NIEUWSHisense

Hisense bestormt Nederlandse TV-markt met scherp geprijsde, veelzijdige televisies

In thuisland China is Hisense de nr. 1 van de televisiemarkt, maar in de Benelux heeft het merk nog veel terrein te winnen. Met een ambitieuze line-up, gepresenteerd op een groot evenement in Amsterdam, geeft het bedrijf zijn visitekaartje voor de toekomst af.

Hisense heeft, zo vertelde men ons, in Nederland minder dan tien procent naamsbekendheid. En dat voor een bedrijf dat al sinds 1969 bestaat en wereldwijd de nr 2 televisieleverancier is - alleen Samsung gaat het bedrijf voor. Momenteel kennen we het merk in Nederland vooral vanwege de aantrekkelijke prijzen en promoties. Het doel is om de komende jaren te laten zien dat Hisense televisies ook qua technologie en betrouwbaarheid zich met de beste kunnen meten.

2023 Hisense TV line-up: tot 100 inch groot

Daartoe presenteerde het bedrijf een nieuwe line-up voor 2023, met toestellen die in prijs uiteenlopen van 549 tot 5.999 euro en in formaten van 43 tot 100 (!) inch beschikbaar zullen komen. Kenmerkend aan het vernieuwde assortiment is dat ook de laagst gepositioneerde modellen een zeer complete set functies hebben. Tegelijkertijd zijn ook de topmodellen competitief geprijsd, als je vergelijkt met de prijsstelling van de hier bekendere namen. Op onze zustersite TechFi.nl kan je een compleet overzicht van alle nieuwe series zien, hier lichten we er een paar uit.

Vooraf nog wat zaken die nuttig zijn om te weten, als je nog niet thuis bent in de Hisense tv’s. Hisense levert televisies op basis van LCD-techniek en met OLED-beeldschermen. Binnen de LCD-modellen maakt het onderscheid tussen QLED en ULED. Vorig jaar had het ook nog ‘gewone’ 4K UHD-toestellen, maar voor 2023 zijn ook instapmodellen minimaal QLED.

Dat houdt in, dat deze toestellen voorzien zijn van een zogenaamd quantum dot filter. Dat zorgt voor een breder kleurbereik, hetgeen belangrijk is voor fraaiere weergave van HDR-beelden. Met ULED duidt Hisense toestellen aan die zowel een quantum dot filter hebben, als full array local dimming. Daarmee hebben de Hisense ULED tv’s een (veel) hoger contrast. Voor 2023 beschikken bijna alle series over zo’n fald backlight. Hoe luxer de serie, hoe meer local dimming zones en hoe nauwkeuriger deze techniek werkt.

Ten slotte: de 2023 Hisense televisies zijn te herkennen aan een ‘K’ in de naam. Toestellen van vorig jaar hadden een ‘H’ (zoals de Hisense 55U8HQ en de 55A85H).

2023 Hisense topmodel: UX

In Amerika introduceerde Hisense ook 8K TV’s, maar die komen (nog) niet naar Nederland. Wij krijgen wel the next best thing, in de vorm van de Hisense UX-serie. De UXK-toestellen zijn er in 65 en 85 ich en ze hebben een ontzettend hoge piekhelderheid. Te weten 1.500 nits voor het kleinere model en zelfs 2.500 nits voor de grotere. Die piekhelderheid moet zorgen voor ongekend contrast- en kleurrijke HDR-beelden. Deze wordt mogelijk gemaakt door een enorm aantal op mini-led gebaseerde local dimming zones. In de 85-inch UXK zijn dat er meer dan 5.000 (!).

Door deze letterlijke lichtbakken achter de panelen zijn de UXK-toestellen wat dikker dan tv’s met een simpeler backlight. Door een slim ontwerp met schuin weglopende zijkanten, zien ze er toch heel slank uit. Die dikte is bovendien benut, want Hisense bouwt een 4.1.2 audiosysteem in. Er zijn luidsprekers aan de zijkanten en bovenkant gemonteerd, plus een subwoofer achterop. In combinatie met Dolby Atmos (standaard op alle 2023 Hisense televisies) moet het een ruimtelijke geluidsweergave opleveren.

De 85-inch Hisense UXK is met net geen 6.000 euro stevig aan de prijs, al is dit naast vergelijkbare toestellen van de concurrentie nog altijd competitief. De 65-inch uitvoering krijgt een adviesprijs van 2.699 euro en dat is gezien de specificaties heel aantrekkelijk te noemen.

Bij de eerste kennismaking oogt dit zeer indrukwekkend, met een diep zwart en kleuren die van het scherm afspatten. Nu stonden de toestellen in demomodus, zo vertelde men ons eerlijk, maar ze beschikken over een Filmmaker modus die zeer natuurgetrouwe weergave moet bieden. Daarbij helpt de door Hisense zelf ontworpen videoprocessor - de UXK-serie heeft de versie die ook in de 8K toestellen zit, dus helemaal mis lopen we het beste van het merk niet.

OLED van Hisense ook in 2023

Hisense zet zoals gezegd in op zowel LCD als OLED. Eerder op geteste OLED-modellen leverden een positieve indruk op, zeker het model van vorig jaar met HDMI 2.1 en een zeer scherpe prijs kon zich prima meten met de concurrentie uit Korea en Japan.

Ook in 2023 komt Hisense met OLED-toestellen. Deze krijgen de naam A85K en zullen in 55 en 65 inch beschikbaar komen. Hierbij moeten we opmerken dat ze pas wat later dit jaar zullen verschijnen. Hisense maakt nog geen gebruik van de META-panelen met MLA-techniek van LG Display. In plaats daarvan gebruiken de A85K-toestellen OLED EX.

De Hisense OLED TV’s onderscheiden zich met een luxe voet, waarop het paneel naar links en rechts kan draaien. Ook valt de ondersteuning voor de razendsnelle WiFi 6E-standaard op. De A85K is geschikt voor Freesync Premium voor gaming, en Calman Ready voor kalibratie door veeleisende gebruikers.

Hisense U7: prijsknallers tot 100 inch

Hisense komt met een U8, U7 en U6 serie ULED TV’s. Daarbij zijn de U8K’s de meest luxe en de U6K’s de voordeligste - niet geheel toevallig lijken de U7K toestellen de meest aansprekende balans tussen functie-omvang en prijzen te krijgen.

Opmerkelijk aan de U7K-serie is dat deze in formaten tot 100 inch verkrijgbaar zal zijn. Prijzen voor de 100- en 85-inch uitvoeringen kon Hisense nog niet melden, maar het 75-inch model moet voor 1799 euro over de toonbank gaan. Dat is zeer scherp te noemen, als je bedenkt dat het hier gaat om een televisie met 512 local dimming zones, die 144 beelden per seconde kan tonen op een contrastrijk VA-paneel met antireflectie coating. Dat zijn allemaal zaken die je bij de concurrentie in (veel) duurdere premium modellen aantreft.

Hisense: veel features op elk prijspunt

In het overzicht op TechFi kan je meer lezen over de andere series van de 2023 Hisense line-up. Hier zetten we nog even wat belangrijke zaken op een rijtje. Zoals de aanwezigheid van (een vorm van) Dolby Vision en HDR10+ op elk nieuw aangekondigd toestel van het merk. Deze HDR-standaarden met ondersteuning voor metadata leveren een aanzienlijk fraaiere weergave op dan ‘standaard’ HDR10. Vanaf de U7K-serie is dat bovendien Dolby Vision IQ en HDR10+Adaptive, die rekening houden met omgevingslicht.

Ook is elke 2023 Hisense tv te bedienen met je stem. Lager gepositioneerde modellen (en de A85K) hebben een microfoon in de afstandsbediening, de UXK-, U8K- en U7K-toestellen zijn geschikt voor ‘hands free voice control’. Het kan zowel met Amazon Alexa als met VIDAA Voice. Laatstgenoemde is onderdeel van het smart tv platform van Hisense.

Met local dimming backlights in vrijwel elke serie, brengt Hisense deze techniek voor hoger contrast naar zeer aantrekkelijke prijspunten. Het aantal dimming zones van de UX is natuurlijk hoger dan in de U6, maar ook die instap ULED-modellen hebben weer meer zones dan de modellen van vorig jaar.

Al bij al ziet de 2023 line-up van Hisense er veelbelovend uit, en wij kunnen niet wachten tot we ze aan een test kunnen onderwerpen!


EDITORS' CHOICE