REVIEWLoewe

Review: De veelzijdige Loewe klang bar3 mr soundbar

Harro Tillema | 09 augustus 2023 | Fotografie Fabrikant | Loewe

SAMENVATTING

Met de nieuwe klang bar3 mr vult Loewe de gap tussen de instap klang bar i en de highend klang bar5 soundbar op. Met een prijs net beneden de duizend Euro neemt de Loewe klang bar3 mr een belangrijke plek in. In deze prijsrange is echter een ruim aanbod aan goede soundbars voorhanden. Heeft deze nieuwe Loewe soundbar datgene in huis om de sterke competitie de baas te kunnen?

PLUSPUNTEN

  • Tijdloos design
  • Vele in- en uitgangen voorhanden
  • Uitgebreide streamingmogelijkheden
  • Systeem werkt ook met uitbreidingen buiten het ecosysteem

MINPUNTEN

  • Geen automatische kalibratiemogelijkheid

Met de nieuwe klang bar3 mr vult Loewe de gap tussen de instap klang bar i en de highend klang bar5 soundbar op. Met een prijs net beneden de duizend euro neemt de Loewe klang bar3 mr een belangrijke plek in. In deze prijsrange is er echter al een ruim aanbod aan goede soundbars. Heeft deze nieuwe Loewe soundbar datgene in huis om de sterke competitie de baas te kunnen?

Een goede beleving van entertainment begint bij een goede beeldkwaliteit en een kwalitatief goed geluid. Een volwaardige Dolby Atmos of DTS:X configuratie is echter niet voor iedereen de meest bevredigende optie. Behalve dat het vloeroppervlak van woonhuizen jaar op jaar duurder wordt en huizen met een groter oppervlak inmiddels voor velen onbetaalbaar zijn, heeft niet iedereen de behoefte de huiskamer tot een geluidsstudio om te toveren met speakers en hifi-componenten. Een minimalistische en optisch opgeruimde ‘designer’ soundbar zal voor velen dan ook alle vakjes inkleuren. Niet voor niets is de hedendaagse soundbar een populair audiocomponent.

Lees ook de review van de Loewe klang bar3 mr van Jamie Biesemans op TechFi.nl

Loewe klang bar3

Nadat we de Loewe soundbar uit haar doosje hebben bevrijd, inspecteren we haar nauwkeurig. Het design spreekt ons aan. De hoogte is beperkt zodat deze probleemloos een plekje vindt voor de televisie. De voorzijde en de flanken zijn bekleed met doek waarachter in totaal zeven drivers zijn gesitueerd. Het linker en rechter kanaal hebben een 2-weg configuratie en de center speaker maakt gebruik van een ‘d Appollito MTM-configuratie. De bovenzijde is voorzien van een breed rooster met een vijftal bedieningstoetsen waarachter twee compacte laagdrivers zijn geplaatst. In totaal heeft deze relatief compacte soundbar dus negen drivers en levert deze een vermogen van maar liefst 360 Watt aan muziekvermogen. Genoeg voor een klein feestje.

Wanneer we de achterzijde bestuderen ontdekken we een afneembaar kapje waarachter een WPS-button voor een snelle connectie met een WiFi modem en een pairing-knopje voor de connectie met additionele lossless en low-latency wireless digital audiolink luidsprekers van Loewe zijn geplaatst.

Hier vinden we bovendien een viertal schuifschakelaars waarmee de grootte van de toegevoegde subwoofer, rear, front en centerluidsprekers kunnen worden ingesteld op klein, groot of op uit indien deze niet worden gebruikt. Met deze schakelaars past de DSP zich op de aangesloten luidsprekers aan. Hierbij kan er worden gekozen voor de draadloos aanstuurbare wireless digital audiolink multiroom luidsprekers uit de Loewe Klang serie, maar zoals eerder vermeld ook voor een 5.1 configuratie met conventionele luidsprekermodellen.

Hoog connectief

De Loewe klang bar3 mr is voorzien van zes lijnuitgangen voor front links, front rechts, rear links, rear rechts, center en subwoofer. Vervolgens heeft de bar3 twee HDMI-ingangen met 4K UHD, Dolby Vision, HDR10 en HDR10+ pass-thru waarmee u een Blu-Ray speler, settop box of game console aansluit. Via de HDMI met eARC verbindt u de soundbar met de televisie. Ten slotte is de soundbar voorzien van een trigger aansluiting waarmee een subwoofer of (eind)versterker automatisch kan worden in- en uitgeschakeld, een 3,5mm jackplug voor het insturen van een analoog geluidssignaal, een digitale Toslink ingang waarop een media-box of -speler kan worden aangesloten en een USB 2.0 poort voor software updates. Naast de bekabelde aansluitingen ondersteunt de bar3 Bluetooth 4.2, WiFi, Chromecast, AirPlay2 en de tweede generatie Loewe wireless digital Audiolink.

Deze tweede generatie wireless audiolink is overigens niet compatible met álle audiolink versies van de fabrikant. Loewe audiolink wordt voor het eerst in een bekabelde analoge versie in de jaren ‘90 van de vorige eeuw geïntroduceerd. Omstreeks 2010 wordt de analoge versie vervangen door een digitale variant met behulp van RJ45 bekabeling. In 2015 voert Loewe de wireless standaard door en is de Loewe wireless digital audiolink geboren. Met ingang van 2020 introduceert Loewe haar 2nd gen wireless digital audiolink en is volledig backwards compatible met de eerste wireless generatie. Hiervoor hebben oudere speakers die de eerste generatie wireless digital audiolink ondersteunen een software update nodig.

Meesterlijke soundbar

Wat maakt een soundbar nu een goede soundbar? Niet iedereen zal hierbij dezelfde argumenten aanvoeren. Wij vinden het belangrijk dat een soundbar een overtuigende cinemabeleving neerzet en ook niet terugdeinst om een lekker stukje muziek in goede geluidskwaliteit af te spelen. Bovendien vinden we het belangrijk dat de soundbar eenvoudig integreert in uw huidige thuissituatie en u hierbij een schaalbare oplossing heeft waarmee u de geluidsbeleving stapsgewijs kunt verbeterd tot het gewenste eindniveau.

Veel multiroom soundbars kunnen worden gecombineerd met draadloos aanstuurbare multiroom luidsprekers uit dezelfde modelrange, maar wanneer u zelf een configuratie wil samenstellen met uw eigen (actieve) speakers en subwoofer, dan zult u niet snel worden bevredigd in uw missie. Op dit vlak moeten we de Loewe klang bar3 een hele dikke pluim geven, want bij Loewe hebben ze de soundbar volgestopt met heerlijke features waarmee vrijwel elke combinatie kan worden gerealiseerd.

Heeft u reeds draadloos aanstuurbare multiroom luidsprekers of sub5 subwoofer uit de klang serie, dan koppelt u deze eenvoudig via Loewe’s lossless en low-latency wireless digital audiolink met de klang bar3 mr. Maakt u gebruik van een set kwalitatief goede actieve luidsprekers of een meerkanaals (eind) versterker dan kunt u deze via de aanwezige cinch aansluitingen in een oogwenk met de Loewe soundbar verbinden. Op dit vlak onderscheidt deze klang bar3 mr zich van haar concurrenten.

Eerste gebruik

Met de My Loewe app voor iOS installeren we de soundbar vervolgens stapsgewijs. Deze app is vooral informatief bedoeld en is niet nodig voor de bediening of werking van de soundbar zelf. Nadat we de Loewe klang soundbar met behulp van onze smartphone met het WiFi-netwerk hebben verbonden, is de soundbar in een paar minuten operationeel en is deze eenvoudig in het multiroom platform van Loewe te implementeren. We hebben de soundbar via HDMI eARC aangesloten op de HDMI ARC van onze LG OLED en is hiermee keurig via de remote van de televisie te bedienen. Maakt u gebruik van Alexa, dan laat de Loewe zich eveneens met spraakcommando’s bedienen.

Via de gratis te downloaden DTS Play-Fi app beschikt de bar3 mr over multiroom streaming audio functionaliteit. Nadat we ook deze app hebben geïnstalleerd kunnen we de als Play-Fi device aangeduide soundbar updaten. Nadat alle updates zijn doorgevoerd is het tijd om de soundbar te beleven. Via DTS Play-Fi hebben we de keuze uit, houd u vast, Amazon Music, Audacy, Deezer, iHeartRadio, Internetradio, KKBOX, Napster, Pandorra, de Play-Fi Playlist, Qobuz, Sirius XM SoundMachine, Spotify en Tidal. Eigen muziek opgeslagen op de telefoon en op uw muziekserver is ook mogelijk. Hierbij ondersteunt de klang bar 3 de muziekformaten MP3, M4A, AAC, FLAC, WAF en AIFF. Nu werken niet alle streamingaanbieders in de Benelux, maar dankzij deze fijn te bedienen app ligt er een hele streaming audiowereld aan uw voeten. Hiermee onderscheidt deze soundbar zich overduidelijk van haar concurrenten die vaak significant minder bedeeld zijn.

Aansluiten en configureren

Nadat we Netflix via de televisie openen en een van de televisieseries wordt gestart, is het tijd om de juiste settings te vinden. Met de fraaie meegeleverde remote schakelen we eenvoudig door de verschillende luidsprekercombinaties en klankvoorkeuren heen. Hierbij licht telkens het heldere informatiedisplay achter het luidsprekerdoek op met de gekozen instelling.

De Loewe klang bar3 mr selecteert automatisch de ingang waar een signaal of stream wordt aangeboden en dit maakt ons leven eenvoudig. Met de afstandsbediening kunnen we de soundbar vervolgens muten, in nachtstand zetten waarmee het laag op een lager pitje wordt gezet, de gewenste signaalbron selecteren, tracks skippen en pauzeren. We kunnen dus wel spreken van een volwaardige ingebouwde 5.1 surroundreceiver!

Met de remote kunnen we kiezen uit de DSP presets ‘spraak’, ‘classic’, ‘pop’, ‘music’, ‘film’ of ‘uit’. Via de bass en treble regelaars op de remote kunnen we de klankbalans vervolgens naar eigen wens verder inregelen. De luidsprekerconfiguratie is eveneens via de afstandsbediening in te stellen. Bij ‘stereo’ wordt uitsluitend gebruik gemaakt van de ingebouwde frontlinks en frontrechts luidsprekers, bij ‘panorama’ wordt het centerkanaal toegevoegd en bij surround wordt de bar3 in een virtuele 5.1 surroundweergave geschakeld.

Hierbij is sprake van een lichte virtualisatie van surroundkanalen waarbij we een zekere toename in ruimtelijkheid ervaren. Bij het gebruik van additionele luidsprekers kunt u via de afstandsbediening bovendien de afstand van de luidsprekers tot aan de luisterpositie en het volume per individueel kanaal aanpassen, zodat de geluidsweergave op de afmetingen van uw woonkamer kan worden afgesteld.

Het is sowieso handig om de meegeleverde Loewe remote control erbij te houden om de speaker configuratie of de instellingen voor de klankbalans snel aan te kunnen passen. De laatstgekozen luidsprekerconfiguratie en klankinstellingen worden namelijk niet individueel per ingang of geluidsbron onthouden. Loewe kiest ervoor om de gebruiker altijd zelf te laten kiezen in plaats van een automatische selectie op basis van de gedetecteerde of laatst afgespeelde content. Hiermee volgt Loewe dezelfde strategie als bij de Loewe televisies en komt hiermee tegemoet aan de wensen van de klant.

Muziekprestaties

Bij de ontwikkeling van de soundbar heeft Loewe nauw samengewerkt met het Fraunhofer instituut om het gewenste niveau in geluidskwaliteit te behalen. We ervaren bij muziekweergave dan ook een overtuigende geluidskwaliteit. We hebben alle luidsprekerconfiguraties met uitgeschakelde DSP-effecten beluisterd en ervaren een levendige muziekweergave met een evenwichtig laag.

Bij enkel het gebruik van de soundbar, dus zonder aanvullende speakers, wordt de muziek in een prima geluidsbreedte weergegeven, maar we kunnen natuurlijk niet spreken van een hoge kanaalscheiding tussen links en rechts. Wilt u een realistische stereoweergave met een denkbeeldig breder podium, dan kunt u ervoor kiezen om een linker en rechter frontluidspreker toe te voegen.

Filmprestaties

Wanneer we de soundbar in surround schakelen en de geluidsinstellingen op ‘film’, wordt het geluidsbeeld bij filmcontent in de volle breedte van het televisiescherm weergegeven. Hierbij ervaren we een lichte toename van ruimtelijkheid. Met het toevoegen van additionele luidsprekers voor de front en rear kanalen, gedraagt de soundbar zich als pure centerspeaker en zult u meer kanaalscheiding en ruimtelijkheid ervaren.

Ondanks dat we tevreden zijn over de geluidskwaliteit in surround, zou de center driver in onze beleving een extra sprankeltje in de topend mogen hebben zodat ‘s’en ‘t’ klanken ook bij lagere volumes optimaal worden weergegeven. Wij lossen dit eenvoudig op door de hoge tonen een paar kliks hoger en lage tonen een klikje lager te zetten.

Oordeel

We hebben de Loewe klang bar3 mr langere tijd voor dagelijks gebruik ingezet om er een goede indruk van te krijgen. Zowel bij stereo en surround weergave zijn we tevreden over de geluidskwaliteit en laat deze soundbar een goede indruk achter. Hoe meer luidsprekers op de klang bar3 mr worden aangesloten, hoe beter de stereo of surround beleving zal worden. Met een aanvullende set luidsprekers voor de frontkanalen, subwoofer en speakers voor de surround kanalen waarna de bar3 zich nog enkel als centerspeaker gedraagt, verwachten we dat u een intense muziek- en filmbeleving zult ervaren.

De klang bar3 mr soundbar biedt dankzij de ingebouwde surroundreceiver en de gescheiden lijnuitgangen voor alle surroundkanalen beslist meerwaarde. Hiermee fungeert de soundbar als een centrale entertainment hub waarop u al uw mediabronnen kunt aansluiten en nagenoeg over alle vormen van streaming beschikt zonder dat u toegevoegde componenten nodig heeft. Dit vinden wij een vrij unieke feature en maakt deze soundbar uiterst geschikt voor diegenen die stapsgewijs naar een volwaardige cinemabeleving willen groeien.

Lees ook de review van de Loewe klang bar3 mr van Jamie Biesemans op TechFi.nl

Conclusie 

Met de klang bar3 mr introduceert Loewe een uiterst complete soundbar die naadloos past in de filosofie van de fabrikant en kan worden uitgebreid met Loewe designstands en andere klang multiroom componenten. Dankzij de schaalbaarheid en de mogelijkheid om ook buiten het ecosysteem van de fabrikant uit te kunnen breiden zet Loewe deze flexibele soundbar op een hoger niveau dan veel concurrenten. De klankeigenschappen en geluidsbeleving zijn prima, maar de beste prestaties worden behaald door ofwel een aanvulling met draadloos aanstuurbare Loewe luidsprekers of via de zes unieke lijnuitgangen van de soundbar. Aanrader.

Loewe klang bar3 mr
990 euro | www.loewe.de
Beoordeling 4.5 / 5

Score
Geluidskwaliteit film: 4.5 uit 5
Geluidskwaliteit muziek: 4,5 uit 5
Gebruiksgemak: 4,5 uit 5
Mogelijkheden: 5 uit 5
Prijs-performance: 4,5 uit 5

MERK

EDITORS' CHOICE