Bang & Olufsen toont Beolab 8 op CEDIA 2023

Het Deense audio- en lifestylebedrijf Bang & Olufsen heeft op de CEDIA 2023 de Beolab 8 aan het publiek getoond. De Beolab 8 is Bang & Olufsen’s meest betaalbare thuisluidspreker. Hij kan zelfstandig functioneren, als stereopaar of als onderdeel van een surroundsysteem. De koper kan kiezen uit vier verschillende uitvoeringen en optioneel zijn ook bijpassende statieven leverbaar.

Bang & Olufsen Beolab 8

De Beolab 8 van Bang & Olufsen (B&O) heeft een ronde vorm met aanraakknoppen op de bovenkant. In de behuizing zijn drie drivers verwerkt, t.w. een 16 millimeter tweeter, een middentoner met een diameter van 75 millimeter en een woofer van 130 millimeter. In ttotaal is 300 Watt klasse D versterkervermogen ingebouwd. Naar eigen zeggen bouwt de Beolab 8 voort op het erfgoed van de iconische, maar levert de Beolab 8 intussen verbeterde bundelbreedtecontrole, ruimtecompensatie, adaptieve afstemming en voegt ultrabreedbandtechnologie toe.

De Beolab 8 kan stand-alone worden gebruikt en twee exemparen kunnen als stereopaar worden geconfigureerd. Ook is opname in een groter thuisbioscoopsysteem mogelijk. Muzieksignaal kan draadloos of via een kabel worden aangeleverd. Met een hoogte van iets minder dan 29 centimeter zal de Beolab de luisterruimte niet domineren en hij is volgens de ontwerpers het meest geschikt voor boekenplanken, desktops, dressoirs en zelfs nachtkastjes.

De Beolab 8 is ontworpen om er vanuit elke hoek prachtig uit te zien, ongeacht waar en hoe de luidspreker is geplaatst. De aluminium behuizing uit één stuk is een samensmelting van een bol en een cilinder tot een solide vorm, die het uitmuntende vakmanschap van de beroemde Factory 5 van Bang & Olufsen weerspiegelt. De Beolab 8 is ontworpen met in Denemarken vervaardigde houten lamellen, die ook zijn terug te vinden in andere producten van B&O, of een stoffen front. Het karakteristieke ontwerp volgt een beetje dat van andere producten waaronder de Beosound Theatre, Beolab 28 en Beolab 50.

Dankzij de bundelbreedteregeling kunnen gebruikers naadloos schakelen tussen twee luisterervaringen. De Beolab 8 biedt de mogelijkheid om het geluid te verfijnen met precisie om de sweet spot voor de luisteraar te optimaliseren. Als alternatief kunnen gebruikers ervoor kiezen om breed te gaan en het geluid door de kamer te verspreiden, terwijl de LED's aan de voorzijde op de luidspreker weergeven welke geluidsmodus is ingeschakeld.

Kamercompensatie biedt een geoptimaliseerd klank die is aangepast van de unieke akoestiek van een kamer. De luidspreker brengt zijn omgeving zorgvuldig in kaart om kristalheldere kwaliteit te leveren, ongeacht de grootte of ruimte van de kamer.

Met adaptieve geluidsafstemming kan de Beolab 8 zijn configuratie aanpassen met behulp van sensoren om de voorkant te detecteren en het geluid te verfijnen voor optimale prestaties. Dit wordt mogelijk gemaakt door kleine sensoren in de luidspreker en magneten in het afdekrooster, waardoor de Beolab 8 het type cover kan detecteren en automatisch de juiste afstemming kan toepassen.

Ultrabreedbandtechnologie doet meer dan zich alleen aanpassen aan de kamer waarin deze wordt geplaatst. Via de Bang & Olufsen-app kan de akoestische sweet spot ook worden gestuurd op basis van de telefoonlocatie van een gebruiker, waardoor meeslepend geluid wordt gegarandeerd voor een dynamische sweet spot-ervaring.

B&O Beolab 8: prijs en leveringsinformatie

Volgens de website van B&O beginnen de leveringen in de loop van de periode november 2023 tot februari 2024, afhankelijk van de uitvoering. De goedkoopste uitvoering kost net geen 2.500 euro per stuk. De versies met houten lamellen kosten net geen 3.000 euro per stuk.

MERK

EDITORS' CHOICE