NIEUWSAccuphase

Accuphase DC-1000 Precision MDSD: DA-conversie op het hoogste niveau

Onlangs heeft het Japanse Accuphase de DP-1000 uitgebracht., een hoogwaardige loopwerk om cd’s en sacd’s af te kunnen lezen. De DP-1000 heeft geen DA-converter aan boord en dat is waar de nieuwe DC-1000 om de hoek komt kijken. De DC-1000 is een hoogwaardige DA-converter en volgens de fabrikant het perfecte gezelschap voor de DP-1000. Samen zouden ze moeten zorgen voor de hoogst mogelijke kwaliteit als het gaat om het afspelen van muziek van (sa)cd’s. De DC-1000 kan natuurlijk ook als DA-converter voor een streamer gebruikt worden.

Accuphase DC-1000 DC-1000 Precision MDSD Digital Processor

De nieuwe Accuphase DC-1000 Precision MDSD Digital Processor is een apparaat dat volgens de ontwerpers niets minder dan ultieme prestaties en geluidskwaliteit levert. Deze nieuwe digitale processor, die volgens de fabrikant is uitgebracht ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het bedrijf is mede ontworpen als de perfecte speelpartner voor de nieuwe Accuphase DP-1000 Precision SACD Transport.

Zijn cd’s en sacd’s afgeschreven en verouderd? Niet als het aan Accuphase ligt. Het bedrijf biedt geen streamers, maar als het om DA-converters gaat worden regelmatig nieuwe technieken ontwikkeld en/of verfijnd. Het afspelen van cd's en sacd’s heeft nog steeds potentieel voor aanzienlijke verbeteringen, aldus de Japanse fabrikant.

Accuphase DC-1000 Precision MDSD: flexibel ontworpen DA-converter

Nee, de nieuwe Accuphase DC-1000 Precision MDSD is niet beperkt tot gebruik bij Accuphase’s DP-1000 loopwerk. De DC-1000 is een flexibel apparaat met in totaal acht digitale ingangen. Er zijn ook twee digitale uitgangen geplaatst voor doorlusmogelijkheden. De DC-1000 heeft een analoge cinch- en XLR-uitgang.

Accuphase DC-1000: voorzien van ESS ES9038-PRO DAC-chips

De focus van de signaalverwerking ligt hier op een DAC-chip van ESS Technology Inc., namelijk de ESS ES9038-PRO. Accuphase gebruikt acht parallelle kanalen voor signaalverwerking om een drastische prestatieverbetering te bereiken, zoals de fabrikant zelf beschrijft.

Accuphase DC-1000: twee verschillende werkingsmodi, afhankelijk van het ingangssignaal

Accuphase Laboratory Inc. spreekt zelf van een zogenaamd MDS++-converterprincipe, dat wordt gebruikt voor signalen in lineaire PCM en waarbij meerdere Delta-Sigma DA-converters parallel worden gebruikt. Dit beïnvloedt factoren zoals de vervorming, ruis en lineariteit en aangezien het MDS++-principe niet afhankelijk is van signaalfrequentie of signaalniveau, kunnen interferentiecomponenten op zeer lage niveaus, die een groot probleem vormen voor conventionele Delta-Sigma converters, ook worden geminimaliseerd.

Het MDSD-principe, ook wel Multiple Double Speed DSD genoemd, wordt gebruikt voor content in DSD.

Volgens Accuphase Laboratory Inc. bevatten DSD-signalen veel kwantiseringsruis bij hoge frequenties die onhoorbaar zijn voor mensen, en digitale filters zijn nodig om deze hoogfrequente ruis te verwijderen.

Gewoonlijk worden DSD-signalen omgezet in PCM-signalen voordat ze het digitale filter passeren. Het MDSD-principe, dat wordt gebruikt in de Accuphase DC-1000 Precision MDSD Digital Processor, genereert acht in fase verschoven DSD-signalen en zendt deze vervolgens door naar de acht kanalen van de MDS++ DA-converter. Het hele circuit fungeert dan als een voortschrijdend gemiddelde filter met volledig lineaire fase om de hoogfrequente ruis te verwijderen.

Accuphase DC-1000: nieuw ontwikkeld dubbel direct gebalanceerd filter

Een ander essentieel onderdeel van de nieuwe Accuphase DC-1000 Precision MDSD digitale processor is de nieuw ontwikkelde Dual Direct Balanced Filter.Dit zijn twee parallelle Direct Balanced Filters met volledig gescheiden en symmetrisch ontworpen signaalpaden, die onderlinge interferentie vermijden en bijzonder effectief een aanzienlijk beter geluid bereiken kwaliteit.

De nieuwe Accuphase DC-1000 Precision MDSD Digital Processor kan signalen verwerken in lineaire PCM met maximaal 32 bits en 384 kHz, evenals inhoud in DSD, waarbij het spectrum zich hier uitstrekt tot DSD met 11,2 MHz, dus DSD256.

Uiteraard worden zowel de digitale als de analoge schakelingen gevoed door aparte voedingen, elk met een eigen ringkerntransformator als basis. Deze worden elk ondersteund door afzonderlijke filtercondensatoren met een totale afvlakcapaciteit van 80.000 ?F. De minutieus opgebouwde voeding bestaande uit meerdere componenten neemt goed de helft van de behuizing in beslag.

De nieuwe Accuphase DC-1000 Precision MDSD digitale processor heeft een breedte van 477 mm, een hoogte van 156 mm en een diepte van 394 mm en weegt maar liefst 24,4 kilogram.

Accuphase DC-1000: prijs en leveringsinformatie

De levering zou naar verluidt binnenkort moeten gaan beginnen, maar wij hebben nog geen prijsinformatie voor de Benelux.

MERK

EDITORS' CHOICE