NIEUWSYamaha

Yamaha YH-5000SE: vlaggenschip hoofdtelefoon met ortho-dynamische drivers

Het Japanse audiobedrijf Yamaha heeft een nieuwe vlaggenschip over-ear hoofdtelefoon gepresenteerd genaamd YH-5000SE. Volgens de verklaring van Yamaha gaat het om niets minder dan “het toppunt van True Sound in hoofdtelefoons”. Yamaha heeft een concept uit 1976 als vertrekpunt genomen en vervolgens zes jaar besteed aan de uitwerking met als resultaat een hoofdtelefoon die meespeelt aan de bovenkant van de markt. De verkoop gaat aan het begin van het tweede kwartaal van 2023 beginnen.

Yamaha YH-5000SE

De oorsprong van de ortho-dynamische driver van Yamaha (ook wel magnetostatische driver genoemd) ligt in 1976, maar het nieuwe model is naar eigen zeggen volledig opnieuw ontworpen. Yamaha heeft zes jaar gesleuteld aan de YH-5000SE en na maar liefst meer dan 1.000 prototypes van het membraan waren de ontwerpers tevreden over het resultaat.

Het nieuwe membraan is ultralicht en ultradun. Yamaha verklaart: “de YH-5000SE is een vlaggenschip product dat is gemaakt met de wens om onze moderne True Sound-idealen om te zetten in een concept dat in 1976 aan het begin van een audiorevolutie is geboren.” Yamaha's YH-5000SE wordt door de meest bekwame ambachtslieden vervaardigd in de Kakegawa-fabriek, samen met de beroemde vleugels van het bedrijf, en er worden louter materialen van de hoogste kwaliteit gebruikt.

Yamaha geeft een frequentiebereik op van 5 Hz tot 70 kHz. De YH-5000SE heeft verder een impedantie van 34 Ohm bij 1 kHz en een gevoeligheid van 98 dB/mWatt, ook bij 1 kHz. Het opgegeven gewicht is 320 gram.

De vlaggenschip hoofdtelefoon wordt in eerste instantie gelanceerd als de YH-5000SE (Special Edition), die een verscheidenheid aan hoogwaardige accessoires ktrijgt meegeleverd die zijn ontworpen om de muzikale prestaties, flexibiliteit en eigendomstrots te verbeteren en aan te vullen. Deze accessoires omvatten twee soorten oorkussens, elk met hun eigen geluidskarakter, twee afneembare kabels met individueel gevlochten linker- en rechterkanaal voor meer stereoscheiding, en een op maat gemaakte hoofdtelefoonstandaard van aluminium. Optioneel zal een XLR-kabel verkrijgbaar zijn.

Yamaha YH-5000SE: prijs en leveringsinformatie

Yamaha's YH-5000SE is naar verwachting verkrijgbaar vanaf april 2023 voor Euro 5.699. De standaardversie YH-5000 volgt in het derde kwartaal van 2023. Prijsinformatie voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt, maar we weten in elk geval dat de prijs in vier cijfers wordt uitgedrukt, voor de komma.

MERK

EDITORS' CHOICE