NIEUWSElipson

Elipson Horus: nieuwe generatie luidsprekers voor stereo of thuisbioscoop

De Franse audiofabrikant Elipson heeft de bestaande productlijn van luidsprekers genaamd Horus herzien en verbeterd. Met de leden van de Hrous-productlijn kan een stereo-opstelling of thuisbioscoop worden gecreëerd. Elipson had de luidsprekers al op de Paris Audio Show in oktober vorig jaar aan het publiek laten zien, maar productie en levering gaan in de komende maand van start.

Elipson Horus

De eerste luidsprekers onder naam Horus zijn ongeveer dertig jaar geleden op de markt gekomen. Fabrikant Elipson heeft niet stilgezeten en de nieuwe Horus-productlijn heeft de nodige vernieuwingen aan boord. De productlijn heeft vier leden, t.w. monitormodel Horus 6B, vloerstaander Horus 11F, centermodel 10C en subwoofer 8S. We lopen even langs de leden van de Horus-productlijn.

De Horus 6B is een tweeweg basreflexluidspreker voorzien van een 130 millimeter middentoner/woofer met een conus van cellulosepulp bedekt met glasvezel en een 25 mm zijden dome Neodymium-tweeter. De Horus 6B is 340 mm hoog en volgens Elipson is de Horus 6B een akoestisch veelzijdige luidspreker die voor allerlei doeleinden kan worden ingezet.

De Horus 11F is een 2,5-weg vloerstaande luidspreker met een hoogte van 850 millimeter (of 875 millimeter met de extra plint). De drivers zijn vergelijkbaar met die in het monitormodel 6B. Ook de Horus 11F heeft een in het front geplaatste baspoort.

Voor de weergave van het centerkanaal is er de Horus 10C die dezelfde driverconfiguratie heeft als de 11F, met dien verstande dat de 10C liggend geplaatst dient te worden (de Horus 10 C is 450 millimeter breed).

Er komt ook een subwoofer Horus 8S, maar die is naar verluidt een paar weken vertraagd. De Horus 8S is een actieve subwoofer met een neerwaarts gerichte passieve radiator die is voorzien van een acht inch driver met een klasse D-versterker die tot 300 Watt piek kan leveren (150 Watt RMS). De klasse D versterker krijgt bijstand van DSP-controle voor een nauwkeurige weergave van lage tonen.

Elipson Horus: prijs en leveringsinformatie

De Horus reeks komt in drie verschillende uitvoeringen, t.w. licht hout/beige, walnoot/donkergrijs of een zwart/koolstofafwerking. Prijsinformatie voor de Benelux is nog niet bekend gemaakt. Naar verluidt komt er ook een 5.1-pakket dat goedkoper zal zijn dan de afzonderlijke prijzen van de luidsprekers bij elkaar opgeteld.

MERK

EDITORS' CHOICE