Jürg Jecklin stierf eind november op 83-jarige leeftijd na een korte, ernstige ziekte. Hij was niet alleen een inventieve geluidstechnicus, hij vond ook nieuwe soorten opname- en afspeeltechnologie uit. Wellicht zijn meest bekende wapenfeit was de ontwikkeling van de Jecklin Float hoofdtelefoon die in gewijzigde vorm nog steeds te koop is.
Jürg Jecklin: geluidstechnicus en ingenieur
Het eigenlijke beroep van Jürg Jecklin was geluidstechnicus bij de Zwitserse radio en dan met name als het ging om opname van klassieke concerten. En omdat dergelijke concerten meestal niet plaatsvinden in radiostudio's, maar in concertzalen zonder akoestisch geoptimaliseerde control room, heeft Jecklin gezocht naar een koptelefoon die hem een levensecht weergave van de originele opname zou geven. Omdat hij geen geschikte hoofdtelefoon kon vinden, ontwikkelde hij in de vroege jaren zeventig van de vorige eeuw een elektrostatische hoofdtelefoon die beroering wekte in hifi kringen: de “Jecklin Float” was geboren.
Het bijzondere aan de Jecklin Float is dat de drivers een groot oppervlak hebben en vrij zweven van de oren zonder ze aan te raken. Er is geen druk op de oren en er kan geen oorbroei ontstaan. Dat verklaart ook de naam “Float”. Op deze manier is het geluid vergelijkbaar met dat van luidsprekers. In eerste instantie was Jecklin’s helmachtige hoofdtelefoon helemaal niet bedoeld voor serieproductie, maar door de grote vraag werd hij uiteindelijk toch in serie gebouwd. Een nieuwe editie onder de naam “Jecklin Float QA” wordt tegenwoordig gebouwd door het bedrijf Quad Music Playback in de Eifel (Duitsland) en is verkrijgbaar in hun online winkel voor een prijs van 1.690 euro. De bijbehorende voeding kost nog eens 1.690 euro. Het originele model van Jecklin bereikte zelfs het Museum of Modern Art in New York.
Een tweede uitvinding van de Zwitserse uitvinder betrof de opnametechnologie: bij de “Jecklin-schijf” zijn aan weerszijden van een geluidabsorberende schijf twee microfoons met omnidirectionele eigenschappen gemonteerd. De verschillen in transittijd tussen de twee microfoons komen ongeveer overeen met de geluidscondities bij het menselijk oor.
Jürg Jecklin doceerde later geluidsversterking en geluidsrichting, evenals opnameanalyse aan de Universiteit voor Muziek en Podiumkunsten in Wenen, waar hij bijdroeg aan de ontwikkeling van de graad van geluidstechnicus.
Met Jürg Jecklin heeft de audio-industrie een begenadigd geluidstechnicus en akoestische ingenieur verloren die diepe sporen heeft achtergelaten in zowel de opname- als de afspeeltechnologie.