Het Franse audiobedrijf Devialet heeft zijn eerste soundbar aangekondigd. De nieuwe soundbar heeft de naam Dione gekregen en heeft 17 drivers aan boord. De soundbar pakt volgens de fabrikant op bij 30 Hz waardoor de toevoeging van een subwoofer achterwege zou kunnen blijven. Een ophangbeugel en verbindingskabels worden meegeleverd.
Onze review lees je morgen al!
Devialet Dione
“Muziek en geluid vormen samen vijftig procent van het entertainment van een film”, zei de Amerikaanse filmregisseur George Lucas ooit. De geluidstechniek, kennis van akoestiek en de aparte maar uitstekende ontwerpfilosofie van de Franse audiofabrikant Devialet zijn naar eigen zeggen samengekomen in een ontwerp dat alles op alles zet om die uitspraak recht te doen. Het gaat om de eerste soundbar van Devialet genaamd Dione. De Griekse godin Dione was de vrouw van Zeus en moeder van Aphrodite en Dione staat in de Griekse mythologie voor kracht en schoonheid.
Devialet Dione: vol met eigen techniek van Devialet
Mythologie en symboliek zijn leuk, maar technische keuzes en het algehele ontwerp bepalen de uiteindelijke weergave, zowel de kwaliteit als de kwantiteit. Devialet staat bekend om zijn originele zienswijzen en innovatieve technische keuzes. Nee, geen “Franse slag” bij de producten van Devialet.
Zo heeft de Dione 17 drivers aan boord, waaronder acht subwoofers met een diagonaal van 134 millimeter en negen fullrange drivers met een diameter van 41 millimeter. Neodymium magneten en aluminium membranen zorgen volgens de ontwerpers voor een snelle en krachtige weergave. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 30 Hz tot 21 kHz. Met deze laagweergave zal de simulatie van een aardbeving niet lukken maar al het andere wel. Met een piekvermogen van in totaal 950 Watt aan versterkers zal de Dione ook een grote ruimte met gemak vol kunnen spelen. De door de fabrikant opgegeven maximale geluidsdruk (SPL) is 101 dB op één meter afstand.
Devialet Dione: kamerkalibratie en 5.1.2-kanaals geluid
De Dione is geschikt voor verwerking van Dolby Atmos 3D cinematic sound. De gebruiker kan de luisterruimte door de Dione laten scannen voor de juiste akoestische afstemming en kalibratie. Volgens de fabrikant heeft de Dione aandacht voor onder meer reflecties via oppervlaktes zoals muren en grote meubelstukken. Verder heeft de Dione Devialet’s eigen technieken aan boord zoals ADH en SAM.
ADH staat voor Devialet’s zelfontwikkelde analog-digital-hybrid versterker trukendoos, terwijl SAM – Speaker Active Matching – een doorontwikkeling is van de gepatenteerde audioprocessing om audioweergave en basprestaties te verhogen. Twee nieuwe afkortingen in de veelzijdige mix van de Devialet Dione zijn AVL (Adaptive Volume Level), voor dynamische equalizing van audiolevels, en ADE, ofwel digitale signaalprocessing. AVL maakt dat audio tussen rustige gesprekken en heftige actiescènes niet alle kanten uitvliegt, terwijl ADE bedoeld is om de 3D-beleving van het geluidsbeeld te versterken.
Devialet’s kamerkalibratie houdt rekening met meerdere akoestische parameters die een invloed kunnen hebben op de geluidskwaliteit, zoals de grootte van de kamer, de muren, het meubilair en de indeling en de plaatsing van de soundbar in de kamer om een nauwkeurige weergave van de omringende ruimte te creëren. Vervolgens zal de Dione door verschillende echo's en frequentie sweeps af te spelen de geluidsweergave intelligent afstemmen op het akoestische model van de kamer, zodat de soundbar zo goed mogelijk klinkt, waar hij zich ook bevindt. De scan voor kamerkalibratie kan op elk moment worden uitgevoerd vanuit de app.
De gebruiker kan de Dione voor de televisie leggen of met de meegeleverde beugel aan de muur hangen. Voor de bediening zijn er allerhande knopjes aan de linkerkant te vinden, waaronder natuurlijk volume en play/pause, bluetooth pairing en aan- of uitzetten van de microfoons voor kamerkalibratie, alsook een tweetal ledjes om die kamerkalibratie en de status van het apparaat aan te geven.Uiteraard is er vlekkeloze integratie met de Devialet App, dus de gebruiker hoeft zijn stoel niet te verlaten.
De Devialet Dione heeft nog een unieke driver aan boord die we nog niet hebben genoemd en dat is het golfballetje in het midden genaamd ORB. De ORB is voorzien is van één actieve en twee passieve drivers en flexibel te draaien voor de juiste positionering, afhankelijk van horizontale (liggende) of verticale (hangende) plaatsing van de Dione.
Devialet Dione: streamen van muziek
De Dione is voorzien van HDMI 2.1 eARC en een optische toslink voor de fysieke connectie met een televisie (of projector), maar kan ook overweg met AirPlay 2, Bluetooth 5.0 en UPnP streaming. Muzieksignaal kan binnenkomen via Dual Band WiFi of via de Gigabit LAN-aansluiting, Ondersteuning van Spotify Connect is ook aanwezig. Als het gaat om beeld is de Dione compatibel met onder meer Netflix, Apple+ en Amazon Prime Video.
De Devialet Dione kan ook bediend worden met de ronde Devialet Remote die bij de Phantom-luidsprekers hoort. De Devialet Remote werkt via Bluetooth tot een afstand van twintig meter en heeft een oplaadbare batterij aan boord.
Devialet Dione: prijs en leveringsinformatie
De Devialet Dione is per direct verkrijgbaar en wordt geleverd met een high speed HDMI kabel, een toslink optische kabel, de nodige documentatie en de benodigde accessoires voor muurbevestiging. De adviesprijs is 2.190 euro.
Bij HIFI.NL hebben we de Dione al in huis, maar we wachten nog even op de update van de Devialet app die per vandaag (29 maart, de introductiedatum van de Devialet Dione) ook voor de Nederlandse bediening moet zorgen. We verwachten de uitgebreide review daarom op 30 maart te publiceren, wordt vervolgd!