NIEUWSZu

Zu Audio Union 6: gevoelige vloerstaander met fullrange driver en coaxiale tweeter

De Amerikaanse luidsprekerfabrikant Zu Audio heeft het vloerstaande model Union 6 gelanceerd. De nieuwe Union 6 heeft een fullrange driver met in het hart een tweeter en op deze wijze wordt de ideale puntbron heel dicht benaderd. De Union 6 is makkelijk te plaatsen en leverbaar in verschillende uitvoeringen.

Zu Audio Union 6: vloerstaande luidspreker met aparte ontwerpkeuzes

De nieuwe Union 6 Series van de in de Amerikaanse staat Utah gevestigde luidsprekerfabrikant Zu Audio vervangt een hele reeks oudere modellen, t.w. de Omen Dirty Weekend, Omen 2, Omen Bookshelf, Omen Center en Zu Cube. Voorts heeft de Union 6 een gangbare impedantie van acht Ohm, terwijl de oudere modellen vaak een impedantie tussen 12 en 16 Ohm hadden, hetgeen dus afwijkt van de industrienorm die uitgaat van vier of acht Ohm.

De basreflex poort is aan de achterkant geplaatst. Volgens Zu Audio kan het nieuwe model nog steeds tot zo;n vijf centimeter van de achterliggende wand worden geplaatst.

Met configuratie van de drivers onderscheidt Zu Audio zich van veel concurrenten. Net als bij eerdere Soul 6, heeft de Union 6 een Eminence super-tweeter in het midden van de ZuCX-ND-8 10 inch full-range driver. Het frequentiebereik loopt van 30 Hz tot 22 kHz. Omdat de tweeter zich in het centrum bevindt van de andere driver, gedraagt de Union 6 zich als een puntbron en de weergave “rond een enkele as zorgt voor een buitengewoon samenhangend en uniform golffront,” aldus de toelichting van de fabrikant.

De Union 6 heeft een zeer hoge gevoeligheid, t.w. 99 dB (2,83 Volt / 1 meter) dus de gebruiker hoeft geen zware versterker te gebruiken. Een kleine buizenversterker zou de Union 6 al aan het zingen kunnen krijgen. Een cross-overfilter is niet nodig en dus afwezig. Er is alleen een high-pass filter voor de tweeter en dat bestaat uit één onderdeel, t.w. een ClarityCap MR met een waarde van 1,0 uF.

De behuizing is gemaakt van Noord-Amerikaans composiethout dat is bekleed met echt houtfineer of epoxylak. De afmetingen zijn 30,5 x 30,5 x 91,5 centimeter en de Union 6 weegt 27 kilogram. Zu Audio geeft vijf jaar garantie. Volgens de fabrikant is de verwachte levensduur honderd jaar, mits de luidspreker uitsluitend binnen wordt gebruikt en niet wordt mishandeld.

Zu Audio Union 6: prijs en leveringsinformatie

De Union 6 kan rechtstreeks via de website van Zu Audio worden gekocht voor 2.899 dollar per paar in de uitvoering Clear Hickory of Satin Black. Voor andere afwerkingen geldt een meerprijs. De koper kan kiezen voor een zwarte of zilverkleurige ring rond de driver.

Ten slotte, Zu Audio heeft de Union Bookshelf aangekondigd die naar verwachting eind jullie zal verschijnen (1.799 dollar per paar). Nog daarvoor zal de Union 6 Supreme (3.899 dollar) op of omstreeks 4 juli a.s. gelanceerd worden.

Uiteraard zal een belangstellende in de Benelux rekening moeten houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.


EDITORS' CHOICE