NIEUWSSennheiser

Sennheiser Ambeo binnenkort beschikbaar op Netflix

Het Duitse audiobedrijf Sennheiser gaat Ambeo, de techniek voor ruimtelijke weergave via slechts twee kanalen, beschikbaar maken op Netflix. Kijkers krijgen bij geselecteerde uitzendingen van Netflix een ruimtelijk geluid via een tweekanaals televisie of versterker en hoeven dus geen meerkanaals apparatuur te kopen. Het vierde seizoen van de serie Stranger Things mag de spits afbijten.

Netflix gaat gebruikmaken van Sennheiser's nieuwe geluidstechnologie genaamd Ambeo 2-Channel Spatial Audio. Met deze techniek wordt stereogeluid omgezet in ruimtelijke audio zonder dat er speciale apparatuur aan te pas komt. Via Ambeo 2-Channel Spatial Audio wordt stereogeluid, dat standaard uit twee audiokanalen bestaat, omgezet in ruimtelijke audio. Het wordt volgens Sennheiser’s persbericht voor de makers van content bovendien mogelijk om de implementatie van de ruimtelijke audio aan te passen. De technologie werkt met de gangbare bestandsformaten die gebruikt worden in de filmindustrie.

Sennheiser verklaart dat Ambeo 2-Channel Spatial Audio op elke stereogeluidsinstallatie werkt en het maakt niet uit of het een televisie, een hoofdtelefoon, een tablet of een laptop betreft. Een meerkanaals opstelling is niet nodig.

De renderingsoftware draait in de cloudgebaseerde encoderingspijplijnen van de streamingservice en produceert Ambeo 2-Channel Spatial Audio op basis van bestaande ADM- of IAB-files, allebei open formaten die standaard zijn binnen de sector. Een andere, aparte mix is niet vereist. Een previewtool maakt het voor de heropnamemixer mogelijk om stereo te vergelijken met Ambeo tijdens de postproductie en de renderinginstellingen aan te passen per stam/groep. De renderer biedt een gepatenteerde, gedetailleerde controle van de ruimtelijkheid, gaande van ‘full Ambeo’-effect tot standaard stereo mixdown, waarbij specifieke kanalen van de modificatie kunnen worden uitgesloten. Dialogen kunnen bijvoorbeeld 100% bewaard worden, of lichtjes aangepast worden om te matchen met aangrenzende immersieve scènes.

De nieuwe geluidstechnologie werd in samenwerking met Netflix en andere partners uit de industrie ontwikkeld. De Amerikaanse streamingsgigant gaat Ambeo 2-Channel Spatial Audio nu toepassen op het vierde seizoen van de serie Stranger Things, de Netflix-film Red Notice, The Witcher-serie en de toekomstige Resident Evil live-action serie. Abonnees van Netflix hoeven de functie niet handmatig in te schakelen. E.e.a. gaat automatisch bij titels van Netflix die gebruikmaken van de Ambeo 2 techniek.

Sennheiser stelt dat het de technologie in licentie aanbiedt aan geïnteresseerde bedrijven. Als het goed werkt, zullen andere bedrijven misschien ook wel belangstelling hebben voor het uitrollen van deze techniek.


EDITORS' CHOICE