HI-VISITiEar Tilburg

iEar' invites KEF: verslag van de introductie van de KEF LS60 Meta Wireless, Blade One Meta en Reference Meta

KEF lanceerde in het voorjaar van 2022 maar liefst drie nieuwe luidsprekermodellen, de bij ons al uitgebreid geteste LS60 Meta Wireless, de Reference Meta Serie en de nieuwe Blade Meta serie – eveneens in primeur al getest. Ook deze keer koos KEF ervoor de introductie traditioneel te laten plaatsvinden bij het in Tilburg gevestigde iEar’, een hifi-specialist waarmee KEF in de loop der jaren een speciale band heeft opgebouwd. HIFI.NL werd uitgenodigd om deze officiële introductie bij te wonen.

iEar' invites: KEF

Voor ondergetekende is het altijd een feest om naar de St. Ceciliastraat in Tilburg af te reizen. De winkel van Freek en zijn team is overzichtelijk opgezet, de ruimtes zijn op en top verzorgd en bovendien behoort iEar' tot een van de specialisten met de best klinkende luisterruimtes in het land. Ondanks dat de speciaalzaak praktisch in het centrum van de binnenstad is gevestigd is er aan parkeerruimte geen gebrek. Ook een dikke plus.

Een show bij iEar’ wordt in de regel goed bezocht en in een mum van tijd is de showroom dan ook gevuld met nieuwsgierige oren, KEF liefhebbers in het bijzonder. Nadat we hebben bijgepraat en ook de nieuwsfeitjes van Joost van den Bosch (GP Acoustics/KEF) hebben ontvangen – waaronder de gloednieuwe, vandaag geïntroduceerde KEF LSX II, red. – nemen we plaats in de grote luisterruimte. Hier staan aan de linkerzijde de LS60 en de Reference 5 Meta opgesteld. Rechts, wanneer we de stoelen 180 graden draaien, staat de nieuwe Blade Meta in de spotlights. De Blade One Meta, that is – hieronder afgebeeld naast de kleinere Two Meta.

De introductie zelf wordt uiteraard verzorgd door Johan Coorg, al jaren als ‘ambassadeur van KEF’ aan het bedrijf verbonden en bekend met alle ins en outs. Leuke vent, spreekt zelfs een aardig mondje Nederlands en zal bij de meeste lezers ongetwijfeld bekend zijn van zijn vele eerdere optredens.

Dat Coorg zijn taak heel serieus neemt, blijkt wel in aanloop naar de demosessie. Tot op het laatste moment worden de laatste millimeters geschoven zodat alle aanwezigen de beste beleving zullen ervaren.

KEF Reference 5 Meta 

De introductie gaat van start met de vernieuwde vloerstaande KEF Reference 5 Meta, het topmodel uit de Reference serie. Met de Reference serie biedt KEF de stap van premium hifi naar highend audio. Deze highend modellen zijn vooral interessant voor muziekliefhebbers die zoeken naar een compromisloze muziekweergave, maar zich hierbij niet in de gebruikelijke exotische prijsregionen willen begeven. Behalve als vloerstaande hifi-luidspreker zijn deze Reference modellen ook als inbouwunits voor custom installaties verkrijgbaar.

De Reference 5 Meta is, zoals de toevoeging op de modelnaam doet vermoeden, voorzien van de nieuwe Uni-Q Meta driver die enkele jaren geleden succesvol is geïntroduceerd in de LS50. Dankzij de maze structuur achter het membraan, waar je hier meer over leest, wordt het achterwaarts gerichte geluid boven de 600 Hz effectief weggeleid door een lange innovatieve gangstructuur.

Om alle voordelen van deze nieuwe concentrische midden-hoog driver optimaal te benutten heeft KEF ook een nieuw filter geïmplementeerd. Bij de laagdrivers is bovendien de gehele motorconstructie, dus spreekspoel, spider en magneetconstructie geheel opnieuw ontworpen. We kunnen dus wel spreken van een serieuze upgrade ten opzichte van de vorige Reference series.

Dat is direct hoorbaar tijdens de luistersessie. Een sessie waarbij Coorg gebruik maakt van de geïntegreerde Hegel 590 versterker, een merk dat eveneens door KEF wordt gedistribueerd in de Benelux. Dankzij het dynamische karakter en het gecontroleerde laag dat typisch is voor Hegel, matchen deze versterkers erg mooi.

Luisterindruk KEF Reference 5 Meta

Al tijdens de eerste klanken herkennen we de onmiskenbare KEF signatuur. Het snelle karakter en de goede off-axis response van de concentrisch ontworpen Uni-Q driver (waarbij de tweeter in het centrum van de midrange driver is geplaatst) zet een heel mooi geluidsbeeld neer waarbij de sweetspot verrassend ruim is.

Dankzij de hoge snelheid van de Uni-Q Meta driver kunnen we elk instrument herkennen en gaat er geen detail verloren. Snaarinstrumenten klinken delicaat en precies. Stemmen hebben door de uitstekende samenwerking met de laagdrivers een stevige body en worden duidelijk gearticuleerd weergegeven. De snelheid waarmee strijkers en koperblazers worden weergegeven is opmerkelijk. Hierbij is de speaker prima in staat om de meest delicate details eruit te liften zonder onnatuurlijk, hard of scherp over te komen.

Klassieke muziekstukken worden met een indrukwekkende grootsheid in de ruimte neergezet. Het laag bij de weergave van cello heeft een heerlijk fundament, waarbij dit instrument in een mooi formaat wordt neergezet. Het laag dat deze speakers onder aansturing van de Hegel laten horen is indrukwekkend en wordt dankzij de hoge dempingsfactor van de versterker perfect gecontroleerd. Het laag geeft bij populaire muziek een lekkere punch en loopt diep door tot in het sublaag, zonder hierbij ongewenste kleuring aan het geluid tot te voegen.

De KEF Reference 5 levert naast een explosieve dynamiek, een uiterst neutrale weergave van de midrange met een perfecte overgang naar de hoogste frequenties. Een hele mooie balans.

KEF LS60 Wireless

Na de introductie van de Reference serie doen we gevoelsmatig een stapje terug naar de introductie van de LS60 Wireless. Dit is immers veel meer een oplossingsgericht systeem voor een bredere groep muziekliefhebbers. Een bewuste keuze in luistervolgorde, zo begrijpen we later. Deze systemen zijn volgens KEF vooral bedoeld voor muziekliefhebbers die zonder al te veel gedoe muziek willen luisteren met tablet of telefoon. KEF is een groot voorstander van gemakkelijk te bedienen actieve muzieksystemen met een mooi design die heel goed klinken en voorspelt dat dergelijke actieve plug & play muzieksystemen de trend inluiden naar de richting waar de gehele markt uiteindelijk naar toe zal bewegen.

De KEF LS60 Wireless is niet zomaar een langgerekte LS50, maar een geheel nieuw ontwikkeld muzieksysteem op basis van kennis en kunde die is opgedaan bij de ontwikkeling van de populaire LSX en LS50 Wireless modellen. KEF betitelt dit systeem liefkozend als een mini-Blade en vult het LS-programma heel mooi aan de bovenzijde aan. De LS60 heeft vier bas drivers en een concentrische Uni-Q Meta driver.

De laagdrivers en de Uni-Q midrange worden aangedreven door krachtige Klasse D versterkers en de tweeter in de Uni-Q maakt gebruik van een Klasse AB versterker. Hierbij heeft elke driver op optimaal matchende versterker waarmee dit muzieksysteem de hoogste performance levert.

Dankzij de KEF Connect app stream je vanuit elke populaire streamingdienst draadloos muziek naar de LS60. Kies je voor Spotify of Tidal Connect, Qobuz, het streamen via Bluetooth, AirPlay2, Chromecast of Roon? De LS60 kan echt met alle vormen van streaming overweg en je kunt er zelfs digitale en analoge bronnen op aansluiten. Op dit moment is deze LS60 Wireless het meest complete muzieksysteem dat je kunt vinden.

Tijdens de introductie betrekt Coorg de aanwezigen maximaal bij de introductie wat bijdraagt aan de totaalbeleving. De presentatie gaat op een leuke manier met een soms wat vreemde taalkundige kronkels in de grotendeels in het Nederlands gegeven presentatie. Erg leuk. Aanwezigen mogen hierbij vragen stellen en hierbij stelt Coorg soms listige vragen die soms voor enige ingetogen hilariteit zorgen. Ook mogen aanwezigen verzoeken indienen en hiermee toont Coorg de veelzijdigheid van dit systeem aan. Eigenlijk kan dit systeem met alle muziekgenres overweg. Zelfs muziek via internetradio wordt met een goede geluidskwaliteit afgespeeld. 

Luisterindruk KEF LS60 Wireless

We beluisteren tijdens de luistersessie wederom uiteenlopende muziekstukken uit verschillende genres. Al bij de eerste klanken via de LS60 ervaren we een grootse, dynamische muziekbeleving. Het karakter van de klasse D versterkers waarmee het laag wordt aangestuurd is herkenbaar. De weergave van de laagste frequenties is strak, precies en tot een frequentie van 26 Hertz heel mooi gecontroleerd. Ongeacht het gekozen volume is de klank dankzij het gebruik van Digital Sound Processing perfect in balans. Zelfs bij complexere muziekstukken op hogere volumes loopt de weergave niet vast. Indrukwekkend voor deze ultra smalle speaker.

De Uni-Q Meta driver zet de geluidskwaliteit van dit lifestyle muzieksysteem op een onverwacht hoog niveau. De Uni-Q heeft een herkenbaar karakter waarmee zang en snaarinstrumenten wat prominenter in de voorgrond worden neergezet voor een meer realistische en upfront weergave. Het geluid komt lekker los van de speakers en zet een heerlijke soundstage neer met meer dan voldoende geluidsdiepte. Belangrijker, de sweetspot is ruim zodat de LS60 gemakkelijk in de huiskamer is te plaatsen en dat deze ook hier uitstekend zal presteren.

We hebben niet het idee te luisteren naar een superslank wireless aangestuurd muzieksysteem. Uiteraard zijn er kleine nuances die beter naar voren komen bij het vele malen duurdere Reference systeem, maar wanneer we de functionaliteit en het gemak hier tegenover zetten, dan hoeven we niet na lang na te denken welk systeem wij vakidioten voor onze eigen muntjes zouden kopen. De vier jaar ontwikkelingswerk waarbij KEF is gestart van een ‘clean sheet of paper’ werpt bij deze LS60 Meta Wireless zijn zoete vruchten af.

KEF Blade One Meta

Vervolgens maken we kennis met de vernieuwde Blade Meta series. Een highend luidsprekersysteem dat behalve door zijn unieke voorkomen een indrukwekkende muziekweergave levert. Deze luidspreker is bedoeld voor de audiofiele muziekliefhebber met een hoogwaardige versterkercombinatie uit een vergelijkbaar prijssegment die geen concessies wil doen in de zoektocht naar een optimale muziekbeleving.

Een leuk detail is dat tijdens de luistersessie van deze introductie gebruik wordt gemaakt van dezelfde Hegel voorversterker/DAC als gebruikt tijdens de ontwikkeling en het voicen van de nieuwe Blade. Ondanks dat er vele vernieuwingen hebben plaatsgevonden, kunnen we deze niet met een oogopslag terugzien. Het ontwerp is licht gewijzigd en er zijn diverse nieuwe kleuropties beschikbaar. Bij deze nieuwe Blade kan er zelfs worden gekozen voor een custom kleur naar keuze. Technisch is het vooral de keuze voor de nieuwe Uni-Q driver en het aangepaste filter waarmee de nieuwe Blade generatie zich van de vorige onderscheidt.

Luistersessie Blade One Meta

We hebben meermaals de eerste Blade generatie mogen beluisteren waarbij er gebruik werd gemaakt van verschillende versterkercombinaties. Behalve de mooie vormgeving waren we zeer te spreken over het directe en dynamische karakter van deze luidsprekerserie. De grootsheid waarmee een Blade speelt is heel speciaal.

De imaging was altijd al indrukwekkend, maar al bij de eerste klanken van de nieuwe Blade valt het ons op dat de ogenschijnlijk kleine aanpassingen toch een groot verschil maken. Dankzij dezelfde Uni-Q driver als toegepast bij de Reference 5 levert de nieuwe Blade One Meta een nog opener en gedetailleerdere muziekweergave.

In vergelijking met de vorige generatie ervaren we vooral een subtielere weergave in de midrange. Alles wordt met meer gevoel en nuance weergegeven waarmee deze nieuwe generatie nog beter de achterliggende lagen en ruimte informatie in de muziek laat horen. De soundstage waarmee de Blade Meta muziek in de ruimte neerzet overtreft de vorige generatie met enige marge.

We prijzen de stabiliteit, controle en vooral de rust waarmee deze nieuwe Blade muziek weergeeft. Ongeacht het gekozen volume. De gehele muziekweergave van de Blade Meta is dynamisch en authentiek. De perfect gecontroleerde laagweergave heeft een welhaast explosieve kracht en is hiermee ‘best in class’.

Het belangrijkste vinden we dat het hoog en de midrange geen scherpe randjes of hardheid laten horen die we bij de eerdere Blade generatie nog wel eens konden waarnemen. In de midrange van de Uni-Q Meta kunnen we geen spoortje van kleuring ontdekken. De weergave is ruimtelijk en gedetailleerd waarbij er zo op het eerste gehoor geen belangrijke transiënts verloren gaan.

Uiteraard heeft ook de keuze voor de amplificatie hierin een significant aandeel, maar dankzij de vernieuwingen staat deze nieuwe Blade op een flink hoger niveau dan voorheen. We zijn vooral benieuwd hoe de nieuwe Blade in een van de 12 kleuren onze nieuwe huiskamer zal staan. Of misschien voor een meerprijs van 3.500 euro in een custom kleur. Ja, ook wij mogen best blijven dromen over de mooie dingen in het leven.

Beschikbaarheid

Allemaal mooi een aardig zul je denken, maar hoe zit het met de leverbetrouwbaarheid in een tijd dat 9 maanden wachten al niet meer exclusief is voorbehouden aan de geboorte van zoon of dochter? KEF heeft dankzij eigenaar GP Acoustics haar zaakjes uitstekend op orde. Omdat GP de gehele keten zelf in handen heeft, maakt KEF geen gebruik van toeleveranciers van grondstoffen of halffabricaten. KEF maakt ook geen gebruik van externe productielijnen, hardware- of softwareontwikkelaars en doet echt alles in eigen huis. Hiermee blijft enerzijds de kwaliteit op gewenst niveau en ondervindt de producent anderzijds minder hinder van fluctuaties op de wereldmarkt. Op deze manier kan de productie ongehinderd doordraaien zodat leveringen kunnen worden gegarandeerd. Mits de interne capaciteit de vraag aan kan natuurlijk. 

Slotoordeel

Het bezoek aan iEar’ voor de introductie van de nieuwe KEF luidsprekers is een eye-opener. Dat op het eerste oog zulke kleine wijzigingen bij erg goede hifi-speakers zo’n groot verschil kunnen maken. We hebben de Reference 5 Meta ervaren als een prachtige speaker die bovendien heel goed presteert met zijn nieuwe Meta driver. De Blade was al magisch en de nieuwe Blade Meta nóg magischer.

Dit was allemaal te verwachten. Voor ons is de échte ster van de show toch wel de LS60 Wireless. We verwachten dan ook dat deze speaker, mede door zijn slanke vorm, goede geluidskwaliteit en gemakkelijke omgang een hardloper gaat worden voor de Britse fabrikant.

Wil je deze nieuwe KEF luidsprekers graag eens zelf beluisteren? Maak dan eens een luisterafspraak bij iEar’ in Tilburg of in Amsterdam. Hier hebben ze alle KEF modellen op voorraad en kunnen zelfs adviseren bij KEF Custom Install oplossingen uit de Reference Series.

KEF Reference 5 Meta – 20.000 euro per paar
KEF LS60 Wireless – 6.600 euro per set
KEF Blade One Meta – 35.000 euro per paar

nl.kef.com | iear.nl

MERK

EDITORS' CHOICE