Een goed geluidssysteem is onmisbaar. Door de betere geluidskwaliteit beleef je films, series en muziek intenser. Het kopen van een goede geluidsinstallatie is echter niet eenvoudig. Er zijn namelijk veel verschillende soorten luidsprekers op de markt. Hoe weet je nu welke het beste bij je past? In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten als je een geluidsset wil kopen.
Externe bijdrage – dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL
1. De afmetingen van de ruimte
Geluidssystemen zijn er in allerlei soorten en maten: met grote of juist kleine luidsprekers. Hoe groot de kamer is waarvoor je de geluidsinstallatie koopt, is van invloed op de kwaliteit van het geluid. Bij een grote kamer heb je natuurlijk meer ruimte die met geluid gevuld moet worden. Kies je hier voor kleine luidsprekers, dan zullen die harder moeten, wat niet altijd ten goede gaat aan de kwaliteit.
Ook hoe de ruimte is ingericht, bepaalt hoe het geluid uit je systeem klinkt. Geluid kan weerkaatsen tegen kale muren, meubels en vloeren. Vloerkleden, kussens en gordijnen absorberen meestal juist geluid.
2. Vergelijk verschillende geluidssystemen
Luister altijd naar het geluid van de speakers voordat je besluit een geluidsinstallatie te kopen. Neem je favoriete muziek mee naar een winkel en luister hiernaar op verschillende geluidssystemen, maar luister ook compleet andere muziek om alle tonen mee te maken.
Let op dat de winkels waarin de installaties staan vaak groter zijn dan de gemiddelde woon- en slaapkamer, waardoor het geluid daar anders klinkt. Vraag de verkoper om advies als je niet zeker weet of de geluidsinstallatie bij jou thuis net zo goed zal klinken als in de winkel. Er zijn ook winkels die je een geluidsinstallatie een paar dagen op proef thuis laten uitproberen. Zo weet je zeker dat je de juiste installatie aanschaft.
3. Bescherming van de geluidsinstallatie
Geluidsinstallaties zijn over het algemeen een dure investering. Je wilt dus niet dat er wat mee gebeurt. En als er toch iets gebeurt, dat je verzekering dan goed zit. Onze tips? Zet er geen attributen in de buurt die er op kunnen vallen. Een veel voorkomende fout is een grote plant (leuk!) naast de speakers zetten om die vervolgens water te geven met een plantenspuit en half de speaker te raken (minder leuk!). Check ook ons eerdere artikel over het onzichtbaar maken van een speaker, maar toch optimaal geluid horen.
4. Met of zonder draad
Er zijn zowel geluidsinstallaties met en zonder draden. Een draadloos geluidssysteem is zeer geschikt voor kleinere ruimtes. Je kunt de installatie namelijk overal neerzetten, waardoor hij niet perse een groot vloeroppervlak hoeft in te nemen. Het ziet er ook mooier uit dan een systeem met veel draden. Want die blijven, hoe goed je ze ook probeert weg te werken, toch altijd zichtbaar. Met een draadloos systeem loop je ook minder risico op ongelukjes en valpartijen.
Het nadeel van een draadloze geluidsinstallatie is dat je hem op moet laden. Je moet dus goed opletten wanneer de accu bijna leeg is, zodat je niet ineens zonder geluid komt te zitten. Accu’s kunnen snel slijten, waardoor je wellicht minder lang met je speakers doet. Ook zul je de installatie via Wifi of Bluetooth moeten verbinden met je televisie. Als je internetverbinding onverhoopt wegvalt, heb je met een draadloze geluidsinstallatie geen geluid en kun je dus geen tv kijken.
5. Neem de tijd
Ga niet overhaast te werk, maar neem de tijd om een goede geluidsinstallatie te vinden. Het is meestal best wel een investering. Dan wil je er niet na je aankoop erachter komen dat je toch niet de juiste hebt gekozen. Veel plezier en succes met het vinden van je ideale geluidssysteem.