NIEUWSMerason

Merason lanceert DA-converter DAC1 Mk II

Het Zwitserse merk Merason heeft een heel klein portfolio en kan zich dus concentreren en specialiseren op een klein aantal producten. Het bedrijf heeft zijn bestaande DAC1 verbeterd en als DAC1 MkII uitgebracht. Bezitters van de originele DAC1 kunnen hun apparaat laten upgraden en dat scheelt geld en is minder milieubelastend.

Merason DAC1 Mk II: DA-converter

Volgens de fabrikant zijn de structuur en routeringslay-out van de hoofdprintplaat volledig opnieuw ontworpen, hetgeen volgens Merason resulteert in een aanzienlijk lagere interne weerstand en een verliesvrije stroomtoevoer naar elk afzonderlijk onderdeel. Daarnaast is ook de afscherming tegen invloeden van buitenaf sterk verbeterd.

Het hele ontwerp is in een belangrijke voorzien van hoogwaardige SMD-componenten vanwege de superieure prestatiekenmerken. In tegenstelling tot de eerder gebruikte THT-onderdelen, bieden de SMD-componenten volgens Merason een veel kortere weg van component naar geleider met wederom veel lagere verliezen als resultaat. De condensatoren in beide laagdoorlaatfilters hebben nu een diëlektricum van polystyreen.

Nieuw in de DAC1 Mk II is de montageprocedure van de vermogenstransistors op hun individuele koellichamen met behulp van speciaal ontworpen schijfveren. Deze relatief ingewikkelde montage maakt een nauwkeurig gedefinieerde contactdruk mogelijk, waardoor een optimale temperatuurvereffening van de gepaarde transistoren wordt bereikt. Deze toepassing is gebruikt om harmonische vervorming in het signaalpad te verminderen.

Het hart van de DA-converter bestaat uit een tweetal DAC-chips van BurrBrown van het type 1794A. Voor een verbetering van 5 dB in dynamisch bereik heeft elk kanaal zijn eigen DAC-chip. Het analoge stroomsignaal wordt in een discrete opstelling uitgebreid omgezet in een spanningssignaal, dat via een klasee A schakeling naar de uitgang wordt geleid. De DAC1 MkII is volledig gebalanceerd, d.w.z. er zijn in totaal vier onafhankelijke kanalen geïmplementeerd vanaf de twee DAC-chips tot aan de de uitgang.

De voeding bestaat in totaal uit twaalf stroomvoorzieningen. De twee uitgangskanalen worden elk gevoed door een aparte lineaire voeding met een extra grote transformator. De productie van de behuizing, het frontpaneel en de bedieningsknoppen, evenals het printen, plaatsen van componenten, montage, inbedrijfstelling en inspectie worden uitsluitend in Zwitserland uitgevoerd.

Merason geeft een S/R-verhouding op van meer dan 120 dB. Het frequentiebereik loopt van 20 Hz tot 20 kHz (+/- 0,3 dB) en de THD+N is niet meer dan 0,006 procent.De maximaal te verwerken resolutie is 24-bit/192 kHz via de USB-ingang.

Merason DAC1 Mk II: prijs en leveringsinformatie

Alle huidige bezitters van de Merason DAC1 hebben de mogelijkheid om hun apparaat te upgraden naar de Mk II-status. De levering van nieuwe DAC1 Mk II gaat naar verluidt later deze maand beginnen, terwijl de upgrades begin februari beginnen. De behuizing is naar keuze uitgevoerd in de kleuren zilver, zwart en cider. Voor een bedrag van 8.000 euro gaat de Merason DAC1 MkII over de toonbank.

MERK

EDITORS' CHOICE