NIEUWSMeridian

Meridian DSP8000 XE: digitale actieve vlaggenschip luidspreker

Het in Groot-Brittannië gevestigde Meridian Audio heeft de DSP8000 XE aangekondigd, een digitale actieve luidspreker die meteen het nieuwe vlaggenschip van de fabrikant zal zijn. De Meridian DSP8000 XE is de eerste luidspreker van Meridian die voortkomt uit het Extreme Engineering-programma van het bedrijf, dat meer dan zes jaar geleden is begonnen. Productie en levering zullen naar verwachting gaan beginnen in maart 2022.

Meridian DSP8000 XE, resultaat van Meridian Extreme Engineering Program

Het Meridian Extreme Engineering Program is gemaakt om elk element van Meridian's productplatforms opnieuw uit te vinden, zowel de hardware als de software. Een belangrijke vooruitgang is een nieuw ontwerpconcept dat bekend staat als 'Precision Sonic Transport' (PST). PST past volgens de fabrikant innovatieve technieken en nieuwe processen toe om ervoor te zorgen dat elk aspect van de reis van het audiosignaal door de luidspreker een maximale sonische getrouwheid behoudt. De DSP8000 XE is de eerste van Meridian's producten die profiteert van de verbeteringen die mogelijk zijn gemaakt door PST en er zullen nog meer nieuwe productontwikkelingen worden aangekondigd.

Meridian DSP8000 XE

De Meridian DSP8000 XE heeft als basis een gloednieuwe audio-architectuur, waarbij gebruik wordt gemaakt van hogere specificaties, krachtigere componenten en nieuwe technologieën, waaronder Atlas Software Core, een geheel nieuw, toekomstgericht audioverwerkings- en besturingsplatform. Als host van Meridian's krachtigste DSP-engine tot nu toe, maakt Atlas Software Core de implementatie van nieuwe verbeteringstechnologieën en -functies mogelijk.

Meridian DSP8000 XE: R1 Electronics Platform

R1 Electronics Platform is de essentiële hardware-infrastructuur die het Precision Sonic Transport-ontwerpconcept in de DSP8000 XE implementeert. Het beschikt over geheel nieuwe, zeer gespecificeerde digitale en analoge circuits en geavanceerde, signaalverbeterende ontwikkelingen, waaronder: Command Board-verwerkingscentrum, Sync-Link voor het transporteren van de nauwkeurig opnieuw geklokte digitale audio via afgeschermde RJ45-links van het Command Board rechtstreeks naar de nieuwe DAC-kaarten, plus nieuwe DA-converters en versterkers, bedraad via extreem korte gebalanceerde audioverbindingen om signaalinterferentie te minimaliseren.

Meridian DSP8000 XE: drivers van de volgende generatie

De Meridan DSP8000 XE is voorzien van nieuwe drivers.

  • Subsonic Bass Driver: zes geheel nieuwe 200 millimeter lange slag (24 millimeter excursie) basdrivers in een 'force balanced' configuratie voor maximale basextensie.
  • Evo Mid-Range Driver: een 160 millimeter lange-slag aandrijfeenheid, nieuw ontwikkelde niet-geleidende spreekspoelvormer en groot motorsysteem.
  • Ultrasone tweeter: een 25 millimeter beryllium dome en zilveren spreekspoel met een nieuwe aangepaste stalen golfgeleider.

De behuizing heeft een gemoderniseerde esthetiek en een opnieuw ontworpen vorm en techniek om mechanische prestatieverbeteringen mogelijk te maken met een bijgewerkt driverklemringsysteem, verzonken akoestisch transparante metalen roosters en massaladende aluminium bodemplaat.

Meridian DSP8000 XE: connectiviteit en bediening

De Meridian DSP8000 XE biedt nieuwe connectiviteits- en bedieningsfuncties. Deze omvatten eenvoudige installatie en bediening via het nieuwe Meridian B-Link Bluetooth-apparaat, IR, USB, RS232 of met een Meridian Controller-product. Elke luidspreker bevat ook de optionele IA21 analoge ingangsmodule waarmee gebruikers desgewenst de DSP8000 XE kunnen aansluiten en bedienen via hun favoriete externe analoge voorversterker of processor.

Na een preview van het nieuwe product aan Meridian's wereldwijde distributeurs en dealers, merkte John Buchanan, CEO van Meridian op: “We zijn verheugd om de eerste nieuwe luidspreker van Meridian te onthullen die is ontwikkeld op basis van ons Extreme Engineering-programma. De DSP8000 XE levert de volledige kracht van Meridian's ervaring, expertise en voortdurende investeringen in onderzoek en ontwikkeling van audiotechnologie.”

Meridian DSP8000 XE: technische specificaties

  • Frequentiebereik: 18 Hz – 40 kHz (-3 dB)
  • Maximale SPL: 120 dB @1 meter voor een enkele luidspreker
  • Versterkers tweeter en middentonen: elk 150 Watt in vier Ohm, klasse AB
  • Versterkers lage tonen: zes gebrugde paren, elk paar 240 Watt in vier Ohm, klasse D
  • Tweeter: 1 x ultrasone tweeter, 25 mm beryllium-dome met aangepaste golfgeleider
  • Mid-Range Driver: 1 x Evo mid-range, op maat gemaakte 160 mm met heldere conus
  • Basdrivers: 6 x subsonische basdrivers, 200 mm met polypropyleen conus met lange slag

 

Meridian DSP8000 XE: prijs en leveringsinformatie

De bestellingen voor de DSP8000 XE worden reeds aangenomen, maar de start van de productie voor de DSP8000 XE is gepland vanaf maart 2022. De standaardafwerking is pianozwart, maar op de website van Meridian zien we dat de klant ook kan kiezen voor wit, rood, oranje en blauw. Prijsinformatie voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE