Wie het merk Bang & Olufsen (B&O) kent – en dat zijn er velen – weet het al: design is een belangrijke pijler van deze Denen. Je vindt de stijlvolle vondsten uit Struer in woonkamers, auto’s, winkels en stuk voor stuk zijn het schoolvoorbeelden van design. Een eerste blik op de Beosound A5 levert dan ook geen verrassingen op: "Wat een mooie speaker!"
Niet wat je verwacht
En inderdaad, de Beosound A5 is ook mooi om te zien – ongeacht welke variant van de drie smaken je verkiest. Een witte variant met aluminium rondjes, de zwarte variant met donkere langwerpige latjes en de variant die we hier hebben staan: een zilveren met een lichtkleurige houten beugel en gevlochten omhulsel.
Drie verschillende uitvoeringen dus, maar met ook een ander design. Dus voor iedere woonkamer of keuken, zal er een design aansluiten. Maar wat is het nou eigenlijk? Vier kilo aan draagbare audio voor 999 euro, is het korte antwoord. Dat is toch even krabben achter de oren. Reden genoeg om er eens wat dieper in te duiken.
Bang & Opties
We namen de B&O Beosound A5 in ontvangst met het idee dat we een 'wat prijzige' bluetoothspeaker gingen testen. Die veronderstelling bleek wat aan de magere kant te zijn. Stap één dan maar: de bijbehorende app downloaden. Die zorgt ervoor dat je alle mogelijkheden van de Beosound A5 ook daadwerkelijk kan benutten. Maar voordat je al die opties afgaat, is het goed om wat van de hardware te weten. Want die 4 kilo schoon aan de haak komt niet uit de lucht vallen. In de B&O Beosound A5 zijn namelijk vier speakers te vinden.
Dat zijn: een 0.8 inch tweeter, 2x 2 inch full-range speakers en een 5.25 inch woofer. En daar komt natuurlijk ook versterking bij, want het is een actieve speaker. Voor iedere individuele unit is er een aparte 70 Watt Klasse-D versterker. Het geheel is volgens de fabrikant ruimtes van 10 tot 50m2 kan vullen. Dat is een groot verschil in, maar later zal duidelijk worden dat de Beosound A5 nog wat verrassingen uit de hoge hoed kan toveren.
Wat het totaalplaatje richting de 4 kilo afrondt zijn onder meer de bluetooth- en wifi-module, maar de oplaadbare accu weegt het meest. En niet te vergeten de mogelijkheid om je telefoon draadloos op te laden: dat kan heel eenvoudig door het toestel, dat je doorgaans toch ook als bron zal gebruiken, bovenop de speaker te leggen.
In de kern is de Beosound A5 een bluetoothspeaker, maar de wifi-module geeft het apparaat meer mogelijkheden. AirPlay en Chromecast, om er twee te noemen – maar ook internetradio. In de app kun je vier favoriete zenders programmeren, op de touchknoppen, aangeduid met puntjes. Dankzij DLNA kan er ook verbinding worden gemaakt met een NAS. Een USB-bron kan direct worden aangesloten. Verder is er geïntegreerd SpotifyConnect, Deezer en alles wat je kan streamen via bluetooth.
Bovenop is een cirkel van puntjes te zien, dat is dus om je telefoon draadloos op te laden. Verder vinden we er de on/off knop, bluetooth koppelen, volume, volgende & vorige nummer en uiteraard play. Op de bovenkant zitten ook de microfoons, zodat je er ook mee kan bellen of commando’s geven. Op de achterzijden tot slot een handige switch om die microfoon desgewenst uit te zetten. Dat is een privacy optie waar Sonos nog wat van kan leren!
Lekker Lang Luisteren
We hebben de Beosound A5 een goede twee maanden in gebruik gehad. In die tijd hebben we een goed beeld gekregen van de prestaties en eventuele aandachtspuntjes. Nu lijkt twee maanden misschien een lange tijd voor een review, maar gaandeweg zal duidelijk worden dat het eigenlijk relatief kort is. In eerste instantie stond de Beosound A5 in de woonkamer. Bij het raam in een hoek. Dit zorgde voor een zwaarder effect in het laag. In de app vinden we gelukkig ook opties voor het geluid.
De optie die de meeste impact heeft, staat daarbij duidelijk bovenaan: de keuze Room of Front. Waarbij die keuze eigenlijk voor zich spreekt. Toch heeft Room iedere keer bij ons de voorkeur. Daar zit meer omvang en volume in. Mocht je een stereopaar neerzetten, dan zou de Front-optie juist een zeer goede keuze kunnen zijn.
In de app vinden we ook de mogelijkheid om Loudness aan of uit te zetten, en: kamercorrectie. Hierbij worden er verschillende metingen uitgevoerd. Die komen binnen via de microfoon in de Beosound A5 en vervolgens wordt via een akoestisch algoritme het geluid afgesteld. Dat scheelde oprecht een hoop in het laag. Na de meting en uitgevoerde kamercorrectie, klinkt het laag namelijk minder zwaar en gestresst.
De situatie in huis wa eigenlijk heel eenvoudig, de Beosound A5 speelde radio en achtergrondmuziek. Bijvoorbeeld in de ochtend bij het ontbijt of als er visite is en je wil graag wat muziek op de achtergrond hebben. In de praktijk ging de Beosound A5 's ochtends aan en pas na het avondeten weer uit. Na enige tijd verschoof de speelplek van de woonkamer naar de keuken. Een praktische keuze, omdat de keuken een plek is waar geleefd wordt en dus veel naar muziek wordt geluisterd. Na enkele honderden uren aan speeltijd, durven we dan ook wel iets te roepen over de geluidskwaliteit.
Kwaliteit of Design?
We kunnen niet ontkennen dat we met plezier naar de B&O Beosound A5 hebben geluisterd. Maar er zit een duidelijk verschil tussen actief en passief luisteren. En juist het passieve luisteren is wat we eigenlijk hebben gedaan. Hier zit ook de overbrugging tussen audiokwaliteit en design. Passief naar iets luisteren is vele malen makkelijker. Dat brengt dus de vraag mee, kan je ook actief luisteren naar de Beosound A5? Het is immers maar een “mono” speaker.
Voor een actieve luistersessie hebben we de volgende muziek uitgekozen:
- Malte Marten – When The Wind Talks
- Dom Dolla – Saving Up
- Herbie Hancock – Watermelon Man
Jep, dat is inderdaad totaal verschillende muziek – en dat is precies wat we willen. Het eerst nummer is van Malte Marten – When The Winds Talks. Dit is muziek met een bijzonder instrument, de handpan of hang drum. Een omgekeerde steeldrum die zorgt voor muziek van hogere sferen. Wat wij zoeken is die hogere sfeer, en de vraag: komt dat over? Hierbij hebben we de “loudness” uitgezet. Dat voegde namelijk lniets toe aan de beleving.
We horen dat de Beosound A5 dit uitdagend vindt. Want heel veel laag zit er niet in het nummer. Toch weet de Beosound A5 een gedegen prestatie neer te zetten. De klanken van de handpan klinken zuiver en ruimtelijk. En zodra er wat laag in de muziek te horen is, werd dat direct opgepakt. De hogere sferen hebben we niet bereikt, maar de muzikale beleving viel niet tegen.
Als we naar het nummer Saving up van Dom Dolla luisteren, belichten we sterke kan van de Beosound A5. Precies, de laagweergave. Ook hier hebben we de loudness optie uitgelaten, maar nu om bloedende trommelvliezen tegen te gaan. We hoorden vanaf de eerste seconde een pompend feestje. Nog steeds luisteren we in ongeloof. “Hoe kan er zoveel laag uit die speaker komen?” Stilzitten is geen optie. Hier scoort de Beosound A5 gewoon de volle 100 punten.
Dan: een nummer van een album wat zijn tijd ver vooruit was. Een meesterwerk van Herbie Hancock. Dit nummer heeft zoveel elementen, dat het de Beosound A5 tot het uiterste zal drijven. De start van uitzonderlijk fluitwerk, drijft ver door. Tot de bass gitaar een rif speelt en domineert in de weergave. Logisch, want laag is het sterkste punt van de speaker. Omdat de Beosound A5 in een kleine kamer speelt, is de loudness niet nodig. Dit kan een optie zijn als de speaker vrij staat in een kamer. Als gedurende het nummer alle elementen van de muziek samenkomen, blijft het laag vrij dominant aanwezig. Dit valt nog iets te tweaken en met instellingen aan te passen, maar het zal geen “hifi” ervaring worden. Dat gezegd hebbend, zet de Beosound A5 weer een waardige prestatie neer.
Praktijkdingen
Ons zijn tijdens het gebruik toch dingen opgevallen, sommige goed en sommige minder goed. Zoals het feit dat de microfoon hardwarematig uitgezet kan worden. Ook kan het oplaadstation aan de bovenkant uitgezet worden. Dat doe je in de app. Dit zijn goede voorbeelden van opties waarover na is gedacht. En daar houden we van. Zie ook: het rubberachtige ovale rondje aan de onderkant, waardoor de speaker stevig staat. Daarnaast vinden we de Beosound A5 toegankelijk in het gebruik en gemakkelijk te bedienen. Dat komt mede door de toetsen aan de bovenkant en de eenvoudige manier van bediening in de app.
Plaatsing in de ruimte is wel een punt waar we niet voorbij mogen schieten. De speaker zal snel in een hoekje of een nis geplaatst worden. Echter door de enorme krachtige laagweergave zal dat ten nadele komen van de geluidsweergave. Het laag zal domineren. Dit is enigszins te compenseren door de opties in de app, zoals kamercorrectie, maar dat zal nooit een 100% garantie geven voor een juiste weergave. Hiervoor heeft de Beosound A5 gewoon ruimte nodig. Wat ook opviel, is dat de speaker ondanks de automatische standby functie toch vrij vlot leegloopt. Dat zal wellicht te maken hebben met de multiroomintegratie en de wifi-connectie. Dus de speaker zal ergens een stroompuntje in de buurt moeten hebben. Maar wie gaat er echt met een speaker van duizend euro wandelen?
Oordeel
Hoe beoordeel je een designspeaker zoals de B&O Beosound A5? En ga je de speaker echt gebruiken zoals B&O ons doet geloven? Op dat laatste kunnen we snel antwoord geven; nee! In 9 van de 10 gevallen zal de speaker gewoon in een keuken of andere kamer geplaatst worden. En constant aan het stroom hangen (voor de wifi mogelijkheden). Omdat de speaker zo'n goed ontwerp heeft, mag-ie uiteraard gezien worden. Persoonlijk hebben we geen enkel moment de telefoonoplader aan de bovenkant gebruikt – maar we kunnen zeker begrijpen dat het van toegevoegde waarde kan zijn.
In een enkel geval zal de speaker mee worden genomen op een vakantie of tijdens een weekendje weg. Maar met een prijs van 999 euro, zou je afhankelijk van de setting misschien liever je JBL flip van 179 euro meenemen.
Ook qua geluid is de vergelijking met JBL snel gemaakt. De Beosound A5 klinkt namelijk het beste met pop en house. En is daarnaast ook nog eens krachtig genoeg om een kamer met geluid te vullen. Maar is dan wederom een goeie JBL niet een rationelere keuze? Uiteindelijk komt het neer op budget en doelgroep. Als 1000 euro in het budget zit voor een speaker zoals dit, met al zijn pluspunten en mogelijkheden, dan kun je prima bij B&O uitkomen – al is het alleen al voor het design. Want in het passeren stopten we toch vaak even om het ontwerp te bewonderen. Dat kun je van een JBL of Sonos doorgaans niet zeggen.
Conclusie
Bang & Olufsen staat bekend om design en kwaliteit, maar wel at a price. De Beosound A5 is een prachtig stukje techniek om te zien en levert zeker ook die kwaliteit, aangevuld met een breed pakket aan opties en mogelijkheden, zoals draadloos je telefoon opladen of het akoestisch inmeten van de ruimte. De belangrijkste vraag zal zijn of het in je budget past, want Ă©Ă©n van de drie designs past gegarandeerd in je interieur. Bij gebrek aan een 'HIFI.NL Design Award' gaan we voor de Aanrader!
Bang & Olufsen Beosound A5
999 euro |Â www.bang-olufsen.com
Beoordeling 4 / 5