Audio-Technica ART20: mc-element met een ijzeren kern

Het Japanse Audio-Technica heeft een nieuw mc-element aangekondigd genaamd ART20. de nieuwe ART20 heeft een ijzeren kern. Andere gebruikte materialen zijn titanium, aluminium en elastomeer. De ART20 zal halverwege april 2022 op de markt komen.

Audio-Technica ART20

Op 15 april a.s. zal het Japanse Audio-Technica een ijzerkern type mc-element op de markt brengen. Audio-Technica heeft een ruime ervaring met de bouw van draaitafelelementen variërend in prijs van een paar tientjes tot een paar duizend euro.

De fabrikant claimt een hoogwaardige aansluiting te hebben ontwikkeld waarbij de dikte van het vergulde deel is vergroot om contactweerstand te verminderen en de geluidskwaliteit te verbeteren. Bovendien wordt aluminium gebruikt voor de basis, titanium voor de behuizing en elastomeer voor de onderkant. Resonantie wordt volgens de ontwerpers onderdrukt door verschillende materialen te combineren.

Het magnetische circuit is gebaseerd op dat van het model ART9XI, maar de magnetische fluxdichtheid is verbeterd door het voorste juk met 0,6 millimeter te verdikken. Door de efficiëntie van de stroomopwekking te verhogen, wordt een meer realistische geluidskwaliteit gerealiseerd.

Door gebruik te maken van de geavanceerde snijtechnologie en polijsttechnologie die wordt gekweekt in de brillenindustrie in Sabae City, is naar eigen zeggen een organisch ontwerp gemaakt dat nog nooit eerder in draaitafelelementen is gezien. Bovendien kan titanium dunner worden gemaakt, waardoor het hele element aanzienlijk lichter en stijver wordt.

Audio-Technica ART20: verbeterde hoogfrequente kenmerken en versterkte cantilever

Titanium wordt gebruikt voor de plaat die de diamant fixeert. Het gewicht wordt verminderd en de hoogfrequente karakteristiek is verbeterd. Bovendien wordt een stevige speciale lijncontactnaald gebruikt die de geluidsgroef getrouw leest en het gevoel van geluidsscheiding verbetert. Bovendien wordt ook een getrapte pijpstructuur aangenomen die geleidelijk dikker wordt in de richting van het draaipunt vanaf de punt van de boorcantilever tot aan de spoel. Het verbetert de sterkte van de cantilever en onderdrukt onnodige trillingen.

Al deze ontwerpkeuzes leiden volgens Audio-Technica tot een frequentiebereik van 20 Hz tot 50 kHz, een kanaalscheiding van 30 dB (bij 1 kHz) en een uitgangsspanning van 0,55 mVolt ( 1 kHz, 5 cm/sec). De spoelimpedantie is 12 Ohm evenals de gelijkstroomweerstand. De aanbevolen belastingweerstand is 100 Ohm.

We weten nog niet hoe duur de ART20 in de Benelux zal zijn, maar de modellen ART9XI en ART9XA staan op dit moment voor 1.549 euro op de website van Audio-Technica. Het topmodel in de ART-productlijn is de ART1000 en die kost 5.200 euro. De prijs van de nieuwe ART20 zal daar vermoedelijk ergens tussenin komen te liggen.

MERK

EDITORS' CHOICE