NIEUWSiEar Tilburg

Showprimeur Rotel RAS-5000 op Audio Show iEar' 2023

In het rijtje van interessante primeurs die de organisatie van de Audio Show iEar' naar Tilburg heeft weten te halen, hebben we op de zondagmiddag van het tweedaagse AV-feestje nog een mooi laatste nieuwtje: over de RAS-5000 van Rotel. De gloednieuwe geïntegreerde klasse AB versterker van de Japanners is namelijk pas deze week geïntroduceerd, maar meteen al wél in het Willem II stadion te vinden. 

De nieuwste van Rotel is de RAS-5000, een geïntegreerde klasse AB versterker die 140 Watt per kanaal aan acht Ohm kan leveren en 220 Watt aan vier Ohm. Rotel heeft zoals gebruikelijk de eigen ringkerntransformator geplaatst en de hele voeding heeft een ultralaag ruisniveau.

De RAS-5000 heeft een analoge cinch-ingang en een tweetal digitale ingangen. De hoeveelheid ingangen is dus niet heel hoog, maar daar staat tegenover dat de RAS-5000 uitgebreide streaming-functies aan boord heeft alsmede Bluetooth-connectiviteit. Helemaal met de tijd mee heeft Rotel een HDMI ARC-aansluiting geplaatst.

Het hart van de DA-converter is een 32-bit DAC-chip van ESS Sabre Technologies. Rotel vertelt niet welke chip dat precies is, maar vrijwel alle moderne DAC-chips hebben zeer lage vervormings- en ruiscijfers en kunnen muzieksignaal tot een zeer hoge resolutie verwerken. De verschillen tussen moderne DAC-chips beginnen steeds kleiner te worden. De RAS-5000 is voorzien van analoge en digitale ingangen, streaming-functies en Bluetooth-connectiviteit. Na aansluiting van een set passieve luidsprekers kan het muziekfeest beginnen. In Tilburg werd dat gedemonstreerd op een setje Lumina Amator II's van Sonus faber. 

MERK

EDITORS' CHOICE