REVIEWTeufel

Review Teufel Stereo M2: stijlvolle sfeermakers

Rob Nijman | 10 februari 2024 | Teufel

SAMENVATTING

Het design is zeer geslaagd, de bediening is vriendelijk en eenvoudig, de naar smaak te tweaken weergave is vanaf een zeker volume uitstekend en het totaalplaatje staat als een huis – mits je ze de juiste plek geeft / kunt geven.

PLUSPUNTEN

  • Design
  • Bediening
  • Bouwkwaliteit
  • Weergaveplezier

MINPUNTEN

  • Geen HDMI (e)ARC
  • Niet voor te lieve volumes
  • Slechte timing qua release, gezien in ieder geval 1 van de alternatieven...

Teufel aus Berlin introduceerde in januari de Stereo M2, een set alles-in-één actieve speakers voor 999 euro waar de moderne muziek- en filmliefhebber z'n lol prima mee op kan. 

Zo kun je de set namelijk je favoriete deuntjes voeren, maar – bijvoorbeeld – ook aan weerskanten van je televisie plaatsen. Mits je tv-meubel dat toestaat, that is. Want klein zijn de nieuwe Duitsers niet. Althans, niet als je net een paartje KEF LSX'en weggehaald hebt en volledig in de veronderstelling leefde dat Teufel niet alleen met hetzelfde concept, prijskaartje en mogelijkheden was gekomen, maar ook met hetzelfde formaat.

Oh, u had ook het beeldscherm nog willen zien?

Uiteraard is bovenstaande situatie niet de testopstelling geworden, maar slechts een indicatie van wat je in huis haalt met deze 21cm brede, 43,2cm hoge, 26,8cm diepe en 10 kilo zware actieve speakers. Voor een volledig beeld: het tv-meubel is maar nauwelijks breed genoeg om de 106 centimeter breedte van de 48-inch tv op te vangen, dus bij ons thuis zijn de speakers niet geschikt voor op datzelfde kastje.

De aanleiding: KEF Vs. Teufel

Even een stapje terug. Wie al wat langer op HIFI.NL komt, weet dat ik verre van de meest productieve reviewer van audioapparatuur ben. Vanuit mijn luxe helicopterpositie zal ik doorgaans veel eerder vertrouwen op de ervaring en expertise van mijn redactieteam dan dat ik zelf met de oneerbiedig bestempelde categorie “hardware” aan de slag ga. En zeker zodra we in een bepaalde prijsklasse komen, laat ik dat graag aan de technische professionals over – en vind je mijn dagelijkse bijdrage aan dit platform in planning, eindredactie en af en toe een HiVisit als ik zin heb om bij deze of gene dealer of importeur langs te gaan.

Soms wil ik echter nog wel eens de krenten uit de pap vissen. Als KEF met een nieuwe generatie van haar gevierde LSX actieve speakers komt, bijvoorbeeld. Of wanneer het Berlijnse Teufel op ongeveer dezelfde datum (toeval?) met een vergelijkbare oplossing komt in exact dezelfde productklasse: de ‘1 euro onder de duizend euro’-klasse van actieve speakersystemen. Dus voor je het weet heb je ineens twee reviews van mijn hand binnen enkele weken, om die twee eens tegenover elkaar te kunnen zetten. Bij dezen!

Stereo M2

De Stereo M2, dat is de volledige naam van Teufel’s nieuwste. Net als bij de LSX II LT is dat een naamgeving die iets zegt over de positie ten opzichte van andere generaties en modellen – zoals ik bij KEF in die andere review al probeerde te duiden. De ‘M2’, lekker Duits. Ook hier dus een nieuwe generatie van een bestaand model: de Teufel Stereo M die zo'n vijf jaar geleden verscheen. En dat was dan weer een broertje van de Stereo L vloerstaander. Op moment van schrijven is nog niet duidelijk of er ook een L2 gepland is.

Om dan meteen de andere overeenkomsten met de KEF’s uit de weg te ruimen: het gaat (ook hier) om een set actieve speakers van 999 euro, aan de sluiten als stereopaar voor je muziekweergave en/of als set om je tv-geluid van de broodnodige boost te voorzien. Een tweeter in het hart van de middentoner om, toch een beetje zoals bij de UniQ, in een soort puntbron te voorzien. En dan de behuizing – hier dus aanziĂ©nlijk groter dan bij de set uit het Britse Maidstone – vervolgens tjokvol stoppen met mogelijkheden voor draadloze streaming.

En over behuizing gesproken, waar KEF voor de ‘lite’ versie van de LSX II koos voor maar drie afwerkingen (wit, grijs, groen) doet Teufel nóg een stapje terug en is er slechts WIT en ZWART. Wel makkelijker kiezen.

Overigens was het niet alleen het recente bezoek van de KEF'jes waardoor ik dacht een vergelijkbaar formaatje in huis te halen met deze Teufels. Ook de afbeelding hierboven – uit het recente nieuwsbericht rond de introductie van de Stereo M2 – heeft me enigszins op het verkeerde been gezet, verwachtingstechnisch. Het oogt allemaal net wat vriendelijker, als een DALI Oberon-formaatje, nietwaar?

Enfin, genoeg over het formaat geklaagd. Ik wil namelijk niet de indruk wekken dat 'groot' hier gelijkstaat aan 'lomp'. Integendeel, het design is hartstikke fraai en als je in tegenstelling tot ondergetekende wél weet welke afmetingen je in huis haalt, ga je zeker blij zijn met hoe de Duitsers die afmetingen benut hebben en hoe oerdegelijk het geheel is. Tillen vanuit de knieën!

Wat looks betreft is diezelfde foto hierboven zeker geen false advertising, en kan ik me goed voorstellen dat het leeuwendeel van de M2's zonder hun frontje geplaatst zullen worden. Sowieso zijn de bedieningsknoppen van de eerdere M1 (voorin onderin) op de M2 verplaatst naar bovenop en als fraai touchpaneel verwerkt – waarover zo meer.

Teufel Stereo M2 draadloze speakers:
aansluiten & techniek

Draadloos? Zeker, de drieweg weergevers kunnen draadloos met elkander verbonden worden. Wel moet je de speakers individueel – inderdaad: allebei apart – in het stopcontact steken. Nu betekent draadloos in de hifi natuurlijk zelden draadloos, maar iedere speaker een eigen stekker is wel heftig voor het kabelmanagement in je woonkamer. Tegelijkertijd zegt het wel iets over hoe ver je deze M2 speakers van elkaar vandaan zou kunnen zetten – waarover eveneens later meer.

Aansluiten is, je raadt het al, weer kinderlijk eenvoudig, waarna audio voeren evenzo eenvoudig gaat: Bluetooth 5.0, AirPlay 2, Chromecast, de streaming app van Spotify en de duizenden internetradiostations van TuneIn. Vanuit de Teufel app kun je overigens ook heel gemakkelijk bij je andere apps terecht – in mijn geval Tidal.

Alle belangrijke functies doe je via diezelfde app – de Teufel Home App – maar in tegenstelling tot de LSX is de master speaker van de Duitser ook voorzien van een rits touchknopjes zoals al vermeld. Die bovendien leuk oplichten als je met je hand in de buurt komt. Je kunt uiteraard rekenen op bron, afspelen, volume en diverse voorkeurstoetsen voor favorieten.

Aansluiten fysiek: via de optische ingang hang je de set aan je tv en vanuit de stereo cinch-ingang kunnen diverse geluidsbronnen worden aangesloten. De speakers aan je internet verbinden kan draadloos of met een ethernetkabel. Wel een gemis, zeker anno nu: geen HDMI (e)ARC.

Voor we naar de luisterindrukken gaan dan nog even de techniek, een stukje ‘Finest German Engineering’ om van ELAC te lenen. De forse speakers – nogmaals, toch zeker in direct vergelijk met de LSX – van maar liefst 10 kilo per stuk (vergelijk dat met de 6,8 kilo van een paartje KEF’s) zijn om te beginnen aan de onderzijde voorzien van een grote woofer. De bovenzijde is voorzien van het SCA-coaxiaal chassis dat in eigen beheer is ontwikkeld, waarin de middentoner en tweeter tot Ă©Ă©n onderdeel zijn samengevoegd. Omdat de hoge tonen en middentonen op dezelfde plek worden gegenereerd, worden ze zoals gezegd als puntvormige geluidsbron waargenomen.

Aan boord van iedere M2 vind je drie versterkers, Ă©Ă©n voor elke driver, met een totaal vermogen van 100 Watt (RMS). De woofer krijgt maximaal 60 Watt, de middentoner 30 Watt en voor de tweeter is 10 Watt beschikbaar.

Dankzij het krachtige vermogen kunnen de Stereo M 2 luidsprekers volgens de makers ook grotere kamers moeiteloos met geluid vullen. Sterker nog, dat zou persoonlijk mijn voorkeur hebben.

Enfin, muziek!

De M2-set werd bezorgd terwijl ik zelf een paar dagen weg was. Dat hield de vrouw, die sowieso de technische is van ons twee, uiteraard niet tegen om er dan alvast maar mee aan de slag te gaan.

"Kijk lief, nieuwe supertweeters"

EĂ©n van haar opmerkingen over het geluid, dat ze zoals verwacht binnen minuten uit de actieve set toverde, wil ik graag in deze review meenemen: "Het lijkt een beetje alsof er een stolp overheen zit – vraagteken?"

De voornaamste rededen om dat hier te quoten, is het déjà-vugevoel dat het bij mij oplepelde. Natuurlijk is het geen unieke bewoording, maar ik had het idee dat het deze vergelijking toch nog iéts specifieker was. En inderdaad, ik vond een bijna-identieke ervaring, nota bene in een eerdere Teufel-review. Eentje van mij, no less.

"Zoals wel vaker het geval is, is de weergave op standje achtergrond niet ideaal en moet je het volume voor de beste resultaten door een soort dempende deken heen duwen" – zo valt in de review van de Teufel Boomster te lezen. In dat geval overigens een stevige tafelradio met een prijskaartje van ongeveer een derde van deze stereoset, dus je hoopt op het prijspunt van de M2 toch meer nuance en detail te horen – ook op lager volume.

Dat gezegd hebbend: schroef je het volume wel een beetje omhoog, dan is de punch dwars door die onzichtbare demper er wel degelijk en ontstaat er een mooi helder geluidsbeeld dat een stuk rijker is dan je wellicht had verwacht. Al durf ik geen uitspraken meer te doen over verwachtingen, laat staan die van een ander. 

Is het zo imposant als de KEF LSX II LT die ik bij dezen voor het één-na-laatst aan wil halen? Neen. 

Is er de diepte van mijn ELAC-vloerstaanders waar ze (puur voor de foto) bovenop zijn gezet? Ook neen.

Daar tegenover staat echter dat er meer focus ligt op de andere dimensies – met name het midden, wat prettig is als je de M2 inschakelt om je film- en televisiebeleving op te leuken – waarbij een levendige presentatie ontstaat. En wil je wel wat meer oompf in je laagweergave, dan stel ik voor dat je met de Teufel app aan de slag gaat.

Ik had je hier dan graag ook wat voorbeelden vanuit de app laten zien, maar ik kan m'n screenshots van de instellingen, luisterprofielen en aanpassingen niet meer vinden en schrijf deze review vanaf een vakantielocatie – wat een nieuwe set foto's lastig maakt. M'n Teufel Home app vindt verbinden op 18.000 kilometer lastig. Weer wat geleerd. Als placeholder een vakantiefoto, in maart te vervangen. Als ik eraan denk.

Hoe dan ook, om de beste prestaties uit deze Teufels te halen, moet je ze wel echt wat ruimte geven. Bij ons is niet alleen het tv-meubel te klein, maar eigenlijk de hele luisterpositie te beperkt – ook als je ze op een optioneel statief zet. Teufels willen in mijn beleving nou eenmaal meer plezier maken dan een zithoek van pakweg 3 bij 3 meter toelaat. Daarom zijn ze voor de volgende stap verplaatst naar de werkplek boven, waar ze ongeveer een vier keer zo'n grote ruimte mogen vullen.

De korte versie van de luistersessies daar? Wil je een subtiele weergever voor achtergrondmuziek, kijk dan verder. Zoek je een degelijke set actieve speakers die floreren vanĂĄf een muziek-als-doel-op-zich volume, neem ze dan mee je in overwegingen als je op zoek bent naar een kant-en-klaar actief systeem tot duizend euro.

Conclusie

Het design is zeer geslaagd, de bediening is vriendelijk en eenvoudig, de naar smaak te tweaken weergave is vanaf een zeker volume uitstekend en het totaalplaatje staat als een huis – mits je ze de juiste plek geeft / kunt geven.

Waarom dan 'maar' 4 sterren? Om de domme pech van de Duitsers dat KEF – en hier is de laatste keer dat ik ze noem – in nota bene dezelfde week met de LSX II LT is gekomen. Niets aan te doen.

Teufel Stereo M2
999 euro | teufelaudio.nl
Beoordeling 4 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE