Precision Deck klaar om uit de doos te gaan. Fysiek valt het op door zijn superstevige, 1,3-inch, 6,8-pond Delrin-schotel die diepzwarte achtergronden en een fantastisch lage ruisvloer levert. Delrin is gekozen vanwege de natuurlijke impedantie die overeenkomt met vinyl. Een 300 RPM geïsoleerde AC-synchrone motor biedt uitstekende snelheidsstabiliteit. Bovendien voegt de dempende constructie bestaande uit drie aluminium platen die aan het MDF-lichaam zijn gehecht extra massa toe en elimineert op die wijze verkleuring. Hetzelfde geldt voor het gebruik van lagervet op basis van esters, waardoor de tafel extreem stil is.

De technische bekwaamheid strekt zich uit tot de op maat ontwikkelde Ultra-toonarm, een 10-inch recht aluminium cardanisch lagerontwerp waarvan de stijfheid en volgvaardigheid zich vertalen in hypernauwkeurige aftasting. De Ultra-toonarm is voorzien van bedrading van Cardas Audio. Instelbare volgkracht, VTA, azimut en verbeterde anti-skate verlenen luisteraars eenvoudige fine-tuning-opties. Een omgekeerd lagersysteem van gehard staal, compleet met een saffier drukkussen, zorgt voor een heerlijk soepele, rotatiestabiliteit en anti-vibratievoeten van Precision Deck, ook ontwikkeld in samenwerking met het technische team van Harmonic Resolution Systems (naar eigen zeggen de wereldleider op het gebied van trillingsisolatie), speciaal voor het gewicht van PrecisionDeck, beschermt het draaiplateau verder tegen storende resonanties.De Precision Deck zelfs geleverd met vergulde connectoren van hoge kwaliteit afgeschermd door koperfolie om RF-ruis in de lucht te voorkomen en als bonus een verwijderbare scharnierende stofkap.

Net zo belangrijk is dat de Precision Deck een typisch Amerikaanse erfenis voortzet die Leo Fender ongeveer acht decennia geleden in zijn garage begon en die Mobile Fidelity meer dan vier decennia geleden oppikte met zijn eerste opnames. Fender en Mobile Fidelity Electronics zijn er trots op dit erfgoed voort te zetten. Precision Deck staat voor een authentieke samenwerking tussen twee marktleiders en innovators en een verbinding tussen geschiedenis, muziek en de artiesten waar je van houdt, die zowel diep persoonlijk als gepersonaliseerd is, een creatie die Leo Fender zelf zou hebben gekoesterd.

Fender X MoFi Precision Deck: prijs en leveringsinformatie

Zoals reeds hierboven vermeld zullen slechts 1.000 exemplaren van de Precision Deck worden gebouwd. De adviesprijs in de VS is 3.495 dollar. We weten niet of de Precision Deck de oversteek naar de Benelux zal gaan maken. Een belangstellende in de Benelux moet rekening houden met een hogere prijs vanwege wisselkoersschommelingen, transportkosten, invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.

MERK

EDITORS' CHOICE