NIEUWSAavik

Aavik 880: nieuwe serie vlaggenschip versterkers

Sinan Kökbugur | 24 november 2022 | Fotografie Fabrikant | Aavik

Het Deense audiobedrijf Audio Group Denmark heeft onder zijn merknaam Aavik een nieuwe serie topversterkers geïntroduceerd. De nieuwe productlijn, die overigens in mei van dit jaar te zien was op de High End audiobeurs in München, omvat de Aavik I-880 geïntegreerde versterker, de C-880 voorversterker en de P-880 eindversterker. Als eerste zal de I-880 worden gelanceerd. De C-880 en P-880 zullen later volgen.

Aavik I-880: geïntegreerde klasse A versterker met uitsluitend cinch-lijningangen

De ontwikkelaars benadrukken dat het belangrijkste doel van de ontwikkeling van de 880-serie was om een krachtige versterker te creëren die werkt in pure klasse A met de laagst mogelijke uitgangsimpedantie en een record S/R-verhouding. Tot nu toe gebruikten Aavik-modellen versterking in klasse D dus de ommezwaai naar klasse A is opmerkelijk. De verklaring moet worden gezocht in de bemoeienis van Flemming Erik Rasmussen, oprichter en voormalig eigenaar van Gryphon Audio, die de ontwikkeling van Aavik-merkcomponenten bij Audio Group Denmark in 2021 heeft overgenomen. Klasse A is voor Gryphon Audio immers tamelijk gewoon.

In samenwerking met Michael Børresen werden buitengewone modellen van het vlaggenschip van de 880-serie geboren. Door intensief onderzoek werden verschillende karakteristieke elementen in het traditionele klasse A-versterkerontwerp geïdentificeerd, die volgens de ontwikkelaars verbeterd moesten worden.

De klassieke voeding voor een klasse A versterker is uitgerust met een krachtige voedingstransformator en een ruime condensatorbank. De ontwikkelaars zijn van mening dat een grote en krachtige transformator twee nadelen heeft. Ten eerste creëren veel wikkelingen overmatige inductie, hetgeen op zijn beurt leidt tot tijdvertragingen. Ten tweede creëren deze meervoudige wikkelingen parasitaire capaciteiten waardoor RFI van het lichtnet de signaalcircuits van de versterker kan binnendringen.

De techneuten hebben daarom een innovatieve schakeling ontwikkeld die de uitgangstrappen te allen tijde in klasse A houdt, ongeacht de hoeveel stroom die de eindversterker nodig heeft, waardoor het stroomverbruik aanzienlijk wordt verminderd. Dit maakte het mogelijk om de capaciteit van de condensatorbanken in de voedingsfilters te verminderen en deze lokaal te plaatsen, d.w.z. elk van de acht paren uitgangstransistors heeft zijn eigen condensatorbank in de buurt. Dit maakte het mogelijk om de lengte van de stroomkabels te minimaliseren en daarmee mogelijke ruis te verminderen. Bovendien vermindert dit innovatieve ontwerp van de versterkers uit de 880-serie de warmte tijdens het gebruik, waardoor één van de belangrijkste problemen van klasse A-versterkers wordt opgelost.

Nog een innovatie is de werking van de volumeregeling. De versterkers uit de 880-serie zijn voorzien van een innovatieve LDR (Light Dependent Resistor) microprocessorgestuurde volumeregeling die recordbrekende lage ruisniveaus biedt dankzij de afwezigheid van FET-schakelaars en relais.

De versterkers uit de 880-serie van Aavik hebben ook een analoge cross-over, die een nauwkeurige configuratie met een actieve subwoofer mogelijk maakt. Bovendien kan deze cross-over worden gebruikt om het analoge geluid van het systeem af te stemmen op de akoestiek van de luisterruimte.

Flemming Eric Rasmussen was verantwoordelijk voor het uiterlijk van de Aavik 880 versterkers. Zijn uitgangspunt is altijd geweest dat design een primair doel moet dienen. De Aavik I-880 versterkerkast is ontworpen met de hoogste geluidsprestaties in gedachten. Koper werd gekozen als het belangrijkste materiaal voor de onderdelen van de behuizing. Het chassis is een sandwich van koperen plaat, zware laminaatvulling en een laag titanium aan de onderkant, met aan de zijkanten koperen koellichamen. De volumeknop is bedekt met een rubberen laag en de belangrijkste functies van de versterkerregeling worden gerealiseerd via een groot aanraakgevoelig LCD-scherm.

De versterkers uit de Aavik 880-serie rusten op Ansuz Darkz Z2 trillingsdempende steunen die bij het pakket worden geleverd.

Aavik 880-productlijn: prijzen en leveringsinformatie

De geïntegreerde versterker Aavik I-880 is al te bestellen. De C-880 voorversterker en P-880 eindversterker zouden in januari op de markt moeten komen. De adviesprijs voor elk model uit de Aavik 880-serie is 67.000 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE