NIEUWS

Subpac integreert topaudio in het interieur van de nieuwe Range Rover Sport SV

Liefhebbers van SUV’s kunnen ook doorgewinterde muziekliefhebbers zijn. De Britse fabrikant Land Rover heeft dat begrepen en ontwikkelde daarom in samenwerking met de Californische start-up Subpac een revolutionaire hifi-installatie voor zijn nieuwe Range Rover Sport SV. Deze konden we in wereldpremière beluisteren in de fabriek in Gaydon, waar deze fraaie (en dure) 4x4 wordt geassembleerd.

De Range Rover Sport SV is niet tevreden met een van de beste SUV's op het gebied van prestaties, met een vermogen van 635 pk uit een supercharged 4,4-liter V8, en onderscheidt zich ook door een high-fidelity-installatie die een ervaring belooft die uniek is op de markt.

Dat begint met instappen. De Range Rover Sport SV heeft speciale SV Performance-stoelen bekleed met een duurzaam textiel dat doet denken aan leer (maar het is geen leer) en geflankeerd door een satijnen koolstofvezel rugleuning en geïntegreerde hoofdsteunen. Niet echt revolutionair, behalve dat de achterkant van elke stoel drivers verbergt die in staat zijn het elektrische signaal dat wordt gegenereerd door de 1.430 Watt Meridian Signature-installatie om te zetten in trillingsgolven. Maar waar kunnen deze voor gebruikt worden?

Concreet wordt deze stoel, BASS for Body and Soul gedoopt, gecombineerd met AI-software ontwikkeld door de Amerikaanse start-up Subpac. State-of-the-art elektronica die de muziek in de Range Rover cabine op een andere en veel meeslependere manier kan weergeven. Het geheim schuilt in de transducers die in de twee voorstoelen zijn geïntegreerd en die de 29 luidsprekers aan boord van deze indrukwekkende SUV ondersteunen. De door Subpac ontwikkelde technologie wekt op basis van de afgespeelde muziek trillingen op die vervolgens worden doorgegeven aan de ruggen van de voorpassagiers.

En werkt dat? Ja, het is betoverend. We hadden de gelegenheid om deze revolutionaire installatie als wereldpremière te testen binnen de Range Rover Sport SV. Half mei was er een bijeenkomst in de Gaydon-fabriek, niet ver van Birmingham, het 'automotive hart' van Engeland. Daar is ook de grootste akoestische kamer van het land, geschikt voor plaatsing van een klein vliegtuig. En het minste wat we kunnen zeggen, zodra de hifi-installatie van de Engelse SUV zijn eerste noten begint los te laten, is dat het resultaat ronduit verbluffend is. Als het beluisterde stuk in de bas afdaalt, begint je hele borstkas op een natuurlijke manier te trillen, op het ritme van de lage frequenties van de muziek die in deze huiskamer op vier wielen wordt uitgezonden. Een technisch kenmerk dat echt de indruk wekt midden in het orkest of midden in een rock- of jazzband te staan. Dit gevoel, onhoorbaar voor degenen die niet op de uitgeruste stoel zitten, wordt daarom geproduceerd door een reeks voelbare transducers, verborgen onder de stof die de bekleding bedekt.

Een adembenemende muziekervaring die je als nooit tevoren onderdompelt in je favoriete nummers. Als kers op de taart vereist dit systeem niet dat we het volume naar onfatsoenlijke niveaus duwen om echt van de muziek te genieten. Dat is een voordeel voor de oren van de inzittenden van de Range Rover Sport SV.

Range Rover Sport SV: prijs en leveringsinformatie

In eerste instantie zullen BASS-stoelen, gecombineerd met Subpac-technologie en de Meridian Signature-opstelling met 29 luidsprekers, alleen worden aangeboden aan boord van de geheel nieuwe Range Rover Sport SV. Deze is in België verkrijgbaar vanaf 210.910 euro en kan nu al besteld worden bij de dealers in het Jaguar Land Rover netwerk. Prijzen van auto’s kunnen per land sterk verschillen door allerlei lokale belastingen. Prijsindicatie voor Nederland: 277.307 euro.


EDITORS' CHOICE