"Ik verkoop een probleem”, zegt Harry van Dalen lachend. “Te grote speakers met te dikke kabels." Waren we ondanks de gloednieuwe omgeving in de groene oase van Ravenstein niet instantly terug bij Rhapsody, dan waren we dat nu zéker. "Sinds onze verhuis hoor ik regelmatig: 'Har, ben je met pensioen?'. Weet je, we stoppen helemaal nérgens mee, het is Rhapsody Redefined."
Rhapsody Zen & the Art of Fine Audio
Rhapsody in Hilversum was decennialang een begrip in de mediastad en verre omstreken. Dat is een volkomen doodgegooid cliché, maar wel 100 procent waar. Wie zegt in de Benelux en op een professionele manier met hifi bezig te zijn maar de naam Harry van Dalen niet kent, is in werkelijkheid met iets heel anders bezig dan hifi.
Vandaag zijn we echter niet naar Brabant gereisd om Harry te bewierroken (daar hebben we Ruud Jonker voor ingeschakeld, en dat verhaal zie je binnenkort vanzelf langskomen hier...), maar om 'Rhapsody 2.0' in de spotlight te zetten. Of "Rhapsody – Zen and the Art of Fine Audio", zoals Harry het zelf omschrijft.
"We hadden al wat langer een wens voor verandering en vernieuwing", vertelt Harry. "En dan niet alleen qua focus van de beide onderdelen die je aan de Borneolaan vond." Waarmee hij uiteraard doelt op Spirit Connection, de onderneming samen met partner Gwen, waar je terecht kunt voor workshops, trainingen en klanksessies uit de wereld van gongs, stemvorken, shrutiboxen en allerlei andere boventoon-instrumenten. "Ergens aan het begin van het jaar deed zich een unieke kans voor: het prachtige huis, atelier en de werkplaats van kunstenares en advaita-teacher Joanika Ring kwam leeg, vlakbij natuurgebied Keent. Voor Spirit Connection een fantastische plek om nieuwe ambities werkelijkheid te maken, maar ook voor Rhapsody een uitgelezen gelegenheid."
"Vanzelfsprekend willen we hier toonaangevend blijven, maar dan selectiever en exclusiever", zo luidt de boodschap ten tijde van de oversteek. "Down to earth, zonder snobisme, waarbij de liefde voor muziek leidend blijft." Inmiddels is die oversteek compleet en is Rhapsody verhuisd naar een locatie aan de oever van de Brabantse Maas, vlakbij Ravenstein. In een fraai pand dat zich het beste laat omschrijven ergens op het snijvlak van schuur, boerderij en landhuis vind je het huidige assortiment van high-end specialisten Harry en natuurlijk Michael van Polen, de onmisbare rechterhand die uiteraard meeverhuisde.
'Huidig', als in 'van na de leegverkoop van de villa aan de Hilversumse Bornealaan'. Dat klinkt misschien wat plat, maar in werkelijkheid is het precies zoals Harry het eerder omschreef; selectiever, en exclusiever. "50 tot misschien wel 70 procent van het aanbod op onze nieuwe stek koop je alleen hier." Met andere woorden, dat exclusieve is wel gecoverd. Een greep wat je daarbij concreet mag verwachten, willekeurig geselecteerd maar alfabetisch opgesomd: CH Precision, Döhmann, HSE Swiss, Marten, Schnerzinger, Thraxx en Zellaton. Voor een volledig overzicht kun je terecht op de nieuwe website, net als de nieuwe locatie direct herkenbaar als Rhapsody.
Laat je hoorn
Uiteraard blijven we wat langer bij het onderwerp 'merken' hangen. We hebben het over fabrikanten die door omstandigheden niet langer te vinden zijn, op de nieuwe locatie of überhaupt. Over merken die als vanzelfsprekend gebleven zijn ("Naim Audio is een blijvertje" – wat heet, zelfs tussen de klankschalen in het andere pand spotten we een Mu-so Qb van het Britse merk.) En over de twee nieuwkomers: Cessaro en Sigma.
Om met eerstgenoemde te beginnen: "We zoeken producten van uitzonderlijke high-tech bedrijven die gedreven worden door hun passie voor muziek. Niet met grootschalige serieproducties, maar met custom-made, grensverleggende ontwerpen. Als je het hebt over de kwaliteit van hoorn-luidsprekers, dan komen we steeds bij de unieke ontwerpen van Ralph Krebs uit. Extreme constructiekwaliteit met een ongeëvenaarde live-weergave."
"Cessaro biedt high-end audioproducten zonder tonale beperkingen. Dát was de eis waarmee deze fabrikant zo'n 15 jaar geleden begon, en de eis waar al het andere ondergeschikt aan is. Niet als doel op zich, maar vanuit de overtuiging dat je nou eenmaal specifieke materialen en ontwerpprincipes nodig hebt om de best mogelijke muzikale ervaring te bieden. Hetzelfde geldt voor Sigma Acoustics, prachtige en verfijnde producten, bedacht door Aldo Zaninello uit Venetië. Een volledig unieke stijl. Je ontdekt wat, je vindt weer eens wat nieuws, je raakt aan de praat. Ik ben maar een klein winkeltje, zeg ik dan, maar dat boeit die Italiaan niet. En dán wil ik dus zaken doen. Weet je, ondernemerschap is óók gewoon leuk. Spannende dingen doen. Maar je moet tegelijkertijd ook de zakelijke kant kunnen blijven verantwoorden. En dat doen we. Deze partijen hebben écht wat te bieden."
Spirit Connection 2.0
Pal naast het nieuwe onderkomen van Rhapsody vind je een wellicht nog fraaier pand: het nieuwe woonhuis van Harry en Gwen, waarin op de benedenverdieping nu het hart van Spirit Connection te vinden is. De voordeur bereik je via een boogje door een idyllische voortuin met een prachtige grote boom die boven een stuk vers gemaaid gras uittorent, waarbij die groene mat zelf ook groot genoeg is om de automatische maaier die we aan het werk zien de hele dag bezig te houden. "Het huis is in 2013 volledig afgebrand, dus alles is relatief nieuw. Het is ideaal voor grotere groepen, waarbij we ook 24-uurs sessies aan kunnen bieden."
Door Rhapsody en Spirit Connection voor het eerst fysiek te scheiden, is de overlap en synergie tussen de twee onderdelen overigens niet verdwenen. "Morgen verwachten we een groep Amerikanen van AudioQuest, die krijgen hier eerst een inspirerende sessie voordat we naar de 'andere' muziek overgaan." Daarnaast zijn er in het Spirit-pand regelmatig concerten voor klanten, onder meer met artiesten van het ECM label.
Fijn thuiskomen
Terug naar het speelterrein van Harry en Michael, waar we zonder enige glitch in de Matrix direct weer bij Rhapsody zijn. Dat haalden we in de intro al aan op basis van de quote van Harry, maar het is meer dan dat. De ontvangst, de geuren en kleuren, de volkomen unieke audiosets in de luisterruimtes en de artiesten die eromheen goedkeurend aan de wand hangen – het is prettig thuiskomen. "Al is er wel iets veranderd", zegt Harry dan. "Ik sta 's ochtends niet meteen AAN, want de trap afkomen is nu niet meer rechtstreeks de zaak inwandelen."
"Aan de ene kant had ik daar nooit zo'n probleem mee, maar toch. Ook thuiskomen van vakantie betekende dan altijd thuiskomen op kantoor. En dan ga je vanzelf (te)veel werken. Nu is daar iets meer balans in."
Doé je ook minder? "Mwah. We gaan voorlopig nog wel even door. In principe is het plan om hier in ieder geval tot Michael's pensioen verder te knutselen. Sowieso, mensen denken vaak dat we heel de dag zitten te luisteren naar droomsets rond bijzondere apparaten die zichzelf verkopen – maar zo werkt het niet. Ik verkoop een probleem: te grote speakers met te dikke kabels. Mensen kopen geen luxe statements, je moet niet denken dat ik hier hand over fist spulletjes verkoop. We doen heel veel promotie, heel veel shows, muzikale avonden, nieuwe platen ontdekken, aanklooien met Michael, lekker knallen met een groep luisteraars. Je weet dat ik niet op zoek ben naar geneuzel. Ik wil een set waarop The Stones, Mahler en Coltrane goed klinken. En dan kom je hier uit."
Op 27 & 28 oktober zijn er twee sessies met Sigma Acoustics, op 10 & 11 november 4 met Cessaro
"Weet je, ooit was ik in deze wereld de jongste, tussen Mark Levinson en Dan D'Agostino, tussen Herman van der Dungen en Bert Bazuin", zo slaat Harry half mijmerend een zijstraatje in dat we op een later moment zeker wat uitgebreider zullen bewandelen. Dat is een belofte, want op die historie en de smakelijke anekdotes die daar onvermijdelijk bijhoren blikt Harry binnenkort zoals al aangekondigd met Ruud Jonker terug...
"In ieder geval, we zijn er nog. Nieuwe locatie, nieuwe merken – toch deels –, maar dezelfde energie en passie. En met merken zoals Cessaro of het prachtige Sigma Acoustics is het niet moeilijk een jonge hond te blijven."
Ow, en de koffie is nog steeds de allerbeste. | www.rhapsody.nl