REVIEWTeufel

Review Teufel Boomster derde generatie: prima allrounder

SAMENVATTING

Teufel presenteert met de jongste generatie Boomster een speaker die weinig onduidelijkheid toelaat over het waarom van die naamgeving, dankzij een zeer solide ontwerp en een krachtige weergave, die tegelijkertijd scoort op gebruiksvriendelijkheid en veelzijdigheid. Wel een tikje aan de prijzige kant.

PLUSPUNTEN

  • Stevig en degelijk: bepaald geen plastic speakertje
  • Verbeterde weergave, prima laag
  • Gebruiksvriendelijk en toegankelijk
  • Oplaadfunctie voor smartphone/tablet

MINPUNTEN

  • Prijskaartje
  • Weergave op lagere volumes

Vanaf vandaag is de derde generatie van de Teufel Boomster op de markt. En dat treft, want de bluetooth luidspreker met de look & feel, maar ook het gewicht en de veelzijdigheid van een compacte gereedschapskist, staat hier al een paar dagen muziek te maken. Deze introductie dubbelt daarom meteen als review. 

Teufel Boomster Gen 3

De derde generatie van de Boomster is, je raadt het al, op diverse fronten verbeterd. Het 'Gen 3' hebben we er overigens zelf achtergeplakt, onze Berlijnse vrienden van Teufel spreken gewoon van Der Boomster. Wat volgens hen voldoende onderscheidend is, het originele model is al ruim 7 jaar oud en niet meer verkrijgbaar. De 2.0-versie die daar nog tussenzit is echter volop in de uitverkoop momenteel, dus toch even opletten. Die herken je overigens vrij snel aan het gedeeltelijk open ontwerp aan de voorzijde, terwijl de jongste uitvoering een frontje heeft dat de gehele voorkant bedekt. 

De 2021 Teufel Boomster biedt volgens de fabrikant 'een krachtiger volume, een langere speelduur en nog beter geluid dan zijn voorganger'. Dat maken de Duitsers gelukkig ook meteen concreet, door te melden dat de speaker in tegenstelling tot de eerdere uitvoeringen nu is uitgerust met Dynamore, de in eigen beheer ontwikkelde technologie van Teufel die je onder meer vindt in de recent geteste Cinebar One, bedoeld om een 'duidelijk hoorbaar stereopanorama' uit je speaker te halen. Ook is de grote basdriver – Teufel zet met de Boomster in op een stevig laag – ditmaal voor het eerst versterkt door twee passieve basmembranen. 

Daarnaast is de Boomster dankzij de nieuwe spatwaterbescherming veelzijdiger inzetbaar  al waarschuwt het EU-verplichte boekje-dat-niemand-leest wel dat gebruik buitenshuis wordt afgeraden. Iets dat je ons inziens in je eigen tuin veilig kunt negeren, zolang je de speaker niet in het zwembad gooit of achteloos achterlaat als je tijdens een bui naar binnen vlucht. Alhoewel, het IPX5-niveau zou een flinke plensbui best aan moeten kunnen.

Niet voor niets is de subwoofer in deze Boomster niet meer zichtbaar, en vind je aan de achterzijde wel meer aanpassingen – zoals sluitende plugjes over de diverse in- en uitgangen – die maken dat je de speaker met een gerust hart mee op pad kunt nemen. Ook de accu is met het oog op activiteiten buiten de deur aangepast: op een gemiddeld volume moet je er 18 uur mee vooruit kunnen, mits je er via de USB-A-aansluiting aan de achterzijde niet teveel mobiele apparaten aanhangt om energie af te tappen. 

Die batterijduur van 18 uur kunnen we niet bevestigen, maar in de ruim twee uur dat we vanaf de eerste kennismaking (uit de doos, met 70 procent batterij) op schappelijk huiskamervolume met de Boomster speelden, daalde dat niveau slechts naar 60 procent. Dat kun je checken door kort op de powerknop te drukken, want die moet je iets langer ingedrukt houden als je de speaker uit wil schakelen.

Teufel Boomster: de techniek op een rijtje

De Boomster heeft een 3-kanaals opbouw – twee tweeters, twee midrange drivers plus subwoofer – aangestuurd door een klasse-D versterker met voldoende vermogen om meer dan alleen je keuken met geluid te vullen. 

Voor de weergave is er in de eerste plaats natuurlijk weer voorzien in bluetooth voor een snelle en gemakkelijke verbinding. En wie medio 2021 een draadloze speaker uitbrengt, doet dat uiteraard met Bluetooth 5.0 met aptX. Daarnaast is er de True Wireless-verbinding als je een tweede Boomster wil aansluiten, en kun je dankzij multipoint-functionaliteit tegelijkertijd met twee smartphones koppelen – voor als je het niet eens kunt worden over de playlist. Al kun je dat laatste ook gewoon aan de deejays op de radio overlaten natuurlijk; er is ontvangst via FM en DAB+ met drie voorkeursstations en een klassieke telescoopantenne voor een optimale ontvangst. 

Bovenop vind je naast aan/uit, bluetooth, input, volume, de voorkeuzekanalen en natuurlijk play/pause en vooruit/achteruit ook een knopje voor de basweergave, die te variëren is tussen -6, 0 en +6 dB. Al die knopjes vind je ook op de afstandsbediening. 

De Teufel Boomster '2021' komt in zwart of 'sand white' en heeft een prijskaartje van 369 euro en 99 cent. 

 Musik, bitte

 Tot zover de categorieën 'wat is het' en 'wat kan het', uiteindelijk zit het vlees van een luidsprekerreview uiteraard in de audioweergave. In afwachting van het postpakket uit Duitsland gaan de gedachten naar de vele handzame alles-in-een speakers die hier in de laatste tien, twaalf jaar de revue passeerden (bronnen, versterkers en high-end luidsprekers laat ik doorgaans aan mijn veel bekwamere redacteuren over). Die vind je doorgaans in de prijsklasse van 150 tot 250 euro, dus daar springt deze Teufel wel bovenuit, toch in ieder geval aan de kassa. 

Vooruit, de Sony XP-500 die hier in de zomer stond had ook een prijskaartje van 350 euro, maar daar hoorde ook een formaat van 350 euro bij.

Deze Teufel doet meer denken aan een Tivoli, en als je daar 350 euro uitgeeft ga je voorbij de basismodellen om de bij jongste generatie Model One uit te komen, met WiFi, AirPlay 2 en Google Chromecast. Dat maakt toch wel benieuwd naar wat deze Boomster aan geluid wegzet voor zijn prijskaartje, ook gegeven het feit dat je daar net wat minder functionaliteit bij krijgt. Al leent de Teufel zich op zijn beurt weer meer voor een mobiele invulling.

Enfin, de audioweergave. Dat hebben we op twee manieren aangevlogen. In de eerste dagen is er een uitgebreide playlist voorbijgekomen. Aansluitend heeft de Boomster een tijdje als radio gefungeerd, gewoon oldschool FM. Zodat we even niet over albums en nummers na hoefden denken. Maar ook omdat we vermoeden dat een dergelijke aankoop in best veel gevallen juist als radio ingezet zal worden, met de draadloze bluetoothoptie als het extraatje.

Hoe dan ook stelden beide invullingen niet teleur. Waarbij we bij de eigen playlist vooral de spontaan ontstane 'power ballad themadag' niet willen overslaan. Wat begon met Céline Dion en Whitney Houston om naast het vermogen en het laag vooral even op de vocalen te focussen, eindigde via Kansas, Meatloaf, Whitesnake en Warrant bij Journey en Aerosmith. De Teufel, met bass op -6 dB, weet er zonder uitzondering raad mee. Zoals wel vaker het geval is, is de weergave op standje achtergrond niet ideaal en moet je het volume voor de beste resultaten door een soort dempende deken heen duwen. Weergave die gehoord mag worden dus. Weergave ook die niet per se het prijsniveau ontstijgt, maar wel laat horen waar de extra ca. 100 euro naartoe gegaan zijn. 

Conclusie

Onder de streep is de Teufel Boomster geen Phantom van Devialet of Mu-so Qb van Naim – maar daar betaal je dan ook niet voor. De prijsklasse aan de rechterhelft van 300 tot 400 euro is tegelijkertijd wél een flinke stap ten opzichte van de 179 euro voor een IKEA Symfonisk of de 199 euro voor een Dynavoice – maar dat hoor je óók. En hoewel je het vermogen en het echt wel diepere laag van de veel grotere Sony XP-500 er niet mee in huis haalt, bespaar je je voor datzelfde geld wel een hernia en de nodige flitsboetes.

Teufel Boomster
€ 369,99 | www.teufelaudio.nl | tijdelijk met € 20 Early Bird-korting (code XGY-U34-XE8)
Beoordeling: 4 / 5

Lees ook de review van onze collega's op TechFi.nl.

MERK





EDITORS' CHOICE