NIEUWSMcIntosh

McIntosh XCS1.5K: centerluidspreker met 43 drivers aan boord

De Amerikaanse audiofabrikant McIntosh heeft de XCS1.5K uitgebracht, een drieweg centerluidspreker die maar liefst 43 drivers aan boord heeft. Is dit de centerluidspreker met de meeste drivers? Dat zou best kunnen. Deze configuratie heeft overigens belangrijke technische voordelen, net als de vloerstaande XRT2.1K en XRT1.1K van McIntosh. We weten nog niet wanneer en voor welke prijs de XCS1.5K in de Benelux leverbaar zal zijn.

McIntosh XCS1.5K: groot, zwaar en heel veel drivers

De kast van de nieuwe XCS1.5K meet 43,66 x 126,92 x 53,9 centimeter en weegt ruim 80 kilogram. Aan boord bevinden zich in totaal 43 drivers, t.w. 25 tweeters van 19 millimeter, 14 middentoners met een aluminium conus van 63,5 millimeter en vier lange slag woofers met een conus van koolstofvezel met een diameter van 200 millimeter. McIntosh spreekt van een drieweg en vierweg hybride ontwerp dat geschikt is voor tri-wiring of tri-amping. De cross-overfrquenties liggen op 150 Hz, 500 hz en 3 kHz. De XCS1.5K heeft een opgegeven frequentiebereik van 32 Hz tot 20 kHz en een nominale impedantie van acht Ohm. De gevoeligheid is 88 dB (2,8 Volt / 1 meter).

Het op een rij (verticaal of horizontaal) plaatsen van heel veel drivers wordt “line array” configuratie genoemd en dit heeft een technisch voordeel. Bij line array luidsprekers heeft de optimale luisterafstand een grotere variatie. M.a.w. wie dicht bij de luidspreker zit wordt niet overdonderd met geluid en wie wat verder weg staat mist geen details. De vloerstaande XRT2.1K en XRT1.1K zijn ook line array luidsprekers en de nieuwe XCS1.5K is gemaakt om goed bij deze twee vloerstaanders te passen, zowel het uiterlijk als de klank.

De afstraalhoek van de XCS1.5K is instelbaar en de luisteraar kan kiezen uit vijf hoeken. De finishing touch zijn onder meer drie sets McIntosh Solid Cinch-luidsprekeraansluitingen voor bi- of tri-wiring, een verwijderbaar luidsprekerrooster van zwart gebreid textiel en een afwerking die wordt bereikt door niet minder dan zeven lagen hoogglanzende pianozwarte verf.

McIntosh XCS1.5K: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet of en wanneer de XC1.5K in de Benelux verkrijgbaar zal zijn en voor welke prijs.

MERK

EDITORS' CHOICE