Onlangs heeft AVM een nieuwe geïntegreerde versterker geïntroduceerd. Deze AVM A30 behoort tot de jubileumlijn en wordt geproduceerd in een gelimiteerde oplage ter ere van haar 30-jarige bestaan. Althans, dat was het plan.
Nog voor AVM de complete line-up aan de pers heeft gepresenteerd worden de plannen echter gewijzigd. De fabrikant heeft namelijk besloten om de productie toch maar niet te limiteren. Waarom niet? Nou daar kunnen we vrij kort over zijn. De A30 wordt, evenals de overige componenten van de 30-serie, nogal goed ontvangen.
AVM in een notendop
Reeds in 1986 wordt het Duitse merk AVM door Mania en Robert Winiarski opgericht. Desondanks is AVM, dat vandaag de dag staat voor Audio Video Manufactur, nog niet zo heel erg bekend binnen de Benelux.Â
In 1989 produceerde AVM, toen nog met de betekenis Audio Video MesseTechnic GmbH, haar eerste volledig zelf ontworpen versterkers en in 1993 presenteerde het merk haar eerste spelers en DAC’s. Vervolgens volgden er vele producten waarbij het de fabrikant niet schuwde om deze producten uit te rusten met nieuwe en – voor die tijd - onconventionele technieken.Â
In 1999 lanceerde de fabrikant haar AVM Evolution A2-versterker. De specificaties logen er destijds niet om. Een uitgangsvermogen van 75 Watt aan 8 Ohm, een bandbreedte van 0,3Hz tot 500kHz, een harmonische vervorming van 0,005% en een dempingsfactor van 500. Lastige speakers? De A2 bleef zelfs tot 1 Ohm stabiel! Zelfs vandaag de dag zijn dit nog prima specificaties.
En de klank? De klankbalans van de A2 werd destijds omschreven als neutraal en ongekleurd. De timbre werd als realistisch ervaren, het geluidsbeeld transparant, delicaat en bovenal zeer muzikaal. Dit zal de meeste kenners van dit merk waarschijnlijk niet verbazen. Zo klinken de producten van AVM namelijk nog steeds.
De nieuwe AVM A30 is een eerbetoon aan haar legendarische voorganger uit 1999. Natuurlijk zijn de specificaties en technieken opgeschaald naar de eenentwintigste eeuw en is de A30 voorzien van meer functionaliteit dan de A2. De look en feel is echter grotendeels gelijk gebleven, maar alles is net even een beetje meer verfijnd ten opzichte van het ‘origineel’.
AVM A30: look and feel
Het frontpaneel van de A30 is, conform de A2, strak vormgegeven en heeft geen toeters en bellen. We zijn zeer gecharmeerd van deze vormgeving, want deze minimalistische vormgeving verstoort de ‘Feng Shui’ in de leefomgeving nauwelijks. Onze ervaring leert tevens dat producten van AVM zelfs bij de ‘vrouwlijke individuen’ in het huishouden in de smaak valt.
Wanneer we de unit van links naar rechts bekijken vinden we links een powerswitch om de unit in en uit stand-by te schakelen, hiernaast een grote inputkeuze schakelaar die snel en eenvoudig schakelt tussen de diverse analoge en digitale ingangen.
Vervolgens een toets voor de lage tonen regeling en een toets voor de hoge tonen regeling. Deze kan naar wens worden ingesteld tussen de + en - 14dB. Wanneer de toonregeling in de ‘0’ stand staat wordt de toonregeling met een relais overbrugd. Keurig. In het midden een bescheiden maar doeltreffend OLED informatie display. Deze is zelfs op grotere afstand nog prima afleesbaar. Rechts van de display is een druktoets voor het instellen van de line-levels. Hiermee kan de gebruiker de ingangsgevoeligheid tussen de ingangen met een versterking of verzwakking van het ingangssignaal met 9,5 dB. En tenslotte een druktoets voor het aanpassen van de balans.
Met de grote draaiknop rechts wordt het volume geregeld en indien er een van de balans, klankregeling of line-level knoppen op het front wordt ingedrukt, kan met deze draaiknop eenvoudig de levels worden ingesteld. Zo eenvoudig kan het zijn. Zelfs kleine handjes en beperkte kinderlogica is voldoende om de A30 te kunnen bedienen.
Natuurlijk heeft de AVM A30 ook een hoofdtelefoonaansluiting die het signaal van alle uitgangen, met uitzondering van de lijnuitgang, automatisch dempt wanneer de stekker van de hoofdtelefoon in de connector wordt gestoken. Allemaal heerlijk ‘old school’.