HI-VISITTune Inn

JBL On Tour: Amerikaanse luidsprekers bij Tune Inn

JBL vierde in het voorbije jaar de 75ste verjaardag. We zijn daarmee misschien een jaartje later, maar de festiviteiten zijn er niet minder om. We gingen op bezoek bij Reference Sounds om samen met Michael Huigen kort terug te blikken op de geschiedenis van het Amerikaanse merk, als aftrap van een complete serie JBL On Tour. Je vindt de reviews en artikelen die daarop volgden inmiddels op de JBL-pagina en zijn ook gestart met onze dealervisits.

Vandaag gingen we in gesprek met Tibor Mazurel van Tune Inn in Alkmaar, over zijn ervaringen met JBL en natuurlijk het huidige aanbod in zijn speciaalzaak. “We zijn allemaal muziekliefhebbers pur sang”, zegt hij. Wat je ook terugziet in het aanbod. “Omdat de winkelruimte relatief klein is, zijn we erg selectief met wat we willen laten zien en horen. JBL is daarin een hele bewuste keuze.”

25 jaar Tune Inn

In Alkmaar vind je de audiospeciaalzaak Tune Inn aan de Laat 29A al sinds 1997. Wie snel rekent, ziet dus meteen dat we behalve bij 75 jaar JBL ook even stil moeten staan bij alweer 25 jaar Tune Inn. Tibor Mazurel en Eef Collens zijn hier de al genoemde muziekliefhebbers die je tegenkomt in de winkel, terwijl buitendienstman Jeroen Koomen de installaties en netwerkinrichting verzorgt – iets wat in 2022 ook corebusiness is geworden.

In die business is JBL dus een specifieke keuze, maar wat betekent dat zoal voor het aanbod in de winkel? “In de luisterruimte staat natuurlijk de JBL L100 Classic, die kan niet ontbreken.” Deze L100 in de 'Classic 75 Anniversary edition' is een echte gangmaker in de set, en een prima excuus voor wat foto's. 

“Onze ‘hernieuwde’ kennismaking met JBL raakt ook aan die L100 Classic”, zegt Tibor. Toen de L100 in 2019 ‘opnieuw’ geïntroduceerd werd, is dat hier niet onopgemerkt gebleven. Het originele model stamt uit de jaren ’70, toen wij ook onze eerste schreden op het hifi-pad zetten.

"De L100 was afgeleid van de 4310 Studiomonitor, en werd in de navolgende jaren een groot muzikaal en commercieel succes. Het is dan ook een luidspreker die de luisteraar muzikaal volledig opslokte vanwege zijn grote dynamiek en soundstage. Ideaal voor het luisteren naar rock, bigband en grote orkestrale werken. Ook nu zijn we weer onder de indruk van deze geweldige luidspreker met z’n meeslepende sound. Zet er een mooie ‘zware ’versterker voor en het wordt genieten.”

JBL-toppers

Uiteraard houdt het speakeraanbod niet op ‘de 100’. Natuurlijk staan ook de L82’s in de luisterruimte van Tune Inn iopgesteld. “Onwaarschijnlijk goede prestatie voor het formaat. Tsja, het is altijd moeilijk om zoiets te omschrijven, maar misstaan doen ze nooit. Een heerlijke vintage uitstraling, en meeslepend relaxed geluid.”

Schuiven we door, dan zien we onder meer de 4309, die we eveneens recent aan de tand gevoeld hebben in deze review. En dat de HDI’s van de Amerikanen ook vertegenwoordigd zijn. “De HDI-serie met Teonex compressiedriver 25 mm diafragma, die zoals je ziet lijkt op een hoorn, presteert ook bijzonder fraai. De techniek is afgekeken van de JBL professional line, maar dan getuned naar hifi-weergave.”

Compleet systeem

En natuurlijk kan de JBL L75ms niet ontbreken, als volwaardig muzieksysteem. ‘Het geluid van morgen met een toefje retro’, zoals Ernst schreef in zijn recente review. Over de L75ms kunnen we kort zijn: een geweldige  add-on bij je flatscreen. Met of zonder toegevoegde subwoofer speelt deze unit echt top.” Overigens ‘afgeleid’ van de iconische JBL Paragon, een dressoir met ingebouwde luidsprekers, weet Tibor. Niets voor niets kwam dat oermodel ook in tekst en beeld voorbij in de review van het L75ms muzieksysteem.

“Kortom, een behoorlijk compleet JBL-pakket hier in Alkmaar. De samenwerking met Reference Sounds is dan ook geweldig. Gepassioneerde muziekliefhebbers die bovendien in hun eigen Experience Center in Almere een onvergetelijke ervaring kunnen meegeven.

Zelf luisteren? Maak een afspraak bij Tune Inn Alkmaar of bij Reference Sound in Almere.EDITORS' CHOICE