REVIEWPlixir Power

Review PliXiR Cube 4 BAC powerconditioner

Michael Hamers | 07 december 2022 | Plixir Power

SAMENVATTING

De Cube 4 BAC biedt goede filtering voor een scherpe prijs. Je set knapt er echt van op, zeker als je nog helemaal niets aan je stroomvoorziening hebt gedaan. De weergave wordt grootser, gedetailleerder en het laag krijgt meer kracht. Het is en blijft echter een kwestie van mixen en matchen. Of de Cube 4 BAC wat is voor jou en jouw set weet je namelijk pas echt als je het hebt uitgeprobeerd in jouw situatie. En daar hebben de heren bij Audio Essence uiteraard rekening mee gehouden. Dus vraag een demo aan, of probeer er thuis eentje uit. Warm aanbevolen en wees erop voorbereid dat je niet meer zonder wil!

PLUSPUNTEN

  • Uitstekende bouwkwaliteit
  • Meer rust in de geluidsweergave
  • Soundstage wordt dieper en breder
  • Veel van de Elite serie voor een lager bedrag
  • Te voorzien van kabels naar keuze
  • Aarde aansluiting voor bijvoorbeeld een platenspeler
  • Prijs-kwaliteitverhouding is sterk

MINPUNTEN

  • Jammer dat een stroomfilter tegenwoordig eigenlijk nodig is
  • En dat je daardoor een deel van je hifi-budget kwijt bent

Onlangs reviewde ik de PliXiR Elite BAC400 van het Singaporese merk, in de Benelux verdeeld door Audio Essence. Ik was erg enthousiast wat de BAC400 met het algehele niveau van mijn set deed. PliXiR heeft echter ook gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding en besloot om voor een iets hoger bedrag dan van de Elite BAC400 een nieuwe powerconditioner op de markt te brengen die de naam Cube 4 BAC draagt, welke net iets zwaarder belast kan worden en veel van het goede van de Elite serie heeft. Schone stroom zou voor iedereen bereikbaar moeten zijn. Daarom sta ik vierkant achter deze stap.

PliXiR

Nog even over het merk PliXiR. Het merk PliXiR bestaat sinds 2014. Het Nederlandse publiek heeft oktober 2021 tijdens Dutch Audio Event in Veldhoven uitgebreid kennis kunnen maken met het merk uit Singapore en ook tijdens de afgelopen editie stonden de zwarte stroomblokken opgesteld in dezelfde ruimte in Veldhoven. Dit jaar prijkte onze Aanrader Award op de stand voor de Elite BAC400. In Nederland is Audio Essence de importeur en distributeur van het Singaporese merk, met Martin Wijbenga en Gerard Buist als drijvende krachten erachter.

Hun enthousiasme en vooral oor voor detail hebben ervoor gezorgd dat we in Nederland ook kunnen genieten van PliXiR. Want toen Gerard in het verleden in aanraking kwam met PliXiR op een van de beurzen waar hij steevast acte de préséance gaf, moést hij zijn enthousiasme delen met Martin en wilden ze het merk naar Nederland halen. En de rest is intussen een korte, maar mooie geschiedenis.

Cube 4 BAC

Voor deze review ging ik aan de slag met de Cube 4 BAC powerconditioner van PliXiR. Het leek me het meest logisch de Cube 4 BAC direct te vergelijken met de Elite BAC400. Ze zijn ongeveer even groot, hebben beiden 4 outlets en zijn beiden passieve en gebalanceerde powerconditioners. Daarnaast kosten ze ongeveer even veel. En last but not least, ik heb ze beide in huis. Wat maakt dan het verschil tussen beide naast die prijs, hoor ik je haast denken. Dat zit hem in het volgende.

Het duidelijkst is het verschil in belastbaarheid. De Cube 4 BAC kan met maximaal 750 Watt worden belast, de Elite BAC400 met maximaal 400 Watt. Een ander verschil is dat er op de Cube 4 BAC géén aan-uitschakelaar zit, maar weer wél een aparte schroefaansluiting om bijvoorbeeld een platenspeler te aarden.

Een iets minder duidelijk verschil, af te leiden uit de beschikbare informatie, is de kwaliteit van de gebruikte Noratel ringkern transformator in de Cube 4. Beide van dezelfde fabrikant, Noratel dus, alleen voor de Elite serie spreekt men over Noratel’s XQ of eXtra Quiet technologie. Bij de Cube 4 BAC spreekt men over een afgeleide daarvan voor de best mogelijke prijs-kwaliteitverhouding. Wat dat dan ook concreet moge betekenen. Iets met het geheim van de smid. Als ie maar doet wat ie moet doen.

De behuizing is ook nu weer in zwart geanodiseerd en gezandstraald aluminium. De Cube is 16cm hoog, 16cm breed en 21,5cm diep. Bijna een echte kubus dus. Hij weegt 11 kilo. Lekker gewichtig en ook nog een kilo zwaarder dan de Elite. De prijs komt op 1.349 euro. De Elite BAC400 kost 1.249 euro en de Elite BAC1000 2.249 euro. De Cube 4 BAC zit dus tussen die twee varianten uit de Elite serie in.

De werking

In alle powerconditioners van PliXiR is sprake van een gebalanceerde opbouw. Dat betekent dat er, hier in Nederlands althans, 230v in gaat en er 2 x 115v uit komt. Er ontstaat dus een schone nul en storingen worden zo maximaal onderdrukt. De Cube 4 BAC is voorzien van een zware ringkern transformator die zorgt voor een effectieve en passieve onderdrukking van hoogfrequente onzuiverheden op het stroomnet, welke worden veroorzaakt door aanwezigheid van allerlei moderne apparatuur in en om je huis. De ringkern is overigens alleen geschikt voor ons stroomnet. In andere landen waar men 120v uit een WCD haalt, is dus ook echt een andere ringkern gebruikt met andere windingen gebruikt. Met een wildgroei aan apparaten die vaak ook nog met een goedkope voeding aan je stroomnet worden gehangen is het stiekem (en helaas) verplichte kost aan het worden om je stroom op een of andere manier te ontdoen van alle onzuiverheden.

Testsituatie

Zoals ik vorige keer ook al aangaf ben ik geen techneut en heb ik behalve mijn eigen oren geen meet apparatuur. Ik vergelijk de Cube 4 BAC in dit geval direct met de Elite BAC400 binnen mijn eigen set.

Mijn primaire audio set bestaat uit een NAD C658 pre en een NAD C298 eindversterker volgens het Purifi Eigentakt principe. De luidsprekers zijn van MartinLogan, type Motion 40i. Verder staat er nog een OLED-televisie, een AppleTV, een soundbar, een Playstation 5, een Netgear switch en een OPPO UDP-203 Blu-ray discspeler. De al aanwezige kabels zijn van goede tot zeer goede kwaliteit en van de merken Ricable, Supra en AudioQuest. De luisterruimte is akoestisch behandeld met melamine schuimplaten op het plafond en wanden.

Voor deze review kreeg ik ook de beschikking over de Elite BAC1500 om de eindversterker op aan te sluiten. Ik was zo enthousiast over de Elite BAC1500 dat hij definitief in mijn set is opgenomen overigens. Dure hobby, dat reviewen!

Omdat de Cube 4 BAC een maximaal vermogen levert van 750 watt, is deze niet geschikt voor de zwaardere (eind)versterkers in combinatie met meerdere bronnen. De Cube 4 BAC is aan het stroomnet gekoppeld via de PliXiR ‘The Statement’ gebalanceerde stroomkabel.

Ook nog even de rest ‘eromheen’. Op mijn dak heb ik zonnepanelen liggen. Elk paneel heeft optimizers en de omvormer is van SolarEdge. Ik heb géén aparte audiogroep, maar de ‘entertainmenthoek’ is wel als enige op die specifieke stroomgroep aangesloten. Ik heb ledlampen in huis en er liggen talloze laders door het huis verspreid. Kortom, vervuiling genoeg op mijn stroomnet.

Aankoppelen en genieten

Het plaatsen en aansluiten van de Cube 4 BAC is niet moeilijk natuurlijk. Stekker van de WCD naar de Cube en daarna de apparaten aansluiten op de Cube. Klaar is Klara. Omdat ik nu twee zeer gelijkaardige producten met elkaar wil vergelijken, moet de rest van de keten wel hetzelfde blijven. Of ik nu wel of niet meet, dat lijkt me wel handig. Dus weer de NAD C658, AppleTV 4K, OPPO Blu-ray discspeler en Netgear switch aan de Cube 4 BAC. En vervolgens weer een hele ruime tijd om ermee te leven en vooral gewoon te genieten van het beeld en het geluid.

In direct vergelijk

Hoe zou ik dit nu aanpakken? Natuurlijk rekening houdend met de zogenaamde psycho akoestiek. De stap ‘terug’ van de Elite naar de Cube is in eerste instantie namelijk helemaal niet zo evident. Het geluidsbeeld staat immers nog steeds als een huis. Fijne details zijn nog altijd aanwezig in de weergave van zowel beeld als geluid. Kortom merk ik er eigenlijk vrij weinig van. En een groot deel van mijn set is natuurlijk ook nog gekoppeld aan de Elite BAC1500. De eindversterker, maar ook tv, PS5 en soundbar zijn daarop aangesloten namelijk.

Eerst maar eens stap één. Een dagje wisselen tussen de Cube en Elite voor de NAD C658. Gedurende een rustige dag in huis heb ik zo ongeveer elk half uur gewisseld tussen de Cube en Elite. Luisterend naar dezelfde tracks. En met een soort hyperfocus van mezelf lijkt de soundstage inderdaad iets in te zakken qua driedimensionale weergave bij de Cube versus de Elite. Ook de laagweergave moet wat inleveren op het gebied van absolute controle en snelheid. Maar het is echt marginaal.

De volgende stap in mijn test is het wisselen tussen zowel de NAD C658 als de C298 eindversterker via de Elite BAC1500 afgewisseld met de Cube 4. De Cube 4 kan maximaal 750 Watt aan, dus dat moet op niet al te hoog volume zeker te doen zijn. Natuurlijk ook de netwerkswitch erop, want ik stream muziek doorgaans vanaf Tidal. Weer een hele dag gewisseld.

Het verschil tussen de Cube en Elite is hierdoor wel iets duidelijker geworden. De Elite biedt echt net wat meer rust dan de Cube dat doet. Maar het valt pas echt in direct vergelijk op. De soundstage is duidelijk minder driedimensionaal bij de Cube en de laagweergave is minder strak en krachtig. Of het een helemaal eerlijk vergelijk is gezien de maximale belastbaarheid durf ik niet stellig te zeggen. Ik wil ook de Cube 4 BAC helemaal niet tekortdoen overigens. Die presteert op een zeer hoog niveau.

De laatste stap was alles via de normale WCD en een degelijk, maar geen gefilterd stekkerblok. Gewoon de situatie zoals bij velen in huis. En het is dan toch wel weer een kleine shock wat er met de weergave gebeurt. Zo lijkt de kracht in het laag afgenomen, maar is vooral de finesse ver te zoeken. Het klinkt allemaal wat rommeliger en onrustiger. En dan valt ook ineens weer op wat een powerconditioner kan doen met de beeldkwaliteit van je televisie. Ook daar is veel meer onrust in het beeld en moet ik inboeten aan zwartdetail en fijne details. Het is voor mij in ieder geval weer een bevestiging dat je stroomvoorziening ertoe doet.

Voor wie is de Cube 4 BAC?

Dat is wat ik mij meerdere keren heb afgevraagd gedurende de reviewperiode. Het antwoord op die vraag is over het algemeen geheel afhankelijk van wat jouw situatie is. Van de gebruikte apparatuur en van je behoefte aan bijvoorbeeld outlets. Voor 100 euro minder koop je de kwalitatief betere Elite BAC400, maar die is dan wel weer minder zwaar te belasten. Wil je de topkwaliteit van de Elite en zoek je naar een vergelijkbare belastbaarheid, dan kom je bij de Elite BAC1000 uit die 900 euro méér kost dan de Cube 4 BAC. Ik denk dat het er vooral op aan komt dat je eerst goed helder moet hebben voor jezelf wat je erop aan wil sluiten. Feit is in ieder geval dat door de passieve filtertechniek de powerconditioners van PliXiR bijzonder goed in te zetten zijn voor geïntegreerde en eindversterkers. Het leven wordt niet uit de weergave gehaald, maar wel de troep.

Gelukkig kun je bij Audio Essence de powerconditioners van PliXiR uitproberen, evenals stroomkabels van het merk. Zo kun je kijken of de PliXiR powerconditioners voldoen aan je eisen en wensen. Ik denk persoonlijk dat de Cube 4 BAC met name zeer geschikt is voor mensen die een leuke middenklasse geïntegreerde versterker hebben staan. Maar ook een actieve speaker set is zeer geschikt om erop aan te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan de KEF LSX of LS50. Je hebt in dat soort gevallen voldoende aan de maximale belastbaarheid en aan de vier outlets en je maakt echt wel een hoorbare sprong in geluidskwaliteit.

Conclusie

Mijn uitgebreide en langdurige kennismaking met de PliXiR powerconditioners is me bijzonder goed bevallen. De Cube 4 BAC biedt goede filtering voor een scherpe prijs. Je set knapt er echt van op, zeker als je nog helemaal niets aan je stroomvoorziening hebt gedaan. De weergave wordt grootser, gedetailleerder en het laag krijgt meer kracht. Het is en blijft echter een kwestie van mixen en matchen. Of de Cube 4 BAC wat is voor jou en jouw set weet je namelijk pas echt als je het hebt uitgeprobeerd in jouw situatie. En daar hebben de heren bij Audio Essence uiteraard rekening mee gehouden. Dus vraag een demo aan, of probeer er thuis eentje uit. Warm aanbevolen en wees erop voorbereid dat je niet meer zonder wil. Een dik verdiende Aanrader Award!

PliXiR Cube 4 BAC
1.349 euro | Audio Essence
Beoordeling 4,5 / 5

MERK





EDITORS' CHOICE