NIEUWSKlipsch

Klipsch lanceert jubileumeditie van Klipschorn AK6

De Amerikaanse luidsprekerfabrikant Klipsch bestaat 75 jaar en heeft om dit heugelijke feit te vieren een jubileumeditie aangekondigd van de bestaande Klipschorn AK6. De jubileumeditie is herkenbaar aan het getal 75 op het front en hij wordt afgewerkt met een fraaie teak fineerlaag. Ja, het is een exclusief ding want Klipsch is voornemens om slecht 75 paar te bouwen.

Klipschorn AK6 jubileumeditie vanwege 75e verjaardag

De iconische Klipschorn van de Amerikaanse luidsprekerbouwer Klipsch is de originele, drieweg, volledig met hoorndrivers uitgeruste luidspreker die de basis legde voor het merk Klipsch. In zijn nieuwste uitvoering beschikt deze historische luidspreker over een geheel nieuwe neodymium-tweeter en een volledig gesloten ontwerp voor flexibele plaatsing.

De Klipschorn is de enige volledig hoorngeladen luidspreker die beschikbaar is voor consumenten. Met zijn driewegsysteem is elke driver gekoppeld aan een hoorn en geoptimaliseerd om in zijn individuele frequentieband te werken. Hierdoor kan de Klipschorn maar liefst 10 tot 20 keer efficiënter zijn dan andere conventionele dynamische luidsprekers. Een hoger rendement van maar liefst 105 dB (2,83 Volt / 1 meter)  levert een groter akoestisch vermogen op, dat met aanzienlijk minder inspanning wordt gegenereerd. Het resultaat is het schoonste, meest dynamische geluid dat mogelijk is over het hele muzikale bereik, terwijl de vesterker geen krachtpatser hoeft te zijn. Klipsch geeft een frequentiebereik op van 33 Hz tot 20 kHz (+/- 4 dB) en een impedantie van acht Ohm. De luidspreker weegt bijna tachtig kilogram en meet 134,62 x 79,38 x 71,75 centimeter (H x B x D).

Klipschorn AK6 75th: neodymium tweeter

De Klipschorn is voorzien van een neodymium tweeter met een 1-inch polyimide diafragma en een met koper beklede aluminium spreekspoel. Deze lichtgewicht membraanconstructie en sterke magneetstructuur creëren de extreem hoge gevoeligheid van 109dB van de tweeter en maken het de meest efficiënte consumententweeter op de markt. Wanneer gekoppeld aan een 90 x 40 Tractrix hoorn, zet de tweeter nieuwe prestatieniveaus voor dynamisch bereik en output. Het ontwerp van de faseplug breidt de hoge frequentieprestaties uit tot 20 kHz, waardoor de luisteraar de meest subtiele details van de hoge frequenties beter dan ooit kan horen.

Klipschorn AK6 75th: gloednieuw gesloten ontwerp

De laagfrequente hoorn van de Klipschorn is opnieuw ontworpen en is nu volledig omsloten. Dit elimineert de noodzaak om de luidsprekers strak in de hoek van een luisterruimte te plaatsen. De luidspreker hoeft zich alleen in de buurt van de hoek te bevinden om de volledige prestatie van de hoorn te realiseren. Bovendien biedt de ingesloten achterkant flexibiliteit om de luidspreker desgewenst in een hoek te plaatsen voor het beste stereobeeld.

Klipschorn AK6 75th: hoogwaardige aansluitingen

Het hoogwaardige aluminium invoerpaneel van de Klipschorn biedt plaats aan grote, hoogwaardige luidsprekerkabels. Sterke, veelzijdige en hoogwaardige bindingsposten bieden de mogelijkheid voor bi-wiring of bi-amping. De interne bedrading is gemaakt van AudioQuest Type 4 met Star-Quad Geometry interne bedrading met koolstofbelaste isolatie, stikstofgeïnjecteerde PE en solide langkorrelige koperen geleiders.

Klipschorn AK6 75th: twee middentoners

Volgens Paul W. Klipsch is “de middentonen waar we leven” en dus één van de meest kritische onderdelen in elk luidsprekerontwerp. Het middenbereik van de Klipschorn maakt gebruik van twee stuks 1,5-inch compressiedrivers gekoppeld aan een zeer efficiënte exponentiële hoorn die het vermogen en de prestaties van het systeem maximaliseert. Hierdoor wordt er minder vervorming geproduceerd door de versterker en door de luidspreker. Dat betekent helderheid, nauwkeurigheid en opmerkelijke tonale definitie, aldus de ontwerpers.

Klipschorn AK6 75th: houtfineer volgens het boek

Klipsch gebruikt alleen zogenaamd book-matched houtfineer voor de Heritage-serie luidsprekers en dus ook voor deze jubileumeditie. De fineerbladeren worden op hun plaats gehouden omdat ze delicaat uit het hout zijn gesneden en nauwkeurig zijn gerangschikt om een spiegelbeeld te vormen bij de lasnaad, zoals het omslaan van de pagina's van een boek. Dit geeft elke luidspreker een esthetisch aantrekkelijk en consistent uiterlijk dat meer wordt gekoesterd dan enige andere vorm van houtfineer.

Elk paar luidsprekers uit de Heritage-serie is op elkaar afgestemd, met behulp van houtfineerpanelen die van hetzelfde hout komen. Elke kast is zorgvuldig op elkaar afgestemd, zodat elke luidspreker in het paar praktisch identiek is aan de ander. Terwijl de luidsprekers naadloos samen door de fabriek bewegen, wordt elk afgewerkt product geïnspecteerd en gelabeld met opeenvolgende serienummers, zodat elke luidspreker uit de Heritage-serie de fabriek verlaat als een zorgvuldig esthetisch afgestemde set.

De behuizing van de Klipschorn is gemaakt van meer dan honderd houten panelen en wordt geassembleerd met alleen de hoogste kwaliteit lijmen en bevestigingsmiddelen. Dit is een speaker die je van generatie op generatie zult doorgeven.

Klipschorn AK6 75th: afgewerkt in stijl

De Klipschorn is voorzien van een geheel nieuw scriptlogo en luxe zilvermetalen grilledoek voor een nostalgische esthetiek die doet denken aan het begin van deze iconische luidspreker.

Er worden slechts 75 paar van deze jubileumluidspreker gebouwd. Wie een paartje weet te bemachtigen krijgt ook een fraai boek met de titel “75th Anniversary History of Klipsch Coffee Table Book” en onderzetters met het 75-jarig jubileumlogo. Verder krijgt de gelukkige een T5II Gunmetal in-ear hoofdtelefoon gegraveerd met het 75th logo en genummerd om het aantal luidsprekers weer te geven. Echtheidscertificaten ondertekend door het technische team zitten er natuurlijk ook bij.

Klipschorn AK6 75th: prijs en leveringsinformatie

Klipsch geeft tien jaar garantie op de Klipschorn AK6 75th. We hebben nog geen prijs en leveringsinformatie voor de Benelux.

MERK

EDITORS' CHOICE