NIEUWSPathos

Pathos InPol Legacy: zware geïntegreerde hybride versterker

Het Italiaanse audiobedrijf Pathos Acoustics heeft een nieuwe geïntegreerde versterker genaamd InPoL Legacy aangekondigd. De InPol Legacy is een geïntegreerde volledig gebalanceerde dual-mono gebouwde versterker die 100 Watt per kanaal in klasse A kan leveren aan acht Ohm. In de voortrappen zijn buizen geplaatst en de eindversterking komt voor rekening van gematchte MOSFET’s.

Pathos InPol Legacy: zwaar uitgevoerde voeding

De Inpol Legacy van het in Italië gevestigde Pathos Acoustics is een nieuwe versterker maar heeft intussen wel techniek aan boord die eerder is toegepast in andere modellen. Zo is de voeding afgekeken van de modellen Adrenaline en InPower, met één capacitief inductief filter per kanaal. De twee nieuwe ringkerntransformatoren zijn de grootste die het Italiaanse bedrijf ooit heeft gemaakt. Volgens de ontwerpers zijn de voeding en met name de transformatoren zodanig ontworpen dat de versterker nooit ademnood zal ondervinden. Pathos koos ervoor om 1.800VA per kanaal te leveren en dat is naar eigen zeggen twee keer zoveel vermogen als strikt genomen nodig zou zijn. De transformatoren zullen dus nooit een verzadigde toestand bereiken. De bekabeling onder de kap garandeert een snelle stroomvoorziening als sprake uit grote variaties in de vraag naar vermogen.

Pathos InPol Legacy: buizen in de voortrap, MOSFET’s in de eindtrap

De voortrap is voorzien van buizen en is vergelijkbaar met die van het model Adrenaline van Pathos. De buizenvoeding is apart en elk kanaal heeft een eigen ringkerntransformator. Ieder kanaal heeft drie buizen, t.w. twee stuks ECC803s TungSol en een enkele 6H30. Alle voedingen zijn gestabiliseerd en volgens de ontwerpers goed gefilterd. De interne bedrading is afgeschermd.

Alle gebruikte MOSFET's worden zorgvuldig geselecteerd en gematcht. De specificaties van elke individuele MOSFET worden voor plaatsing gemeten en MOSFET’s worden gepaard met een exemplaar met dezelfde specificaties.

De versterker levert 100 Watt aan acht Ohm en 170 Watt aan vier Ohm. Vanwege de inherente kenmerken van het InPoL-circuit, wordt het vermogen niet verdubbeld door halvering van de impedantie. Deze ontwerpkeuze heeft voornamelijk te maken met de thermische limieten van het ontwerp, aldus de fabrikant.

Pathos InPol Legacy: volumeregeling en hele zware behuizing

Volumeregeling gaat in honderd stappen via een netwerk van ruisarme precisieweerstanden aangesloten op geïsoleerde relaisschakelaars. In- en uitgangsaansluitingen zijn van de gerenomeerde merken Neutrik en WBT.

De lijnen van het ontwerp van de de Pathos InPoL Legacy doen denken aan die van de InPoL2 MkII, maar de afmetingen zijn aanzienlijk groter om 100 Watt te kunnen leveren. In het midden van het voorpaneel bevindt zich de oneindige draaiknop met een LED-display

Het verplaatsen van de InPol Legacy kan een uitdaging zijn want hij weegt 100 kilogram. Om hem gemakkelijk te kunnen verplaatsen en installeren, hebben de ingenieurs van Pathos een speciale verpakking met wielen ontworpen. De InPoL Legacy heeft ook een set beugels die helpen om de versterker op te tillen en op de kast te plaatsen. Overigens, omdat niet alle kasten een dergelijk gewicht kunnen dragen, heeft Pathos een speciale kast ontworpen voor de InPoL Legacy.

De koellichamen zijn een direct herkenbaar Pathos-handelsmerk, waarbij het profiel is gemodelleerd naar het bedrijfslogo. In de InPol Legacy zijn ze groter dan bij andere modellen om voldoende dissipatie voor het 100 Watt klasse A-vermogen te garanderen.

Pathos InPol Legacy: technische specificaties 

  • Type versterker: pure klasse A, volledig gebalanceerd circuit
  • Uitgangsvermogen: 100 Watt aan acht Ohm, 170 Watt aan vier Ohm
  • Frequentiebereik: 5 Hz – 80 kHz
  • Ingangsgevoeligheid: 0,8 Volt RMS
  • Ingangsimpedantie: 20 kOhm
  • Ingangen: drie stuks gebalanceerde XLR (lijnniveau), drie stuks ongebalanceerde cinch (lijnniveau)
  • Afmetingen (B x D x H): 540 x 800 x 300 millimeter
  • Gewicht: 100 kilogram

 

Pathos InPol Legacy: prijs en leveringsinformatie

We weten niet wanneer de levering van de Pathos InPol Legacy gaat beginnen en ook hebben wij nog geen officiële prijsinformatie voor de Benelux vernomen. Wel zagen wij een prijs van 50.000 euro genoteerd staan op een Engelstalige website, maar dit is een prijs exclusief BTW. De uiteindelijke prijs moet dus worden vermeerderd met de plaatselijke BTW en dan zijn er nog transportkosten en mogelijke andere kosten van toepassing. De genoemde prijs is dus niets meer dan een indicatie voor de prijs van de InPol Legacy die straks bij de dealer zal gelden.

MERK

EDITORS' CHOICE