Op vlak van design hebben de audiotoestellen van Braun niets minder dan een legendarische status. En dat dankzij de creaties van designer Dieter Rams die decennia later nog altijd een voorbeeld zijn voor merken als Apple. De nieuwe Braun LE02 is een Sonos-uitdager die het verleden via zijn design uitademt, maar wel moderne snufjes zoals Chromecast, AirPlay 2 en Google Assistant-ondersteuning biedt.
Braun Audio LE02Â
De LE02 die we hier bekijken is het middelste model in een reeks van drie nieuwe draadloze WiFi-speakers van Braun Audio. Kijk je op als je die naam leest? Niet verbazend, want dat is nu eenmaal een merk dat zowel verstokte hifi-liefhebbers als fanatieke designlovers aanspreekt. In de jaren zestig en later oogstte Braun immers veel lof met audioproducten getekend door Dieter Rams â een man die veel latere designers inspireerde. Onder meer Jon Ive, die onder Steve Jobs alles van de iMac en iPod tot iPhone en Apple Watch tekende, heeft meermaals gesteld dat Rams een heel grote impact had op zijn eigen werk. Hij is zeker niet de enige.
De nieuwe Braun Audio is niet dezelfde Braun als eertijds. Maar die link met het verleden speelt het uiteraard wel graag uit. En met een zekere ernst, want deze nieuwe lijn luidsprekers tonen zich door hun ontwerp wel schatplichtig aan het verleden. De LE-naam is ook niet bepaald lukraak gekozen. Het verwijst naar de bekende, platte elektrostatische LE-speakers die Braun eind jaren vijftig uitbracht en die op hun beurt geĂŻnspireerd waren door Quad. Ja, dit is een nieuw product waar een hele geschiedenisles bij hoort.
Tegelijkertijd is de LE02 net als de grotere LE01 en de kleinere LE03 wel een product van nu. Het gaat hier om een draadloze luidspreker met AirPlay 2 en Chromecast die je kunt bedienen via een app of met je stem. Een uitdager voor Sonos en co met een sterke portie design, zo mag je deze 799-euro kostende Braun LE02 zien.
Het Rams-gehalte is hoog
Dieter Rams was een grote voorstander van wat het functionalisme heet. âGoed design was zo weinig mogelijk designâ, luidde een van zijn mottoâs. Zijn producten, waaronder die voor Braun in de jaren zestig, waren gekenmerkt door een doorgedreven minimalisme. Strakke lijnen, knoppen en toetsen die symmetrisch en helder werden geplaatst, en zeker geen frivole tierlantijntjes, dat kon je verwachten bij zijn creaties.
Het maakt dat veel Rams-ontwerpen nog altijd perfect passen in een modern interieur, of het nu gaat om de Braun-toestellen of de fraaie meubels die de man ontwierp. De originele Braun-producten vind je tegenwoordig terug in musea of in hippe winkels die er veel te veel vragen.
De LE02 die we van Braun Audio ontvangen is uiteraard niet door (de nog altijd levende) Rams getekend, maar ademt wel een authentieke sfeer uit. De speaker is een lange rechthoek met afgeronde hoeken en geen knoppen aan de voorkant. Vergeleken met een Sonos Five is de Braun meer âbreedbeeldâ: langer en minder hoog. De afmetingen zijn 48 x 17,1 x 8,45 cm.
Als je vanuit de sofa naar het toestel kijkt, zie je enkel zwart luidsprekerdoek. Het enige dat echt opvalt, zijn de vier ledjes achter het textiel in de rechterbovenhoek. Deze geven aan of de microfoon voor de Google Assistant is ingeschakeld: wit licht betekent van wel, oranje lichtjes geven aan dat de microfoon uitgeschakeld is.
Rond het toestel met afgeronde hoeken ligt naadloos een mat aluminium in het zwart of wit. Een juiste materialenkeuze, want zo geeft de speaker een meer premium indruk. Het is heel strak en uniform, enkele een reeks knoppen aan de bovenkant onderbreken de no-nonsense verschijning. Het zijn subtielere toetsen die bijna-naadloos zijn ingebouwd, op de bolle knop na die je gebruikt om de microfoon in/uit te schakelen. Druk je er op om het luisterende oor van Google af te sluiten, springt de mechanische knop met een tjak-geluid naar boven. Je hoort dit misschien niet, want tegelijkertijd zal een vrouwenstem je meedelen dat âthe mike is mutedâ of "de microfoon staat uit". Het hangt af van de instellingen van Google Assistant op je telefoon. Volgens Braun is die afkoppeling hardwarematig, niet een softwarefunctie die (theoretisch) omzeilt kan worden.
Het matte aspect van de behuizing is wel goed gevonden, want het toont stof minder snel. Na een paar weken gebruik merkten we wel dat het textiel aan de voorkant relatief snel stoffig werd.
Dingen die we niet meteen verwacht hadden op een speaker zoals deze: een ethernetpoort (maar de meesten zullen werken via WiFi) en een aux-ingang. Deze laatste is bruikbaar om bijvoorbeeld een platenspeler (met versterkte uitgang of met een phono-voorversterker er tussen) aan te sluiten.
Op voetjes of een stand?
Uniek aan deze Sonos-uitdager van Braun zijn de verschillende manieren hoe je hem kunt plaatsen. Bij de luidspreker in de doos vind je twee metaalkleurige gebogen voetjes die je achteraan insteekt. Hierdoor kantelt de LE02 lichtjes, zodat de speakers schuin naar boven uitstraalt.
Het lijkt wel gekozen om te zorgen dat de Braun-luidspreker goed op je oren gericht, bijvoorbeeld als je hem op een dressoir plaatst. De stijl van de pootjes doet alweer denken aan Rams, meer bepaald aan sommige van zijn meubels en natuurlijk de elektrostatische LE1 uit 1959.
Wat goed past bij een speaker die extra elegant in de kamer wil staan is dat je ook andere plaatsingsopties krijgt. Met een optioneel statief transformeer je de LE02 van een luidspreker op een kast naar een zelfstandig meubelstuk. We kregen de stands ook binnen, en kunnen getuigen dat ze knap zijn uitgevoerd. En fors, met name de grote, ronde voet die makkelijk vijf kilogram weegt. Dit is nodig om de speaker plus stand stabiel te maken, zodat je hem niet argeloos omverduwt tijdens het stofzuigen. Het is daardoor wel even oppassen bij het monteren van het statief, want dit ding wil je niet op je voet laten vallen. Het assembleren vonden we vrij makkelijk, al helpt het wel als je wat handiger bent en eventueel iemand erbij haalt om te helpen bij het bevestigen van de voet met de staaf waarop de LE02 wordt vastgemaakt. Hetzelfde statief kun je trouwens ook gebruiken met de grote LE01.
Het statief is in elk geval heel verzorgd. Kabelmanagement is bijvoorbeeld geïntegreerd, zodat je de stroomkabel onzichtbaar kunt wegleiden. Het is wel een feit dat de stands door hun grootte de LE02 een grote visuele impact geven. Plaats de Braun-speaker op het statief en je krijgt iets helemaal anders. Meer zichtbaar in je interieur, dat wel, maar op een gesofistikeerde manier. Je kunt trouwens kiezen of je de speaker rechtop of liggend op het statief plaatst. De uitstraling van het geluid wordt aan de oriëntatie aangepast, via de app te regelen.
De losse pootjes en de stand verbinden met de speaker via een ingenieus kliksysteem. Toch waren we blij dat Braun twee LE02âs opstuurde, zodat we in een eerste fase niet constant moesten wisselen tussen de verschillende plaatsingsmogelijkheden. Tegen het einde van de test hebben we beide speakers elk op een stand gezet â waarom lees je in het luistergedeelte.
Snel instellen via je smartphone
Op vlak van app-functionaliteit vaart Braun Audio ook eerder een functionele koers. Als je de Braun-app vergelijkt met die van Sonos, ontdek je veel minder opties en mogelijkheden. De app (iOS en Android) helpt je wel in drie stappen om de speaker in te stellen. Nu ja, âdrieâ. Stap twee is overschakelen naar de Google Home-app om de LE02 te configureren op vlak van WiFi en spraakbediening. Dat gaat via een vertrouwd en helder gepresenteerd stappenplan in de Google-app. Je moet niet al te veel doen. De LE02 wordt automatisch gevonden, waarna je geeft hem toegang geeft tot je WiFi-netwerk. Vreemd genoeg moesten we op het einde ook een verplicht stukje stemtraining doorlopen, dat moest voorheen niet (en we hebben al tientallen apparaten via deze weg ingesteld).
Moet je van Google niets hebben en bezit je een iPhone of iPad? Dan kun je er voor kiezen om de LE02 in te stellen via de WiFi-instellingen van je mobiel Apple-toestel. Dat gaat ook heel vlot.
In de app ga je geen muziekopties vinden. Het idee met AirPlay 2 en Chromecast is dat je gewoon de app van je muziekdienst gebruikt. Of dat nu Spotify, Apple Music, YouTube Music, Qobuz, Tidal of een andere is. Zeker met AirPlay 2 zijn ook wat andere scenarioâs mogelijk. We gebruikten de Braun-speaker bijvoorbeeld als audiotoestel bij een Apple TV als upgrade voor de tv-speakers. Dat lukte vrij goed en zonder grote latency-problemen. Lukt wel alleen als je streamt vanaf de Apple TV, uiteraard.
Via AirPlay 2 of Chromecast heb je ook multiroommogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een LE02 in de keuken in een Google-groep stoppen met een Bang & Olufsen-soundbar in de woonkamer. Muziek simultaan uit beide toestellen laten komen is dan gewoon een kwestie van de juiste speakergroep in je muziek-app te selecteren. Dat lukt goed, als is het net iets omslachtiger dan wat Sonos doet in zijn app.
Van zacht en vriendelijk naar echte stereo
Dat de Braun LE02 op designvlak geslaagd inpikt op de retrovibe, dat lijkt wel het geval. En de klank? Na het beluisteren van heel wat soorten muziek, concluderen we dat een enkele LE02 een interessante keuze is als muzieksysteem voor casual listening en als soundtrack-leverancier bij een etentje. Het stereobeeld is niet zo uitgesproken, maar de speaker in horizontale stand straalt wel breed uit waardoor een ruimte goed gevuld raakt. Braun koos er bovendien voor om een iets warmere focus te leggen op stemfrequenties en hogere details voldoende ruimte te geven. Niet dat bassen ontbreken, al moet ook niet op diepe subbassen rekenen. Maar âAngelâ van Massive Attack rolt toch betrekkelijk machtig uit deze speaker. De bezwerende vocals en de denderende gitaarlijn zijn wel prominenter aanwezig dan normaal.
Het dreunende karakter van de baslijn is minder uitgesproken, toch via een LE02 die op een stand staat. De LE02 die we op de grond plaatsen, brengt enkele tracks van âWhen We All Fall Asleep, Where Do We Go?â van Billie Eilish wat steviger over. De sfeer zit er vooral in bij âwhen the partyâs overâ en â8â, meer introspectieve tracks op dit album. Ook het lounge-jazz van Flexkögel, âAfro Bluesâ van Takuya Kuroda of een klassieker als Milesâ âPorgy and Bessâ rolt aangenaam en warm uit de Braun. Laidback, mag je ook zeggen.
Het verhaal verandert wel nogal als je via Google Home twee LE02âs tot een stereopaar combineert. Dat kan enkel als de luidsprekers verticaal gepostioneerd op een stand staan. Een beetje spijtig dat stereo niet kan met twee toestellen op pootjes, maar daar zal een vast een technisch reden voor zijn. Net als bij de stap van Ă©Ă©n Sonos One of Five naar twee stuks krijg je ook bij de Brauns meer dan een verdubbeling van de ervaring. Vooropgesteld dat je de twee speakers min of meer kunt plaatsen in een soort driehoek â met jezelf in de punt â komt muziek opeens veel meer tot leven. Dat is ook hier het geval.Â
âGiorgio by Moroderâ via een paar LE02âs is stuk spannender en omhullender dan via een enkele speaker, de Hammond-orgel is een stukje voller en frisser, en als de drummer ontketend wordt komt die energie prima over. We keren terug naar Kuroda, en knikken goedkeurend.Â
Nu zitten we pas echt in dit sfeervol jazznummer, en dat gevoel blijft bij âWinston Churchillâs Boyâ met de magistrale stem van Benjamin Clementine. De diepe noten op de cello bezitten aardig wat textuur, terwijl de stem van Agnes Obel bij âThe Curseâ voor een draadloze speaker zoals deze goed loskomt. Jawel, met twee stuks van de LE02 is er sprake van een mooi muzieksysteem waar je graag bij wegdroomt en mijmert. Let wel, een stereopaar kan enkel via Chromecast. Via AirPlay kun je enkel twee speakers synchroon laten spelen, wat anders klinkt.
Conclusie
Als je op zoekt bent naar een competente draadloze speaker die op een minimalistische maar toch geraffineerde manier in de kamer staat, dan zit je met de Braun LE02 helemaal snor. Het is een keuze voor een understated, strakke uitstraling, net zoals de originele Dieter Rams-producten.
Het is bovendien heel fijn dat je wel wat opties krijgt om de speaker te plaatsen. De stands zijn in het bijzonder een slim idee. Ze zijn van een goede kwaliteit en passen perfect bij de speaker. Bij de meeste rivalen vind je niets gelijkaardig of (in het geval van Sonos) moet je naar een derde partij-oplossing kijken. Zeer positief is dat de verschillende plaatsingen ondersteund worden door aangepaste geluidsinstellingen, zodat de LE02 hetzelfde klinken op de vloer als op een stand.
Sonisch zijn de Braun LE02âs vooral kamervullend en aangenaam. Het zijn een soort speakers die het graag gezellig maken. Ideaal om lang naar een podcast te luisteren, via het internet naar radio te luisteren of als leverancier van een lounge-playlist in de achtergrond bij het verorberen van wat leesvoer. Met een stereo-opstelling op stands maak je een forse sprong qua weergave en beleving (en qua prijskaartje, dat ook).
Braun Audio LE02
799 euro | stand 249 euro |Â www.braun-audio.com
Beoordeling 4,5 op 5