ARTIKELFurutech

Furutech high-end audiokabels en accessoires:

Furutech is een opvallend merk. Alleen al de historie van de specialist in high-end audiokabels en een indrukwekkend aanbod aan relevante accessoires spreekt daarin voor zich. Toch hebben we de laatste jaren niet heel veel aandacht besteed aan de 'hardware' van het merk, op de productbespreking van de NCF Clear Line na – en dat is alweer ruim twee jaar geleden. Daar gaan we eens verandering in brengen, onder meer met een special waar je meer over het merk kunt lezen. Eerst willen we echter wat externe experts aan het woord laten om je nader (of opnieuw?) kennis te laten maken met de Japanse fabrikant. Caspar Bunge van Furutech-importeur XFI en Lex Kersten van Lexicom Multimedia, om precies te zijn. Uiteindelijk is onze boodschap immers altijd: Go See The Dealer. 

Beide heren vertellen daarom graag wat het merk Furutech voor hen speciaal maakt. Na, uiteraard, toch eerst dat stukje historie. Of eigenlijk: de visie en technologische innovatie die uit die historie voortgekomen zijn. Want dat is waar het echt interessant wordt.

Furutech in Fogelflucht

Furutech werd in 1988 opgericht als Furukawa's internationale distributeur voor OCC kabels voor audiomarkten. De fabrikant ontwerpt en produceert een assortiment A/V-kabels gemaakt van uiterst zuiver OCC: enkel kristal zuurstofvrij koper. De fabrikant maakt al sinds de start in de jaren 80 indruk met fijne materialen en vakmanschap.

Caspar Bunge: “Furutech staat misschien vooral bekend als merk met accessoires, maar juist [ook] met de vele high-end oplossingen voor bekabeling haal je echt wat moois in huis. Ik ben blij dat je importeur XFI en ons dealernetwerk daarover benaderd hebt, want we delen het graag met jullie lezers. En uiteraard ondersteunen we de boodschap go see the dealer!”

Het assortiment van Furutech omvat inderdaad een veelheid aan ‘toebehoren’, zoals netstekkers en stopcontacten, en strekt zich zelfs uit tot hoogtechnologische accessoires zoals de schijfverbeteraars. Het huidige aanbod doorheen alle productlijnen boogt op een aantal in eigen huis ontwikkelde technologieën zoals het Alpha Process en de Nano Crystal² Formula (NCF) technologie, verwerkt in zo’n beetje alles wat de Japanners ontwikkelen.

Nano Crystal² Formula (NCF) technologie

Laten we eerst eens in die laatste duiken. NCF? “NCF maakt dat iedere elektrostatische lading verdwijnt zodat een meer puur en zuiver signaal bereikt wordt. NCF zet thermische energie namelijk om in infrarood. Carbondeeltjes zorgen voor het dempen van piëzo elektrische energie. Dat zorgt dan weer voor een veel schoner signaalpad, waardoor je apparatuur op hoog niveau blijft presteren en de sound fantastisch blijft.”

NFC-materiaal heeft als eigenschap negatieve ionen te produceren om statische elektriciteit te elimineren en het zet thermische energie om in infraroodstraling. Furutech combineert het met keramische nanodeeltjes en carbonpoeder om kristallen te vormen die elektrisch en mechanisch dempen. NCF is bekend van stekkers, contactdozen, kabellifters en meer.

Furutech zegt zelf over NCF, en specifiek over de middelste letter in die afkorting: ”het woord kristal, toegepast op geluidsweergave, is een echt begerenswaardig iets. Wanneer u een geluidssysteem bijvoorbeeld beschrijft als "kristalhelder", verwijst u naar het vermogen om een open en transparant venster te bieden op de oorspronkelijke opnamegebeurtenis. U kunt deze uitdrukking ook gebruiken voor een lagere ruisvloer, minder vervorming of iets anders dat u, de luisteraar, dichter bij de muziek brengt waar u van houdt.”

Furutech Alpha Process

Onderdeel van de aanpak in alle producten is het tweetraps Futurech Alpha Process, dat zowel behandelt als demagnetiseert. We schrijven tweetraps, niet omdat het expliciet samenwerkt met andere Furutech technieken – waarbij het geheel zorgt voor hoorbare verbetering van details, meer kracht, vergrote dynamiek, hogere resolutie en een stillere achtergrond – maar omdat er twee opvolgende stappen in het proces gemoeid zijn.

“Met behulp van geavanceerde technologie en materialen heeft Furutech een tweefasenproces bij lage temperatuur ontwikkeld, dat elk facet van audio- en videoprestaties aanzienlijk verbetert. De behandeling begint tijdens het productieproces met een diepe, conditionerende cryogene bevriezing van alle metalen onderdelen.” Met behulp van hoogwaardige koelmiddelen – vloeibaar N2 of He – bereikt Furutech temperaturen van -196 tot -250C. De behandelde onderdelen veranderen hun moleculaire structuur bij deze extreme temperaturen, waardoor de interne spanning afneemt. De moleculen hechten zich sterker aan elkaar en de totale structuur wordt stabieler. Dat verbetert de elektrische geleiding en dus de signaaloverdracht.

Stap twee in het ‘Alpha Process’ stelt dezelfde onderdelen bloot aan de gepatenteerde Ring Demagnetisatie behandeling. Gewone krachtige magneten die hiervoor gebruikt worden, verhogen vaak de magnetisatie effecten; ze laten sommige gebieden meer gemagnetiseerd dan andere. Net als een cd die over een vaste magneet draait; wanneer de cd stopt wordt het gebied boven de magneet nog steeds blootgesteld aan het magnetische veld, wat hoorbare effecten veroorzaakt. Het gepatenteerd proces gebruikt gecontroleerde demping om de magnetisatie volledig te elimineren voor onmiddellijke levendigere en kleurrijkere verbeteringen. Ringdemagnetisatie verbetert de geleiding van alle behandelde materialen.

Lees meer over de Furutech V1 NCF

Waarom gaan we daar zo diep op in? Wel, álle metalen onderdelen die in Furutech producten worden gebruikt, ondergaan de Alpha behandeling om alle connectoren, geleiders en metalen onderdelen in een perfecte spanningsvrije, stabiele en sterk geleidende staat te houden.

Furutech: “Het tweestaps Alpha cryogene en demagnetiserende proces werkt samen met andere ontwerpkenmerken om de meest geoptimaliseerde AC-stroomoverdracht mogelijk te maken. Onze toewijding aan details resulteert in een groter gevoel van vermogen, dynamiek en resolutie, met schonere, zwartere achtergronden en een groter, stabieler geluidsbeeld, levendige klankkleuren en een diepere extensie aan beide uiteinden van het frequentiebereik. De delicate en verfijnde weergave tot aan de uiteinden van de frequentieband betrekken u meer en meer in de muziek. Een beter stereobeeld werkt daaraan mee. Voor beeld komt de winst tot uiting in meer heldere kleuren en verbeterde resolutie.”

'R&D boven marketing'

Caspar: “Wat Furutech bijzonder maakt, buiten Alpha en NFC? Voor mij zijn dat drie zaken. Ten eerste doet Furutech vrijwel niets aan marketing. Als ‘100’ de marketinginzet is van de grote internationals in audiokabels, dan is het bij Furutech 10. Al het geld zit namelijk in R&D en [dus] de producten. En als je dat dan onderling gaat vergelijken, dan hóór je dat.”

“Het tweede punt is dat de dealermarges lager zijn dan bij andere partijen. Dat is geen waardeoordeel naar buiten, maar het betekent tegelijkertijd – en net als bij het vorige punt – dat de consument meer waar voor z’n geld krijgt. Drie is vervolgens het feit dat er wat mij betreft simpelweg geen alternatief is als je op zoek bent naar live-weergave, of in ieder geval 'live-like weergave'. Het gevoel van podium is zó nadrukkelijk [ten opzichte van producten zonder de NCF-behandeling], dat je daarmee een gevoel koopt waarbij de tastbaarheid van de muzikale beleving heel veel groter wordt dan bij iedere andere kabel.”

Wat maakt de producten bijzonder?

“Het zit zó op de live weergave, en ook dat hoor je. Luister maar eens naar een V1, dat is een hele ‘rijk’ klinkende kabel. R&D gaat voorop, en dan niet aan de hand van wat computersimulaties, maar er wordt geluisterd, er wordt vergeleken – en dan met honderden samples voordat een product de volgende fase ingaat.”

Overigens is er nog veel meer techniek dan de overkoepelende onderwerpen die we al besproken hebben. “Neem bijvoorbeeld de TP609, een hoogwaardige stroomverdeler met een EMI-absorberende interne coating. Die is voorzien van actual locking. Op het moment dat je een stekker hebt, en die stop je in een TP609, dan zet die zich vast, waardoor je een hele goede stroomverbinding kan maken. Ook iets wat ze zelf hebben ontwikkeld overigens. En ook in materiaalkeuze is niet bezuinigd.”

“Furutech is begonnen als distributeur voor Furukawa, dat onder meer technologie aan de luchtvaart levert, dus het is ook niet vreemd dat er zoveel aandacht is voor ontwikkeling van producten. En dat levert een heel fraai assortiment op. Dat begint bij een afgemonteerde kabel, de Evolution, zes-, zevenhonderd euro en dan ben je klaar. Er zit ook daar nog wel wat onder hoor, maar dan wordt het zelfbouw. Al krijg je dan wel nóg meer waar voor je geld, maar dan moet je wel zelf kunnen en willen solderen en niet iedereen wil dat natuurlijk. Maar pak een DAS-interlink, zet daar twee CSF-connectoren op, en je hebt een topkabel.”

“Wat Furutech voor mij samenvat, is het feit dat het je huidige apparatuur niet béter maakt, maar wel álle potentie uit de verschillende componenten van je set haalt. Je doet dat systeem dus eigenlijk tekort door niét in Furutech te investeren. Is je systeem in de basis gebalanceerd, dan stuw je het met deze producten naar grote hoogten.” 

Lexicom Multimedia BV

“Mag ik dan nu de brug maken naar een van onze dealers?”, vraagt Caspar. “Lexicom is voor ons een dealer waar we heel graag mee werken. Betrouwbare, bevlogen, zeer kundige en een assortiment mooie merken die alles goed op orde hebben. Kijk, ik heb veertig dealers, en moest er voor jou één kiezen om aan te schrijven, en dan is Lexicom een van eersten die opkomt. We zijn heel selectief in het kiezen van dealers, dus we zijn erg positief over al onze samenwerkingen, maar soit – ik heb nu die ene gekozen."

"Het zijn allemaal toppers die voldoen aan de parameters van de muziek, zogezegd. Maar wil je Furutech met een artikel uitlichten, dan moet je zeker even met Lex Kersten praten.”

Lexicom Multimedia BV is gevestigd in het historische centrum van Leidschendam, bij de bekende sluizen. De zaak is specialist in streaming audio-oplossingen, maar ook in systeem-synergie: het vinden van de optimale combinatie van apparatuur, luidsprekers en bekabeling. “Op die manier bouwen wij samen met u aan het perfecte audiosysteem (en dus het maximale muziekgenot.”

Hoe Furutech daarin past?

Lex Kersten: “Wij zijn in eerste instantie gestart met de netstroomvoorzieningen. Dat avontuur begon bij het herinrichten van de stroomvoorziening in onze demoruimte. En wel met de wandcontactdozen. Je komt dan vrijwel automatisch bij Furutech uit. Vervolgens ga je jezelf verdiepen in zo’n mooi merk en van het één komt het ander.”

“Inmiddels voeren we Furutech over de gehele breedte van het assortiment, van stroomvoorzieningen tot signal boosters. Daarbij valt ons op dat voor ons en de klant de kwaliteitsbeleving van Furutech als merk erg hoog is. En dan hebben we niet niet alleen over de klankmatige verbeteringen, maar ook de presentatie en de uitgebreide mogelijkheden.” 

Tot slot: als je een muziekliefhebber kennis mocht laten maken met 1 product, welke is dat en waarom? 

Caspar: “Ten eerste is dat het de eerdergenoemde TP609, echt het allerbeste stekkerblok voor de prijs. De 609 is voorzien van een hele specifieke topplaat uit één stuk, met actual locking en bedraad met de mooiste spullen van Furutech zelf. Combineer dat vervolgens met een DPS4.1 powercord en dan naar je versterker of dac, en dan win je meer dan een component. Het is echt een topoplossing, maar er zijn zoveel andere fraaie producten. Een NCF power connector, bijvoorbeeld. Fantastisch. 1,5 meter voor 3 mille, en dan ben je klaar. Natuurlijk een flinke investering, maar wil je die kwaliteit elders halen, ben je 15K kwijt.”

Lex: “Voor Lexicom was inderdaad de DSP 4.1 netspanningskabel een ware eyeopener. We assembleren deze kabel zelf en de klant mag kiezen welke netpluggen hij of zij erop wenst.”

“Bij onze testvergelijkingen kwam duidelijk naar voren dat zeker bij deze kabel de kwaliteitswinst bij gebruik van beste Furutech connectoren erg groot is. Een hele mooie aanvulling is dan ook nog de NCF Clear line (optimizer) die in het stekkerblok gestoken kan worden of elders in de ruimte in een wandcontactdoos. Het verlaagt het ruisniveau en zorgt voor verbetering van resolutie, diepte en dynamiek. Zeker het uitproberen waard!”

Lees meer over Furutech in onze Special

MERK

EDITORS' CHOICE