De Abbey Road Nautilus 801 luidsprekers van Bowers & Wilkins worden geveild (nu!)

De wereldberoemde Abbey Road opnamestudio in Groot-Brittannië heeft al sinds het jaar 2000 een set luidsprekers van Bowers & Wilkins type Nautilus 801 in gebruik. De luidsprekers gaan met pensioen en op dit moment worden ze online geveild. De opbrengst gaat naar een goed doel. Wie belangstelling heeft, moet snel zijn.

Wie ooit dezelfde luidsprekers heeft willen bezitten die door enkele van de grootste muziekacts en filmmakers ter wereld zijn gebruikt, moet nu toeslaan. Snel handelen is geboden want er zullen ongetwijfeld meer kapers op de kust zijn.

De luidsprekers in kwestie zijn een paar Bowers & Wilkins Nautilus 801-luidsprekers, die in 2000 voor het eerst werden geleverd aan de legendarische Abbey Road Studios. Sindsdien worden ze zeer goed gebruikt in de wereldberoemde Studio Two en Studio Three opnamestudio's tot en met 2019. In plaats van ze te laten verdwijnen in een welverdiend pensioen, heeft Bowers & Wilkins samengewerkt met de Teenage Cancer Trust om hopelijk veel geld in te zamelen voor een zeer goed doel. En mogelijk kunnen de Nautilus 801 luidspreker nog een tijdje doorspelen in de luisterruimte van een liefhebber.

Tijdens hun bijna twintig jaar dienst bij Abbey Road zouden de luidsprekers zijn gebruikt als referentiemonitors voor enkele van 's werelds toonaangevende muzikanten en producers, die werkten aan enkele van de grootste albums en filmsoundtracks van de afgelopen twintig jaar. Om de beroemde Blade Runner-lijn te parafraseren: ze zouden dingen hebben gehoord die je niet zou geloven, en een cruciale rol hebben gespeeld in de recente geschiedenis van Abbey Road en de enorme delen van het muzikale erfgoed die in die tijd zouden zijn opgenomen.

Online veiling

Nu ligt dit stukje muziekgeschiedenis voor het oprapen, nou ja, mits ervoor betaald wordt. Naar verluidt loopt de online veiling tot donderdag 16 november 22:50 uur. Wie belangstelling heeft en meer wil weten, kan  naar de veiling online gaan, te vinden via de EMMA-website, waar op het moment van dit schrijven het minimum openingsbod is vastgesteld op 5.000 Britse ponden. De veiling is voor iedereen toegankelijk.

Alle opbrengsten van het winnende bod gaan naar de Teenage Cancer Trust, een Britse liefdadigheidsinstelling die zorg en ondersteuning biedt aan mensen van 13 tot 24 jaar bij wie de diagnose kanker is gesteld. En met een gemiddelde van zeven jonge mensen die elke dag worden gediagnosticeerd, kan elke hulp een groot verschil maken voor de getroffenen. Gewone donaties zijn natuurlijk ook altijd welkom.

Wie belangstelling heeft voor de luidsprekers moet zich wel realiseren dat ze op leeftijd zijn. Dit is niet een gewone koop. Volgens de veilingsite functioneren de luidsprekers naar behoren, maar de koper krijgt geen garantie en retournering om welke reden dan ook is niet mogelijk.

Meer weten? Ga dan naar de online veiling.

MERK

EDITORS' CHOICE