Dan Clark Audio Expanse: open hoofdtelefoon, het nieuwe vlaggenschip

De Amerikaanse hoofdtelefoonbouwer Dan Clark Audio heeft een nieuwe hoofdtelefoon gelanceerd genaamd Expanse. De Expanse is een open hoofdtelefoon en hij is voorzien van de vierde generatie planaire magnetische driver. Zonder draagcomfort geen prettige lange luistersessies dus de ontwerpers hebben ook de nodige aandacht besteed aan het ergonomische ontwerp van de Expanse. Nee, geen leuke hippe kleuren om uit te kiezen, maar de Expanse is ook niet bedoeld voor gebruik onderweg.

Dan Clark Audio: Acoustic Metamaterial Tuning System

Dan Clark Audio heeft een techniek ontwikkeld genaamd Acoustic Metamaterial Tuning System (AMTS). Hoofdtelefoons kunnen met name staande golven in de hogere frequenties genereren, waardoor instrumenten zoals snaren, cimbalen en zelfs zang onrealistisch en vermoeiend kunnen klinken. AMTS van Dan Clark Audio – waarvoor patent is aangevraagd – bevindt zich tussen het membraan van de drivers en het oor. AMTS integreert golfgeleiders, diffusiecontrole, kwartgolf- en Helmholtz-resonatoren in één compacte structuur met als doel staande golven te elimineren.

Diffusie-elementen verminderen de vorming van staande golven, terwijl resonatoren fungeren als zowel precisie- als breedbandfilters om de frequentierespons van het middenbereik tot de hoogste frequenties af te vlakken en vorm te geven, aldus de uitleg van Dan Clark over AMTS.

Dan Clark Audio: vierde generatie driver

De Expanse is voorzien van de vierde generatie planair-magnetische driver. De nieuwe driver maakt gebruik van gepatenteerde technologie om totale harmonische vervorming (THD) te verminderen tot minder dan 0,03 procent terwijl intussen de laagweergave is verbeterd.

Volgens de ontwerpers is de membraanspanning uniform en consistent over het gehele driveroppervlak om vervorming te minimaliseren en de afstemming van de driver te verbeteren tot beter dan 0,25 dB gewogen over het hele bereik.

Dan Clark Audio Expanse: ontwerp en ergonomie

“We wilden van de Expanse een echt designstatement maken,” zo verklaart Dan Clark, oprichter en CEO. “Het ontwerp van de Expanse is geïnspireerd op ons model Stealth, maar voegt een opwindende en unieke grill toe op basis van wiskundige functies die zijn afgeleid van de principes van generatief ontwerp, voor een werkelijk unieke en stijlvolle look.”

De zwarte leren hoofdband heeft fijne blauwe stiksels om een gewatteerde hoofdband te creëren die functioneel en comfortabel is. Dan Clark Audio heeft een stabiel maar comfortabel naar eigen zeggen “zelfinstellend ophangsysteem” ontworpen dat de hoofdtelefoon precies op het hoofd plaatst.

Met slechts 418 gram is Dan Clark Audio Expanse ook een van de lichtste vlaggenschip hoofdtelefoons op de markt, de nieuwe veganistische suède en “lederen” oorkussens, zelfinstellende vering en lichtgewicht chassis maakt een lange luistersessie een comfortabele bezigheid.

En voor draagbaarheid of opslag heeft het team de elegante opvouwbare cardanische structuur van de AEON 2 in de Dan Clark Audio Expanse verwerkt, waardoor hij gemakkelijk kan worden opgeborgen in een compacte, op maat gemaakte koffer die klein en gemakkelijk is op te bergen.

Dan Clark Audio Expanse: prijs en leveringsinformatie

De Dan Clark Audio Expanse heeft een adviesprijs van net geen 4.500 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE