NIEUWSWharfedale

Wharfedale vult Elysian productlijn aan met Elysian 1 en Elysian Center

De Britse luidsprekerbouwer Wharfedale heeft twee modelllen toegevoegd aan zijn vlaggenschip productlijn Elysian. De Elysian 1 is het meest compacte tweeweg model, terwijl de Elysian Center een full-range centerluidspreker is. We hebben al eerder over de Elysian 1 geschreven maar toen waren nog geen details bekend en ook nog geen prijs en leveringsinformatie.

Wharfedale Elysian 1 en Elysian Center

De Wharfedale Elysian 1 is een compacte luidspreker die volgens de fabrikant geen compromissen sluit op het gebied van prestaties, ongeacht de compacte tweewegconstructie. De speciaal ontwikkelde woofer met een diameter van zeven inch is uitgerust met een glasvezelmatrixmembraan en een zeer effectieve drive en moet samen met de SLPP (Slot-Loaded Profiled Port) basreflexconstructie een krachtige basweergave tot 49 Hz kunnen bieden. Een hoogwaardige cross-over zorgt voor een naadloze overgang tussen de woofer en de Air Motion Transformer (AMT) die de weergave van hoge tonen voor zijn rekening neemt. De AMT is bekend is van de grotere leden van de Elysian-productlijn.

Voor een uitzonderlijk dynamische en levendige hoogweergave vertrouwt Wharfedale op de AMT die Oskar Heil voor de Elysian-serie heeft ontwikkeld. Het accordeonvormige membraan is doorkruist met uiterst fijne geleidersporen en beweegt zijwaarts in een magnetisch veld. De geluidsgolven worden uit de plooien van de balg gedrukt, wat ondanks het grote membraanoppervlak tot een fascinerend snelle respons leidt. Wharfedale vervaardigt deze AMT ook in zijn eigen productiefaciliteit.

De relatief grote Elysian Center werkt met twee woofers met een diameter van 8,5-inch, een middentoner van zes inch  en weer de AMT die ook in de andere familieleden is geplaatst. Deze combinatie moet niet alleen levendige hoge tonen mogelijk maken, maar ook een nogal ongebruikelijke, precieze bas tot 27 Hz voor een centerluidspreker. Hoewel de Elysian Center een volwaardige fullrange luidspreker is, zorgt de horizontale opstelling van het individuele chassis voor een plat ontwerp.

De ronde behuizing van de Elysian-luidsprekers draagt niet alleen bij aan het fraaie uiterlijk, maar heeft ook belangrijke akoestische voordelen: het ontbreken van parallelle wanden is bedoeld om resonanties in de behuizing te voorkomen. De oppervlakken van de kasten van de Elysian’s zijn afgewerkt met vierlagen pianolak. Ze zijn naar keuze verkrijgbaar in hoogglans wit, zwart of walnoot.

Wharfedale biedt op maat gemaakte stands voor de nieuwe Elysian-modellen die naar eigen zeggen uitvoerig akoestisch geoptimaliseerd en vervaardigd zijn met dezelfde aandacht voor detail als de luidsprekers zelf. De basisplaat met zijn elegante pianolakafwerking neemt het ontwerp van de luidsprekers over en verstelbare spikes zorgen voor effectieve ontkoppeling. De vier pilaren zijn gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal en zullen volgens de ontwerpers zelfs bij bloedstollende basonweersbuien een onbeweeglijke plaatsing garanderen.

Wharfedale Elysian 1 en Elysian Center: prijzen en leveringsinformatie

Wharfedale Elysian 1:              3.690 euro per paar
Wharfedale Elysian Center:     3.990 euro per stuk
Standaard voor Elysian 1:           590 euro per paar
Standaard voor Elysian Center:  690 euro per stuk

MERK

EDITORS' CHOICE