Het in de Nederlandse plaats Maastricht gevestigde Symphony Audio Import gaat na zestien jaar stoppen met het importeren van de producten van de Amerikaanse luidsprekerfabrikant Magico. Het gat dat Magico achterlaat wordt opgevuld door Rockport Technologies, ook een Amerikaanse fabrikant van luidsprekers.
Symphony Audio Import: "bye bye Magico, welcome Rockport Technologies"
Symphony Audio Import (SAI) is één van de grote spelers in de Benelux van top high-end audioproducten. Dat zijn componenten die iedere kwaliteitstoets kunnen doorstaan en zowel nationaal als internationaal bij de absolute top behoren. Toch is zelfs het voeren van state-of- the-art merken niet voor de eeuwigheid en moet je als gezonde onderneming continu je koers monitoren en waar nodig bijstellen. Daardoor is recent het doek gevallen voor één van de langst gevoerde merken, t.w. Magico. Dat is overigens niet tot genoegen. SAI heeft de luidsprekers van Magico zestien jaar lang met veel plezier en trots gedistribueerd.
“Toch merkten we de afgelopen jaren een kentering bij het ondernemerschap van deze Amerikaanse fabrikant. Leveringen gingen steeds trager, de communicatie werd zakelijker en minder vriendelijk en de prijzen stegen bij ieder nieuw opvolgend model sterker dan verwacht. De grens werd bij ons bereikt na het door Magico aankondigen van enkele aanstaande nieuwe modellen. Daar moest eerst fors vooraf in worden geïnvesteerd, waarna de aangekondigde uitlevering keer op keer werd uitgesteld zonder een concrete termijn te noemen. Gevolg was oplopende irritatie bij zowel het dealernetwerk als geïnteresseerde consumenten. Daarom gaan we hoe moeilijk het ons ook valt afscheid nemen van één van onze meest geliefde merken,” aldus de toelichting van SAI.
SAI vervolgt: “maar gelukkig is het niet alleen droefenis en bestaan er nog veel meer prachtige luidsprekermerken op de wereldmarkt. Daarbij valt goed nieuws te melden want na met grote zorgvuldigheid verschillende andere topmerken te hebben onderzocht, menen we met het eveneens uit Amerika afkomstige Rockport Technologies, een schitterende vervanger te hebben gevonden. Hoewel beide in dit bericht genoemde fabrikanten streven naar het hoogst mogelijk haalbare, houdt daar verder iedere overeenkomst mee op.”
Zonder volledigheid na te willen streven kunnen we wel iets vertellen over de techniek en keuzes van Rockport Technologies.
Rockport Technologies: behuizingen
Rockport Technologies heeft in tegenstelling tot de afzonderlijke uit aluminium en koolstof vervaardigde panelen van de Magico modellen, voor een gegoten, monocoque behuizingsconstructie gekozen. Hierdoor ontstaat een ongekende vrijheid in het realiseren van de meest ideale behuizing. Ook maakt Rockport Technologies gebruik van state-of-the-art 3D-modellering en computergestuurde bewerking. Hiermee kunnen kastvormen zowel worden ontwikkeld als geproduceerd en kan optimalisatie voor de meerdere doelen van correcte driverplaatsing, vermindering van interne staande golfmodi en minimalisering van diffractie- en reflectieafwijkingen plaatsvinden.
De samengestelde kastwanden zijn vervolgens opgebouwd uit twee glasvezelversterkte kastwanden die een hoge treksterkte kunnen hebben en die zijn gescheiden door een gepatenteerd epoxykernmateriaal. Dit combineert hoge dichtheid met een hoog kernverlies en verbindt de binnen- en buitenschalen met elkaar. Deze geometrie creëert enorm stijve, maar ook sterk gedempte kastwanden die door geen enkel ander conventioneel materiaal kan worden geëvenaard.
Doordat deze composietbehuizingen zo stijf, massief en niet-resonerend zijn, functioneren ze in wezen als een traagheidsreferentie. Ze vertonen dan ook vrijwel geen energieopslag. Het resultaat is een behuizing die zo inert is dat het geen waarneembare bijdrage aan het geluid levert bij welke frequentie of volume dan ook. Dit totale gebrek aan kastkleuring resulteert in een dramatische toename van de helderheid over het gehele frequentiebereik, evenals de “zwartst” mogelijke achtergrond van elke luidsprekerbehuizing.
Rockport Technologies: drivers
Ook bij de conussen van zijn nieuwste generatie drivers heeft Rockport Technologies voor een unieke materiaalsamenstelling gekozen. Wat namelijk te denken van koolstofvezel dat is voorzien van variabele dikte en vooraf wordt geïmpregneerd met een op maat gemaakte, gehard epoxyharssysteem. Vervolgens wordt het geconsolideerd tot een Rohacell-kern onder hoge druk en hitte (130 graden Celsius).
Dit is nog lang niet het hele verhaal want bij de koolstofvezels wordt ook gebruik gemaakt van een revolutionaire nieuwe gespreide kabelstof. Daarvan zijn de vezels gerangschikt in extreem platte profielen, waarbij een veel kleinere krimphoek tussen de kabelstrengen is gecreëerd. Dit resulteert in een aanzienlijk lager gewicht, een hogere koolstofvezel/hars-verhouding en vervolgens een hogere trekmodulus dan elke andere beschikbare stof. Het zorgt bovendien ook voor het herkenbare patroon waardoor je iedere Rockport Technologies luidspreker al van verre herkent.
Rockport Technologies: wisselfilter
Het hart van iedere luidspreker wordt gevormd door het ontzettend belangrijke wisselfilter. De complete luidsprekercreatie wordt zelfs bejubeld of juist verguisd door het succes van dit ene element. Alle Rockport Technologies wisselfilters zijn geoptimaliseerd voor een vlakke frequentierespons, juiste fasesommatie en maximale transiënt nauwkeurigheid met minimale groepsvertraging. Elk netwerk is bovendien punt-tot-punt bedraad. Een gegeven wat is bedoeld om de parasitaire effecten die bij printplaten ontstaan te voorkomen. Ook wordt gebruikgemaakt van op maat gemaakte film/folie-condensatoren die evenals de maatwerk inductoren en Caddock-vermogensweerstanden, exclusief voor Rockport Technologies zijn vervaardigd. Daarbij zijn alle componenten afgestemd binnen 1% tolerantie.
Wat de wisselfilters van deze fabrikant pas echt doet onderscheiden van de concurrentie, is dat elk afzonderlijk deel is afgestemd op de exacte luidspreker waarmee het zal worden gebruikt. Om dat te bereiken wordt er doormiddel van een uitputtend proces, een aantal geselecteerde knooppunten geoptimaliseerd tijdens een reeks metingen. Dit zorgt voor een ideaal frequentie- en fasegedrag voor elke luidspreker. Het is deze vorm van individuele aandacht voor elke luidspreker die ervoor zorgt dat de luisteraar daadwerkelijk de best mogelijke en meest consistente weergever kunt aanschaffen.
Rockport Technologies: het consumentenonderscheid
Rockport Technologies telt tijdens dit schrijven zes modellen die starten bij een benaderingsprijs (de echte prijzen zijn op dit moment nog niet bekend) van rond de 50.000 euro voor de Atria II en oplopend tot boven de 200.000 euro voor het Lyra topmodel. Wat meer zegt is de vriendelijke belasting voor versterkers. Daardoor kan van een veel grotere variëteit aan versterkers (zelfs buizen) worden gebruikgemaakt dan veel andere top high-end luidsprekermerken. Ook de plaatsing is meer op “real world” woonomgevingen afgestemd. Voeg daarbij de mogelijkheid om iedere kleur naar keuze tegen een meerprijs toe te laten passen en er staat een nieuwe gloedvolle audioster aan het Benelux audiofirmament te schitteren.
Rockport Technologies: netwerk van dealers wordt opgebouwd
De komst van zo’n nieuw kostbaar merk vraagt ook om aandacht en investering van de dealers. Op dit moment heeft zich al een dealer aangemeld, t.w. The Castle by AudioExpert in Nederhemert (lees ook het verslag van ons bezoek aan AudioExpert). De verwachting is dat er op korte termijn nog enkele anderen zullen volgen. Tenslotte is als eerste model de fameuze Avior II inmiddels besteld en zal deze als alles volgens planning gaat over ongeveer een maand bij AudioExpert arriveren.
Meer weten? Kijk dan op de website van Rockport Technologies of de website van Symphony Audio Import.