NIEUWSTannoy

Tannoy lanceert Super Gold Monitors

Sinan Kökbugur | 22 september 2023 | Fotografie Fabrikant | Tannoy

De Engelse luidsprekerbouwer Tannoy heeft de Super Gold Monitor productlijn aangekondigd. Er zijn drie Super Gold Monitors, t.w. de Super Gold 10, Super Gold 12 en Super Gold 15. De nieuwe luidsprekers zijn afgeleid van de Monitor Gold die sinds de jaren zestig van de vorige eeuw in studio’s werd gebruikt. Net als hun voorvader worden de nieuwe Super Gold Monitors in Groot-Brittannië gebouwd.

Tannoy Super Gold Monitors

Voorvader Monitor Gold van Tannoy is naar eigen zeggen gebruikt bij het maken van epische albums van artiesten als Michael Jackson, Elton John, The Eagles, Billy Idol, Depeche Mode, Christina Aguilera en nog veel meer. De nieuwe Super Gold Monitors zijn ouderwets en modern tegelijkertijd.

De typeaanduiding van de drie nieuwe luidsprekers, t.w. SGM10, SGM12 en SGM15, geven de diameter van de driver aan. Alle drivers delen hetzelfde dubbele concentrische ontwerp, waarbij de tweeter is geplaatst in het midden van de middentoner/woofer. Dit ontwerp is in 1947 bedacht door Tannoy en werd ook gebruikt in de klassieke Monitor Gold. Met dit echte puntbronconcept komt het gehele frequentiespectrum uit één enkel punt voort, omdat beide drivers zich op exact dezelfde as bevinden. Deze aanpak garandeert ongeëvenaarde prestaties buiten de as, evenals een perfecte fasecoherentie.

Om akoestisch lastige ruimtes te kunnen compenseren, bevindt zich aan de voorkant van de SGM10 en SGM12 luidsprekers een tweeweg energiecontrolesysteem voor een meer eenvoudige plaatsing tegen een muur of in een hoek zonder meteen zwaar in te moeten leveren op de klank. De SGM15 heeft een drieweg controlesysteem.

“De onthulling van de Tannoy Super Gold Monitor-luidsprekers markeert een gedenkwaardige mijlpaal in de geschiedenis van Tannoy. Met hun rijke erfgoed dat teruggaat tot 1926, vertegenwoordigen deze luidsprekers een harmonieuze mix van vintage esthetiek en geavanceerde techniek, waardoor audiofielen een werkelijk meeslepende luisterervaring worden geboden,” aldus Andrew Provan, productiemanager van Tannoy.

We hebben nog geen prijzen en leveringsinformatie voor de Benelux vernomen.

MERK

EDITORS' CHOICE