Transparent PowerWave X: schone stroom voor optimale audioprestaties

Het Amerikaanse Transparent Audio heeft de PowerWave X gelanceerd, een apparaat dat meerdere audiocomponenten van schone stroom kan voorzien. De PowerWave X heeft ook geavanceerde beveiligingscircuits aan boord. De stervormige aarding zorgt er mede voor dat aangesloten componenten elkaar niet of minimaal beïnvloeden.

Transparent PowerWave X: “voeding is alles”

“Je bent wat je eet. Voor een goed audiosignaal is dat niet anders. Het elektrische signaal dat zich bij de luidspreker moet transformeren tot een stuk muziek is niet alleen afhankelijk van een goede voeding, het is de voeding. Vrijwel ieder audiocomponent bouwt de binnenkomende wisselspanning vanuit het lichtnet om in een gelijkspanning. Die gelijkspanning vormt het hoofdbestanddeel voor iedere interne audioschakeling die er op zijn beurt in één of andere vorm een audiosignaal van maakt. Zo luister je dus eigenlijk naar een gemoduleerde voedingspanning in ritme van de muziek. Je versterker, of eigenlijk ieder audiocomponent, is dus zo goed als zijn voeding,” aldus importeur Reference Sounds over de nieuwe PowerWave X van het Amerikaanse Transparent Audio.

En wat vormt de basis van die voeding? Open deur, onze 230Volt wisselspanning uit het lichtnet. Een aspect dat Transparent met de in de Power Cables geïntegreerde filtertechnologie al jaren goed in de gaten heeft. Die vormen als het ware een barrière voor hoogfrequente rommel die niets met de 50 Hz wisselspanning te maken heeft en voorzien de aangesloten apparatuur van een schonere voedingspanning. Met de toenemende mate van narigheid op het lichtnet als gevolgd van schakelende voedingen, LED dimmers en andere vervuilers heeft Transparent Audio zich echter steeds verder gespecialiseerd in lichtnet conditionering. De nieuwe PowerWave X is de volgende stap in die ontwikkeling.

Transparent PowerWave X: Pure Power

De PowerWave X is een lichtnet conditioner die met de bijgeleverde 20Ampère stroomkabel wordt aangesloten op het bestaande stopcontact. In de strak gevormde aluminium behuizing wordt die binnenkomende voedingslijn als een verdeeldoos over vijf gefilterde groepen verdeeld met ieder twee uitgangen. Opgeteld biedt de PowerWave X dus tien gefilterde uitgangen waarvan er twee altijd op spanning blijven en acht desgewenst met de hoofdschakelaar op het front uitgeschakeld kunnen worden.

Intern worden de vijf voedingsbanken beveiligd tegen piekspanningen en opgepoetst middels Transparents Power Isolation technologie. De kern is geen seriële lichtnetfiltering of regeneratie van de voeding met actieve elektronica, maar pure parallelle lichtnetfiltering. De Transparent Isolation techniek in combinatie met speciale ster-aarding blokkeert ruis en andere hoogfrequente spanning effectief zonder de energiedoorvoer te begrenzen, iets wat lang niet altijd een vanzelfsprekendheid is. Zo isoleert de PowerWave X de aangesloten componenten van de primaire zijde van de PowerWave en elkaar zodat ieder audioapparaat profiteert van een zo puur mogelijk voedingspanning. Geïntegreerde overspanningsbeveiliging voor een ethernet verbinding en coaxiale kabel via F-connector maken het beveiligingsplaatje compleet.

Transparent PowerWave X: Pure Wave

Lichtnetfilters zijn er in diverse soorten en maten. Vaak zorgen ze voor een grote verandering in de klank van de aangesloten componenten. De Transparent PowerWave X doet dat naar eigen zeggen niet. Zijn isoleerde functie brengt vooral rust maar tast het klankkarakter van de set niet aan. Het is alsof er een zekere hardheid en korreligheid wegvalt, zonder in te leveren aan dynamiek.

De parallelle opzet werkt niet stroombegrenzend, zodat ook grote stroomtrekkers als eindversterkers volop kunnen profiteren van de PowerWave X. Het laag wint zelfs aan definitie en doortekening. Meest opvallend blijft volgens de fabrikant toch echt de toename van rust en vanzelfsprekendheid in de klank. Precies zoals het eigenlijk zou moeten zijn. Dat de PowerWave X de aangesloten componenten met zijn razendsnelle Avalanche Diodes daarnaast ook nog eens beschermt tegen piekspanningen maakt het gevoel van rust compleet.

Transparent PowerWave X: prijs en leveringsinformatie

De PowerWave X is vanaf nu leverbaar en heeft een adviesprijs van 4.499 euro.


EDITORS' CHOICE