NIEUWSFiio

FiiO K7: DA-converter en gebalanceerde hoofdtelefoonversterker

Het Chinese audiobedrijf FiiO heeft de K7 gelanceerd, een compacte hoofdtelefoonversterker voorzien van gebalanceerde circuits, drie digitale ingangen, een cinch-lijningang en een voorversterkeruitgang. De K7 is bedoeld voor gebruik op een bureau bij een computer of bij een audioset en niet voor gebruik onderweg. De versterkingsfactor is variabel en de K7 kan alle gangbare over-ear en in-ear hoofdtelefoons aansturen.

FiiO K7

Muziek luisteren met een hoofdtelefoon, ook thuis aan een bureau of op de bank, is heel populair getuige het feit dat de consument kan kiezen uit een overvloed aan compacte hoofdtelefoonversterkers voor thuisgebruik. Soms zijn alleen digitale ingangen geplaatst, soms alleen analoge ingangen en soms van allebei wat. Volledig symmetrisch uitgevoerde circuits lijken ook steeds meer de norm te worden. De FiiO K7 is een hoofdtelefoonversterker die helemaal in dit plaatje past en hij is ook nog eens relatief goed betaalbaar.

De FiiO K7 is een gebalanceerde uitgevoerde hoofdtelefoonversterker voor desktop-gebruik met een drietal digitale ingangen (1 x optisch, 1 x coaxiaal, 1 x USB-B) en een cinch-lijningang. Rechts op de voorkant zijn een 6,35 millimeter jackpluguitgang en een 4,4 millimeter gebalanceerde hoofdtelefoonuitgang geplaatst. Op de achterkant is ook een voorversterkeruitgang gemonteerd uitgevoerd in cinch.

De K7 maakt gebruik van een gebalanceerd zestraps audiocircuit bestaande uit DAC, laagdoorlaatfilter, volumeregeling, bufferversterker, voorversterking en hoofdtelefoonuitgang. Volgens de fabrikant worden de audiosignalen van elk kanaal afzonderlijk verwerkt, waardoor overspraak wordt verminderd en de best mogelijke geluidskwaliteit wordt gegarandeerd.

Dankzij de dubbele THX AAA788+-versterking zouden hoofdtelefoons met lage en hoge impedantie geen uitdaging moeten zijn om te besturen. Bovendien kunnen versterkingsniveaus handmatig worden geselecteerd met een knopje op het front ter aanpassing aan de gebruikte hoofdtelefoon. De K7 kan 560 mWatt leveren aan een belasting van 300 Ohm met één procent vervorming. Bij 32 Ohm en één procent vervorming kan 2.000 mWatt worden geleverd. De opgegeven S/R-verhouding is groter dan 128,1 dB en dat betekent in gewoon Nederlands dat ruis onhoorbaar is c.q. geen rol speelt.

De FiiO K7 beschikt over twee DAC-chip van AKM van het type AK4493SEQ DAC dus elk kanaal heeft zijn eigen DAC-chip. De maximale resolutie van het digitaal aan te leveren signaal is 32-bit/384kHz voor PCM-signaal en DSD256, voor DSD-signaal, mede dankzij het dubbele klokbeheer van de XMOS XUF208-decoderingschip.

Het indicatielampje rond de volumeknop geeft verschillende kleuren weer, afhankelijk van de verschillende ontvangen resoluties van het digitale signaal. Voor 48 kHz en lager wordt blauw weergegeven en 48 kHz of meer geeft geel weer. Bij groen licht is sprake van DSD-bestanden.

Een externe 12 Volt schakelende voeding wordt meegeleverd. Aan de binnenkant van de K7 zijn verschillende buffers geplaatst zodat de verschillende schakelingen elkaar niet of in elk geval zo min mogelijk kunnen beïnvloeden. FiiO voegt eraan toe dat de spanning van elk van deze trappen wordt geregeld met behulp van geluidsarme Low-dropout Regulators (LDO's). Bovendien beschermen intelligente DC-beveiligingssystemen tegen oververhitting en overbelasting.

Het apparaat meet 120 x 160 x 55 millimeter en weegt 610 gram. Een USB-kabel en een stroomadapter worden meegeleverd.

FiiO K7: prijs en leveringsinformatie

Voor een bedrag van net geen 230 euro gaat de FiiO K7 over de toonbank.

 

MERK

EDITORS' CHOICE