NIEUWSCastle

Castle Acoustics lanceert Windsor Earl en Windsor Duke en beide luidsprekers worden in Engeland gebouwd

Het Britse luidsprekermerk Castle Acoustics heeft een nieuwe productlijn aangekondigd genaamd Windsor. De Windsor productlijn heeft twee leden genaamd Earl en Duke en beide modellen zijn tweeweg monitormodellen. Na jarenlang buiten het Verenigd Koninkrijk te hebben geproduceerd, grijpt Castle Acoustics met de Windsor-serie de gelegenheid aan om de productie weer in Engeland te laten plaatsvinden.

Castle Acoustics

Sinds de oprichting vijftig jaar geleden staat Castle Acoustics bekend om de kwaliteit van zijn handmatig gebouwde kasten en het in eigen huis ontwikkelen en bouwen van de belangrijkste componenten. Het huidige portfolio van Castle Acoustics omvat verschillende luidsprekers verdeeld in de productlijnen Richmond, Avon en Knight. Deze laatste is in 2010 geïntroduceerd en sindsdien zijn geen nieuwe producten gelanceerd. Tot nu.

Castle Windsor-Serie

Nu is Castle naar eigen zeggen klaar om twee geheel nieuwe monitorluidsprekers te lanceren, de Windsor Earl en Windsor Duke, die samen de Windsor-serie vormen. Hun gefineerde, klassiek geproportioneerde kasten roepen onmiskenbaar nostalgische gevoelens op, maar intussen is wel sprake van nieuwe techniek. In overeenstemming met de Castle-traditie is elk cruciaal onderdeel van de twee Windsor-modellen intern ontwikkeld en geproduceerd, d.w.z de drivers, de behuizing en het cross-overfilter komen uit de eigen fabriek . Bovendien zijn dit de eerste Castle-luidsprekers sinds vele jaren die niet alleen in het VK zijn ontworpen, maar ook aldaar worden geproduceerd.

De Castle Windsor Earl is de kleinste van de twee modellen. De Windsor Duke heeft veel dezelfde eigenschappen maar is iets groter.

Castle Windsor: met bemoeienis van Karl Heinz Fink

Om ervoor te zorgen dat de Windsor-serie echt iets speciaals is, heeft Castle de talenten van de welbekende luidsprekerontwerper Karl-Heinz Fink en zijn Fink Audio-team ingezet. Fink's staat van dienst op het gebied van het ontwikkelen van uitstekende luidsprekers is decennialang opgebouwd en is uitzonderlijk, zowel voor zijn eigen merken FinkTeam en Epos als voor de andere merken, waaronder tot op heden de Diamond 12-serie van Castle's zustermerk Wharfedale.

Fink is volgens Castle altijd al een grote bewonderaar geweest van Castle-luidsprekers, sterker nog, hij heeft eerder met het merk samengewerkt, nadat hij begin jaren 2000 de Castle Richmond 3i had ontworpen. Bijna twintig jaar later heeft hij nu dus weer twee luidsprekers voor Castel Acoustics ontworpen.

Castle Windsor: middentoner/woofer

Beide Castle Windsor-modellen zijn voorzien van een middentoner/woofer met een conus gemaakt van een op polypropyleen gebaseerd materiaal. Het polypropyleen wordt echter niet geproduceerd door simpelweg een folie onder vacuüm te vormen, maar wordt nauwkeurig in dunne reepjes gesneden, teruggeweven tot een soort stof en weer aan elkaar gehecht tot een stevige folie. Deze folie wordt in de uiteindelijke vorm geperst en op maat gesneden. Het proces creëert een materiaal met verschillende stijfheidseigenschappen, in verschillende richtingen tussen de spreekspoel en de surround.

De resulterende conussen, met een diameter van 165 millimeter in de Windsor Earl en 200 millimeter in de Windsor Duke, zijn voorzien van randen die zijn gemaakt van rubber met een lage hysteresis dat na verloop van tijd niet zal verslechteren. De spreekspoelen zijn gemaakt van glasvezel, gebonden met hars op hoge temperatuur. De stijfheid en stijfheid van dit materiaal benadert die van aluminium zeer dicht, maar het genereert geen wervelstromen zoals aluminium dat zou doen.

Het magneetsysteem van de midden-/basdrivers bevat een aluminium compensatiering, die helpt om impedantievariaties tijdens het gebruik te minimaliseren. Als resultaat worden naar eigen zeggen de harmonische en intermodulatievervormingswaarden verminderd.

Castle Windsor: tweeter

De hoogfrequente eenheid die in beide Windsor-modellen wordt gebruikt, volgt de klassieke formule van een zeer consistente zichtbare polyester koepel, met een drukvereffend ferrietmagneetsysteem en een metalen voorplaat. Er wordt geen ferrovloeistof gebruikt in de tweeter. Dit houdt volgens de ontwerpers ook de resonantiefrequentie onder de 800 Hz. De spreekspoel van de tweeter heeft een diameter van 28 mm en is voorzien van een koperen kapje op het poolstuk van de magneet.

Castle Windsor: behuizing

Het belangrijkste onderzoek naar kasten met lage kleuring werd zo'n halve eeuw geleden uitgevoerd door de BBC en tot op de dag van vandaag worden luidsprekerkasten vervaardigd in overeenstemming met deze bevindingen. Na vele uren van analyse, ontwikkeling en overweging van de gevestigde principes, werd een nieuwe methodologie gekozen voor de optimalisatie van de behuizingen van de Windsor Earl en Windsor Duke.

De hoofdkaststructuur maakt gebruik van dubbellaagse MDF-panelen, gescheiden door een flexibele, maar dunne laag speciaal ontwikkelde akoestische lijm. Deze lijm is speciaal ontwikkeld om resonantie in het kritieke middengebied te dempen. Punt-tot-punt versteviging wordt toegepast om optimale stijfheid te bereiken bij lagere frequenties, waarbij tegenover elkaar liggende panelen worden verbonden zonder resonantie te verspreiden naar andere delen van de kast. Het resultaat is een 'stille' kast, zonder opvallende pieken, die een gecontroleerde output levert die een hoeksteen is van de merkfilosofie van Castle.

Castle Windsor: cross-over

Beide Windsor-modellen maken gebruik van een 4e orde LKR (Linkwitz-Riley) cross-over die de beste integratie van de speciaal ontworpen drivers mogelijk maakt. Ontwikkeld met behulp van een combinatie van geavanceerde computermodellering en vele uren luistertesten, waren de kerndoelen het bereiken van een vlakke respons, een gemakkelijke belasting van versterkers en een lage vervormingsmeting. Alle kritische spoelen in het ontwerp van het cross-overfilter zijn van het type 'luchtkern' – dit betekent dat er geen metalen kernen in het circuit aanwezig zijn, waardoor hysteresis of vervorming door het netwerk wordt voorkomen.

Castle Windsor: houtfineer afwerking

Castle staat al lang bekend om het vakmanschap dat zichtbaar is in de met hout gefineerde luidsprekerkasten en de nieuwe Windsor-serie is daarop geen uitzondering. De kasten hebben een keuze uit hoogwaardig walnoot- of mahoniefineer afkomstig van duurzaam hout en gesneden uit bomen. Elk paar luidsprekers is met de hand afgewerkt met gespiegeld, op boeken afgestemd fineer, verzegeld en gewaxt in een proces dat enkele dagen duurt.

Castle Windsor: gemaakt in het Verenigd Koninkrijk

Zoals de meeste Britse audiomerken, verhuisde de productie van Castle-luidsprekers zo'n twee decennia geleden naar Oost-Azië om de verkoopprijzen op het niveau te houden dat de markt eiste, terwijl ontwerpfuncties zoals R&D en industrieel ontwerp in het Groot-Brittannië bleven.

Vorig jaar onthulde IAG, het moederbedrijf van Castle, een nieuw 'Made in the UK'-initiatief om de productie van specifieke producten terug te brengen naar het VK zonder torenhoge kosten. IAG heeft zijn faciliteiten in de basis in Huntingdon, Cambridgeshire, uitgebreid met belangrijke productie-, assemblage- en afwerkingsprocessen voor speciaal geselecteerde producten naast de R&D-functie die daar al is gevestigd. Aan het bestaande gebouw is een productiefaciliteit met een oppervalk van ruim 800 m2 toegevoegd, inclusief een nieuwe echovrije kamer, waardoor er in totaal circa 2.300 m2 aan kantoor-, laboratorium- en productieruimte beschikbaar is. De Windsor Earl en Windsor Duke zijn de nieuwste modellen die profiteren van deze nieuwe faciliteit, in navolging van de volledig opnieuw ontworpen nieuwe versies van klassieke luidsprekers van Castle's zustermerken Mission en Wharfedale, de Mission 770 en de net gelanceerde Wharfedale Dovedale. Dit zijn de eerste luidsprekers van Castle, Mission en Wharfedale die sinds vele jaren officieel 'Made in Britain' zijn.

Castle Windsor Earl: technische specificaties 

 • Luidsprekertype: tweeweg monitormodel
 • Type behuizing: nasreflex, poort aan de achterkant
 • Tweeter: 28 mm microvezel dome
 • Middentoner/woofer: 165 mm conus van geweven polypropyleen
 • Gevoeligheid (2,83 Volt @ 1m): 89 dB
 • Impedantie: acht Ohm nominaal (minimum 4,3 Ohm)
 • Aanbevolen versterkervermogen 25 - 100Watt
 • Frequentiebereik (+/-3 dB): 58 Hz tot 22 kHz
 • Basuitbreiding (-6 dB): 45 Hz
 • Cross-overfrequentie 2,2 kHz
 • Kastinhoud 15,8 liter
 • Afmetingen kast (H x B x D): 430 x 240 x 260 millimeter

 

Castle Windsor Duke: technische specificaties 

 • Luidsprekertype:  tweeweg monitomodel
 • Type behuizing: basreflex, poort aan de achterkant
 • Tweeter: 28 mm microvezel dome
 • Middentoner/woofer: 200 mm conus van geweven polypropyleen
 • Gevoeligheid (2,83 Volt @ 1m): 90 dB
 • Impedantie: acht Ohm nominaal (minimum 4,2 Ohm)
 • Aanbevolen versterkervermogen 30-150 Watt
 • Frequentiebereik (+/-3dB): 52 Hz tot 22 kHz
 • Basuitbreiding (-6dB): 39 Hz
 • Cross-overfrequentie: 2,1 kHz
 • Kastvolume: 26 liter
 • Afmetingen kast (H x B x D) 470 x 280 x 310 millimeter

 

Castle Windsor Earl en Duke: prijzen en leveringsinformatie

De Castle Windsor Earl en Windsor Duke komen in de loop van april op de markt. De koper kan straks kiezen tussen een walnoothouten uitvoering en een mahonie uitvoering, in beide gevallen gemaakt van echt houtfineer. Voor beide modellen zal de fabrikant ook passende stands aanbieden. Prijsinformatie voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE