HI-VISITAudioHaven

Hi-Visit AudioHaven te Arnhem: drijvende kracht achter muziekbeleving

Een Hi-Visit aan een gloednieuwe audiowinkel, gevestigd in een oude, tot luisterruimte omgebouwde veerpont aan de Arnhemse kade? Yes, please. Deze hifispeciaalzaak, heel treffend 'AudioHaven' geheten, is in het huidige landschap een onderscheidende aanvulling op de vele in een conventioneel winkelpand ondergebrachte audiowinkels in Nederland. Hoog tijd om eens kennis te gaan maken dus.

Ondanks dat we zelf al decennialang in de omgeving van Arnhem wonen en bekend zijn met hifi-specialisten in de omgeving, heeft uw auteur nog geen kennis mogen maken met deze nieuwkomer. Wanneer we de auto aan de nieuwe havenweg parkeren en richting de kade lopen realiseren we ons dat we dit stukje Arnhem, dat voorheen de logistieke hotspot was van de zware industrie van Arnhem, eigenlijk al een eeuwigheid niet meer hebben bezocht.

Wat is de omgeving de laatste decennia veranderd zeg. In plaats van de typische lucht van stookolie en het indringende geluid van zware scheepsdiesels zoveel jaar geleden ruiken we nu vooral de kenmerkende geuren van water en natuur. Het is bovenal heerlijk stil.

Terwijl we met onze tenen over de rand van de kade balanceren op zoek naar de juiste ingang, worden we niet veel later door een stem een paar meter lager verwelkomd. Nadat we een paar meter lager van de loopbrug afstappen en met permissie aan boord gaan ontkoppelen we gevoelsmatig van de vaste grond. 

Voordat we de kajuit en luisterruimte in het voormalige ruim betreden, hebben we niet veel overredingskracht nodig om onder het genot van een kopje (erg goede!) koffie met op het voordek kennis te maken. Waarom ook niet. Het is een prachtige vrijdagmorgen en zo’n uitzicht over de uiterwaarden van de Rijn hebben we niet dagelijks. Tijdens de eerste kennismaking horen we de golven zachtjes tegen de stalen romp klotsen en beluisteren we de gedetailleerde zanglijntjes van ondefinieerbare vogeltjes ergens in de verte. We voelen ons vrij. Alsof we bij AudioHaven in een heel ander Nederland zijn aangekomen.

Ontstaan en drijfveer AudioHaven

Tijdens het kennismakende gesprek vernemen we dat Audiohaven initieel is ontstaan uit de liefde voor muziek en dan in het bijzonder de circulaire zwarte geperste analoge geluidsdrager. Snappen we maar al te goed. Ook wij vinden dat, anders dan bij streamen van muziek, een tastbaar medium al bij het vasthouden van de hoes aan beleving wint van de streaming variant. Bovendien wordt een vinyl album doorgaans in chronologische volgorde uitgeluisterd waarmee de wetenschap waarmee het album is geproduceerd en samengesteld geen onrecht wordt aangedaan. Met het luisteren naar een vinyl album betuigen we dus vooral respect naar de artiest.

Eigenaars Olaf en Danny hebben elkaar leren kennen bij de plaatselijke voetbalvereniging. Naast de sport werd de gedeelde hifi-hobby al snel een bindende factor en besluiten anderhalf jaar geleden de liefhebberij voor muziek te bundelen op een plek waar muziek een centrale plaats inneemt. Een plaats waarmee ze muziekliefhebbers van elke leeftijd een ‘thuishaven’ bieden. Een plek waar gezelligheid overheerst en waar het voelt ‘thuis te komen’. Met deze gedachte hebben ze de sprong in het diepe genomen en na een vol jaar verbouwen de deuren van AudioHaven geopend.

De zakenpartners hebben een flink leeftijdsverschil. Danny is geboren in het vinyl tijdperk, Olaf in het digitale audiotijdperk. Danny is van oorsprong vooral een liefhebber van jazz en is zich in de loop van de tijd meer op de betere audiocomponenten gaan richten om de totaalbeleving te laten toenemen. Olaf was daarentegen veel meer een technisch luisteraar die gaandeweg is gaan verbreden op het gebied van muziek. De twee vullen elkaar uitstekend aan. Dit leidt soms wel, zoals we hebben begrepen, tot interessante discussies bij bepaalde artiesten die in sommige hifi-kringen niet meer bij naam genoemd mogen worden. Heel vermakelijk dit.

Wie scoort bij AudioHaven?

Bij AudioHaven draait alles om muziek en dit sluit volgens ons mooi aan bij de groeiende groep muziekliefhebbers in Nederland. Muziekliefhebbers met een open blikveld en goede oren die na (of naast) de one-size-fits-all multiroom streaming oplossing in huis op zoek zijn naar een set die extra betrokkenheid en beleving aan de luisterervaring toevoegt. AudioHaven richt zich hierbij primair op highend audio-oplossingen met conventionele hifi-componenten uit het hogere marktsegment. Bent u op zoek naar een set die aansluit bij al uw wensen en persoonlijke situatie? AudioHaven neemt graag de tijd om van oriëntatie tot implementatie mee te denken en neemt hierbij graag die extra stap. Wilt u voordat u definitief de knoop doorhakt de set eerst graag thuis beluisteren? Dat kan ook!

Bent u als vinylliefhebber op zoek naar een nieuw muziekalbum? AudioHaven heeft een groeiende collectie met mooie vinyl persingen en speciale edities. Loop gerust eens op een zaterdag bij AudioHaven binnen om op uw gemak in de vinylbakken te snuffelen en de aankoop onder het genot van een kop koffie te beluisteren.

Wilt u uw eigen favoriete vinylalbum meenemen om te beluisteren, dan mag dit natuurlijk ook. Omdat bij AudioHaven alleen de beste vinyl beleving goed genoeg is, wordt dit album zelfs geheel gratis en met een glimlach voor u gewassen. Mocht dit voor u een aanleiding zijn om uw gehele favoriete vinylcollectie op een aanhanger te laden, dan verwachten wij echter wel dat de u op bedenkelijke blikken kunt rekenen.

Gezonde ambities

Danny en Olaf rusten na het openen van de deuren niet op hun lauweren. Op termijn is er uitbreiding met een tweede luisterruimte gepland. Dit biedt meer flexibiliteit voor klanten die een luistersessie in willen plannen en kan worden gebruikt voor thema-avonden zoals een Jazz avond voor liefhebbers. Ook ligt uitbreiding van het productaanbod in de planning. AudioHaven vindt het bij groei wel belangrijk om een duidelijke focus en de gekozen richting te behouden. Hierom kiezen ze liever voor een overzichtelijk aanbod van mooie oplossingen waarmee AudioHaven van A tot Z voorziet in een optimale muziekbeleving.

Wanneer er een merk wordt toegevoegd, spreekt het duo het voornemen uit enkel onderscheidende merken toe te voegen die beantwoorden aan haar eigen visie.

Op dit moment levert AudioHaven een selectie van kwalitatief goede platenspelers en hoogwaardige buizenversterkers van Audio Note. Naast Audio Note levert Audiohaven tevens RIAA phono versterkers van het prijstechnisch gunstig gepositioneerde Lehmann. Ten slotte is Audiohaven ook dealer van het prachtige Duitse AVM. Een hoogwaardig merk met fraaie en minimalistisch vormgegeven audiocomponenten van absolute topklasse. Luidsprekers worden aangeboden van de merken Audio Note, ATC en Falcon Acoustics. Ook levert AudioHaven als Furutech-dealer maatwerk audiobekabeling met een eerlijke verhouding tussen prijs en prestatie.

Enkelen onder u zullen bij het luidsprekermerk Falcon wellicht direct aan de legendarische BBC LS3/5a studiomonitors denken. Unieke boekenplank luidsprekers met een heel eigen karakter gericht op een hele specifieke doelgroep. Niet-alledaagse pareltjes voor de muzikale fijnproever onder u. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor het uit de pro audiowereld afkomstige ATC. Dan hebben we tot slot nog de luidsprekers van Audio Note. Voor velen wellicht een minder bekende naam in luidsprekerland, maar we kunnen wel zeggen dat deze uit de kluiten gewassen monitorluidsprekers een heel speciaal plekje in het productsegment innemen.

Falcon Acoustics en Audio Note – een stabiel huwelijk

Nadat we de merken en modellen hebben doorgenomen nemen we plaats op de comfortabele bank. Behalve de vissen heeft AudioHaven geen last van latent klagende buren. Het volume kan dus best een streepje hoger, maar vooral niet té hoog. We beginnen de sessie met de compacte Falcon’s LS3/5A Gold Badge, een redelijk gemakkelijke speaker voor een brede keuze aan versterkers en muziekgenres. Als versterking kiest AudioHaven voor de Audio Note Oto Signature. Een geïntegreerd Klasse A buizenbakje met bescheiden afmetingen.

We luisteren eerst naar een heerlijk samenspel van piano en saxofoon bij het nummer Was Ich Mir Wünche Durfte van Yuri Honing en Wolfert Brederode. De volheid waarmee de piano door deze compacte monitors wordt weergegeven is magistraal. De kracht waarmee het lucht over het rietje van de saxofoon wordt geblazen en de snelheid waarmee dit naar ons toe wordt geworpen is magisch en voelen dit bijna in ons gezicht. Vervolgens schakelen we over naar de mono-opname I Get A Kick Out Of You van Dinah Washington. Ondanks dat de ruimtelijke informatie ontbreekt, klinkt de track levendig en komt dit de beleving juist helemaal ten goede. Dinah en band worden mooi in het centrum van het geluidsbeeld neergezet alsof deze exclusief op een klein podium voor ons optreden. Op het moment dat het nummer Serious Doin’ Woman van Doug MacLoud wordt opgezet worden we toch echt even helemaal stil. Gitaar en slagwerk worden met kracht en realisme neergezet zonder hierbij opdringerig te worden. Hoe is het mogelijk dat deze combinatie met dergelijk compacte speakers zo’n wijds en volwassen geluidsbeeld kan neerzetten?

De verfijning en de transparantie van, met name, de Falcon luidsprekers blijft ons telkens weer verbazen. Ondanks dat we deze speaker al vaker hebben beluisterd (lees ook deze review van René van Es) prijzen we de ambiance die deze luidsprekers met de juiste versterking in de ruimte kunnen neerzetten. Uiteraard laten deze speaker niet het massieve laag horen waarbij de vissen uit het water zullen springen, maar eigenlijk missen we dit helemaal niet. Wij vinden dit een heerlijke combinatie voor kleinere woningen en appartementen. Een absolute aanrader die qua totale investering nog net onder de 10K in euro’s blijft.

Audio Note duo – een warme familierelatie

We schakelen vervolgens over naar de Audio Note AN-E, een flinke 2-weg monitor luidspreker die niet op een boekenplank past. We starten de sessie met de track Loumo van het album Nimissa van de Guineese zanger Ba Cissoko. Hier worden we blij van. De muzieklijntjes gespeeld op de akoestische kora harp klinken ultra levendig en wanneer de bas wordt ingezet verbaast de Audio Note combinatie ons over de ferme controle in het laag. De percussie, het klopje tegen de klankkast van de kora, geeft een heerlijke diepte aan dit nummer waarbij de trekharmonica een vleugje Franse sfeer aan de Afrikaanse muziek toevoegt. We kenden het nog niet, maar zijn er desondanks bijzonder van gecharmeerd.

Wanneer we vervolgens Waiting Game van Levi Parham een lekker stukje Americana opzetten, ervaren we een heerlijke rustgevende sfeer waarbij er geen detail in de opname verloren gaat. We ervaren een ruimte-vullende ietwat laid back muziekbeleving waarbij de stress van de afgelopen week van onze schouders wordt getild.

Bij de track Pneuma van Tool beluisteren we de mooie scheiding van de verschillende muzikale elementen en bemerken dat het podium niet alleen in breedte en diepte wordt opgebouwd, het gaat bovendien een stukje de hoogte in. Een stevig stukje muziek waarbij we niet het idee hebben dat de stemmechanieken van de gitaren ons de ogen uit zullen steken. Alles blijft vriendelijk en op een veilige afstand van luisteraar.

Vervolgens sluiten we de sessie van deze combinatie af met het nummer Childrens World van het live album House Party van Maceo Parker. Saxofoon wordt prominent op de voorgrond neergezet en de omgevingsecho’s ontgaan ons niet; de niet al te kleine luisterruimte bij AudioHaven lijkt met gesloten ogen nog eens met de helft toe te nemen. Heel indrukwekkend.

We hebben deze Audio Note combinatie ervaren als een fijne muzikale combinatie met een vriendelijk en laagdrempelig karakter. We prijzen de muzikaliteit en dynamiek waarbij we geen scherpte of hardheid konden bespeuren. Deze combinatie komt helemaal tot leven bij live albums. Door het vleugje warmte dat deze combinatie aan de muziek toevoegt ontstaat een heerlijke gemoedelijke live-sfeer in de ruimte. Dit is misschien niet de combinatie voor de kleine zolderkamer, maar voor grotere woonkamers zeker een set waar muziekliefhebbers blij van zullen worden. Prijstechnisch blijft deze set nog beneden de 20K in euro’s. Gezien de prestaties van deze set vinden we dit een heel mooi prijspunt.

AVM en ATC – een onverkort goede muziekbeleving

Als afsluiter van onze Hi-Visit beluisteren we de geïntegreerde A30.3 versterker van AVM in combinatie met de SCM-11 luidsprekers van ATC. Een opmerkelijke keuze in dit drieluik. Deze set bouwt namelijk op solid state technologie en in plaats van een Klasse A bouwwijze heeft de A30.3 bovendien een Klasse A/B audiocircuit. De investering kost met een vanaf prijs van vijfduizend euro echter de helft van de eerste set en een kwart van de voorgaande set die we hebben beluisterd. Dit zijn vandaag de dag fijne berichten, maar in hoeverre gaat dit ten koste van de uiteindelijke muziekbeleving?

We beluisteren de AVM en ATC SCM 11’s met verschillende tracks. Het nummer De Leven van Joep Beving met S10 springt eruit. Instant wordt een brede en diepe soundstage in de ruimte geprojecteerd. Zang wordt mooi vanuit het centrum weergegeven zonder dat het intimiderend wordt. Strijkers staan op het gehoor een paar passen achter de zang opgesteld. Deze combinatie heeft meer dan voldoende dynamische reserves om ook in grotere ruimtes een mooi laag fundament onder de muziek neer te leggen zonder dat de weergave vastloopt.

We hebben de AVM A30 al eerder gereviewd (lees hier de hele review) en prijzen de weergave eigenschappen en hoge functionaliteit van deze fenomenaal presterende versterker nog steeds. De combinatie met de ATC SCM-11 boekenplank luidsprekers (waar je op HIFI.NL/.BE eveneens een review van vindt) vinden we een goede keuze van AudioHaven. Het laag heeft misschien iets minder punch dan dat we bij de voorgaande sets hebben beluisterd, maar de kwaliteit en controle ervan is van hoog niveau. Dit vinden wij veel belangrijker. Het voordeel van deze luidsprekers is dat deze in de woonkamer relatief dicht op de wand kunnen worden geplaatst zonder dat dit nadelig is voor de klankbalans. Wilt u meer fundament in het laag en heeft u de ruimte om de speakers wat verder in de ruimte te plaatsen, kan maakt u met de ATC SCM-19 een goede keuze. Deze speaker komt alleen wel beter tot zijn recht met een versterker met meer krachtreserves dan de AVM A30.

Het prijs-prestatieniveau van de A30.3/SCM-11 combinatie is subliem. We zijn onder de indruk van de volheid van zang en de openheid van de soundstage. Het stroomverbruik ten opzichte van een volledig in klasse A ontworpen versterker is significant lager. Dit kan vandaag de dag zeker een koop of upgrade argument zijn. In tegenstelling tot de kathodebuisjes met een gelimiteerde levensduur bij de eerder beluisterde buizenversterkers is de AVM voorzien van halfgeleiders die bij normaal gebruik een mensenleven meegaan.

Ook dit kan bij veel muziekliefhebbers de voorkeur hebben. Ja, het karakter is anders dan bij de vorige combinaties, maar de muziekbeleving is er beslist niet minder om. De soundstage, snelheid en controle waarmee deze set muziek weergeeft is heel indrukwekkend. Deze AVM/ATC set is allesbehalve een instapsetje en kost met een vanaf prijs van vijfduizend euro nog steeds een bovengemiddeld maandloon, maar deze zal u op de lange duur niet snel financieel onder water trekken.

Onze indruk

In de audiomarkt zijn er winkels die een brede selectie aan merken bieden waaruit u een keuze kunt maken. Kleinere specialistische winkels zoals het Arnhemse AudioHaven kiezen bewust voor een gerichter aanbod van onderscheidende oplossingen. Hierbij leggen ze de focus liever op een op maat gemaakte eindoplossing waarbij persoonlijk contact en een unieke luisterbeleving centraal staan. Bij welk type winkel u uzelf het best thuis zult voelen, is heel persoonlijk en hangt uiteraard af van de situatie.

Gaat het u om de beleving en laat u uzelf graag verrassen met de samenstelling, dan zult u bij AudioHaven een unieke luisterbeleving ervaren. Tijdens ons bezoek hebben wij drie fijn klinkende sets met elk een geheel eigen karakter beluisterd. Drie sets samengesteld door muziekliefhebbers voor muziekliefhebbers. Combinaties die zorgvuldig zijn gematched en waaraan bovenal geen stratosferische prijskaartjes hangen.

Wijzelf waren erg gecharmeerd van Audio Note versterking in combinatie met de heerlijke monitors van Falcon Acoustics. Het gemis aan ultra diep laag went, maar de openheid en nooit intimiderende soundstage van deze set zal tot ver in de toekomst blijven imponeren.

We kunnen ons voorstellen dat u nieuwsgierig bent geworden naar deze jonge aanwinst in audioland. Woont u in Arnhem of omgeving, loop er dan ’s zaterdags eens ongepland binnen om kennis te maken. Woont u verder weg, dan loont het zich beslist de moeite om eens een luisterbezoek bij Audiohaven in te plannen, een lekker stukje vinyl te scoren en uw laatste inktzwarte aanwinst op uw gemak te beluisteren onder het genot van een kop goede koffie. En, oh ja, hadden we al aangestipt dat deze van voortreffelijke kwaliteit is?

Conclusie

AudioHaven is volgens ons een onderscheidende winkel met een unieke atmosfeer die voor ons drie hoogwaardig presterende sets heeft samengesteld. Zijn Danny en Olaf geslaagd haar oorspronkelijke missie te realiseren? Wij vinden van wel. Wij vinden dat Danny en Olaf vanaf het Arnhemse water iets moois aan de audiomarkt hebben toegevoegd.

AudioHaven | Nieuwe Havenweg 14, Arnhem | audiohaven.nl


EDITORS' CHOICE