Dan D'Agostino kondigt mono eindversterker Relentless Epic 800 aan

Het Amerikaanse audiobedrijf Dan D’Agostino heeft een nieuwe eindversterker aangekondigd genaamd Relentless Epic 800. Feitelijk is de Relentless Epic 800 een kleinere versie van de Relentless Epic 1600, maar het is nog steeds een zeer potige en prijzige mono eindversterker. Elk belangrijk onderdeel van de Relentless Epic Mono Amplifiers, zoals voeding, ingangs-, driver- en uitgangstrappen, is volgens de ontwerpers verbeterd. Een nieuwe topologie voor energiebeheer isoleert de voeding verder van het audiocircuit. Deze maatregel biedt extra bescherming tegen het geluid dat de enorme stroomtransformatoren kunnen genereren. Naar verwachting komt de nieuwe versterker tegen het einde van 2022 op de markt.

Dan D’Agostino Relentless Epic 800

De Relentless Epic 800 van Dan D'Agostino maakt net als zijn nog grotere broer Relentless Epic 1600 gebruik van een geheel nieuwe, volledig complementaire topologie op basis van een nauwkeurige invoertrap. Deze ingangstrap handhaaft een in wezen een perfecte balans tussen de positieve en negatieve componenten van het signaal. Eventuele vervormingsartefacten die op de ene helft van het signaal verschijnen, verschijnen ook op de andere helft en heffen elkaar dus op. De prestaties van de versterkers fluctueren niet, ongeacht de vraag van de luidsprekers. In beide Relentless modellen leveren nieuwe ingangstrapapparaten een stroomtoename van 300 procent in vergelijking met de voorgangers. Deze componenten met een grotere bandbreedte en een hoger vermogen zorgen voor betere prestaties bij zowel lage als hoge frequenties met minder vervorming in beide extreme frequenties. Globale negatieve feedback wordt niet gebruikt en is ook niet vereist.

Dan D’Agostino Relentless Epic 800: vijftig procent hogere operationele bias

Cruciaal voor het nieuwe circuit zijn de bipolaire transistors in de voortrap van de versterker. Het activeren van de driverfase is een nieuw bias-stabiliteitscircuit dat een toename van de operationele bias met bijna vijftig procent oplevert. Toenemende werking van klasse A houdt rechtstreeks verband met een betere geluidskwaliteit. Deze circuittopologie en de unieke koperen/aluminium koellichamen maken thermische problemen irrelevant in de Relentless Epic 1600 en Epic 800. Het nieuwe ruststroomcircuit zorgt voor consistentie van de ruststroom (bias), waardoor extreme temperaturen worden voorkomen, zelfs bij de grootste vraag naar vermogen. Extra regelcircuits voorkomen dat afwijkingen in de wisselstroom de ingangscircuits van de versterkers verstoren.

“Met de Relentless Mono Amplifier hebben we ons gericht op het creëren van een versterker zonder enige beperking,” zegt medeoprichter, hoofdingenieur en naamgever van het bedrijf Dan D'Agostino. “De tijd sinds de introductie heeft ons in staat gesteld om het Relentless-platform naar een ander niveau te tillen. De originele Relentless Mono Amplifier bevat deze veranderingen als de Relentless Epic en we hebben tegelijkertijd de Relentless Epic 800 Mono-versterker ontwikkeld. De Relentless Epic 800 heeft hetzelfde circuitplatform als zijn grotere broer met een lager uitgangsvermogen. Let wel, de Relentless Epic 800 is vrijwel onbeperkt als het gaat om vermogensafgifte en wordt alleen overtroffen door de Relentless Epic 1600,” aldus de toelichting van de fabrikant.

Dan D’Agostino Relentless Epic 800: voorzien van snelle transistoren

Een cruciaal element van elke uitgangstopologie van een versterker is het drivergedeelte. In de Relentless Epic 1600 en de nieuwe Epic 800 versterkers hebben de ontwikkelaars de drivertransistor vervangen en deze halfgeleider kan 33 procent meer vermogen verwerken. Bovendien is het aantal drivertransistors verdubbeld, waardoor de belasting meer wordt verspreid. Bovendien verlaagt dit de algehele uitgangsimpedantie van de versterker zonder noodzaak tot globale negatieve feedback. Individuele transistoren verwerken de positieve en negatieve signaalelementen in een complementaire opstelling. Dit verdubbelt bijna de huidige drive die nodig is om de verbeterde uitgangstrap die volgt te maximaliseren.

De eindtrap heeft dezelfde nieuwe transistor als in het drivergedeelte voor zowel klankmatige als technische consistentie. Individuele complementaire paren ondergaan het transistor-matching-protocol van de fabrikant om ervoor te zorgen dat de versterkingslineariteit vrijwel identiek is van 50 mA tot 5 A. Bovendien wordt elk van de 112 (Relentless Epic 1600) of 84 (Relentless Epic 800) uitgangstransistoren gemeten en worden alleen exemplaren die voldoen aan de vereiste prestatiespecificaties opgenomen in de productie van Relentless Epic 1600 en Epic 800.

De high-output transistors die worden gebruikt in de Relentless Epic en Epic 800 behoren tot de snelst beschikbare. Deze krachtige transistors worden gemonteerd met twee roestvrijstalen bevestigingsmiddelen en dat is naar eigen zeggen een zeldzaamheid onder platte transistors. Dit resulteert in een maximale thermische overdracht naar de koperen koellichamen. Een condensator/weerstandsnetwerk aangesloten op de basis van elke transistor garandeert stabiliteit, zelfs bij hoge frequenties en bij luidsprekers met een lage impedantie. Zoals met alle versterkers van Dan D'Agostino, zijn de Relentless Epic 1600 en Epic 800 voorzien van discrete, direct gekoppelde gebalanceerde circuits en dat is het meest nauwkeurige circuitplatform dat mogelijk is.

De Relentless Epic 800 beschikt over alle circuitupdates die in de Relentless Epic 1600 worden gebruikt, maar dan met wat minder uitgangsvermogen. Met zijn bijna vier kilowatt transformator en 400.000 uF capaciteit voeding die 84 uitgangstransistors voedt, levert de Relentless Epic 800 gemakkelijk 800 Watt in acht Ohm  en wanneer aangesloten op een 220 Volt stopcontact, verdubbelt hij zijn output tot 1.600 watt in vier Ohm en 3.200 watt in twee Ohm.

De kern van de voeding van de Relentless Epic Amplifiers is een transformator die is ingekapseld in een metalen schild en gebruikmaakt van meerdere secundaire windingen. Dit ontwerp reduceert transformatorruis tot bijna nul en beschermt het audiocircuit tegen het magnetische veld van de transformator. Een speciale houder aardt elke condensator mechanisch en elimineert trillingen. Een langzame startschakeling activeert de voeding in fasen en dat bevordert de levensduur en algehele stabiliteit.

Dan D’Agostino Relentless Epic 800: Super Rail

De Relentless Epic is voorzien van het zogenoemde Super Rail-concept van Dan D'Agostino. Super Rail maakt gebruik van hogere spanningsrails in de secties voorafgaand aan de eindtrap, waardoor de versterker volledige capaciteit van de uitgangsspanningsrails kan benutten, hetgeen naar eigen zeggen de dynamiek verbetert, vervorming vermindert en de elektrische grip van de versterker op de luidspreker verstevigt.

Het unieke koellichaam van de Relentless Epic 1600 en Epic 800 combineert koper en aluminium. Het is niet alleen zeer effectief in het afvoeren van warmte maar het is ook fraai om te zien. Het zorgt ervoor dat de Relentless Epic-versterkers veilig en betrouwbaar werken, zelfs bij het leveren van het volledige nominale vermogen. Natuurlijk zijn de Relentless Epic versterkers uitgebreid beveiligd tegen thermische overbelasting en kortsluiting.

Het hele chassis van de Relentless Epic en Epic 800 versterkers is vervaardigd uit massief aluminium, voor superieure afscherming, thermische stabiliteit en trillingsdemping. Door zeer nauwkeurig frezen kan het hele chassis stevig in elkaar passen zonder zichtbare bevestigingsmiddelen.

De nieuwe Relentless Epic Mono Amplifiers gebruikt hetzelfde chassis als de originele Relentless Amplifier. Elke Relentless Amplifier kan worden geüpgraded naar het Relentless Epic-niveau. Alle elektrische verbeteringen zijn inbegrepen in de upgrade, terwijl het originele metaalwerk behouden blijft.

Dan D’Agostino Relentless Epic 800: prijs en leveringsinformatie

De standaard afwerkingen zijn zilver of zwart. De Relentless Epic 800 komt naar verwachting in de loop van dit kwartaal op de markt. Ja, dit is de categorie “wie moet vragen naar de prijs, kan het niet betalen”. We hebben nog geen officiële prijsinformatie voor de Benelux vernomen, maar - louter ter indicatie - op een Engelstalige website zagen wij een prijs van 194.500 dollar per paar genoteerd staan. De prijs in de Benelux wordt natuurlijk beïnvloed door wisselkoersschommelingen, transportkosten (ze zijn zwaar!), invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.

Om het even in perspectief te zetten, de prijs van de Relentless Epic 1600 ligt nog wat hoger. De adviesprijs is 349.500 dollar per paar. Upgraden is wel wat goedkoper, t.w. 49.500 dollar per paar. Ook deze prijzen zijn slecht een indicatie voor de prijs in de Benelux.


EDITORS' CHOICE