REVIEWKEF

Review KEF LSX II LT: bekende prestaties, kleinere prijs

Rob Nijman | 19 januari 2024 | KEF

SAMENVATTING

De KEF LSX II LT actieve luidsprekers staan op de schouders van een succesvolle serie, waarbij de LT-uitvoering tekent voor de (voor-nu) definitieve puntjes op die ii. Het prijskaartje van 999 euro (ten opzichte van de 1.399 voor de LSX II) is de absolute kers op de appelmoes.

PLUSPUNTEN

  • Bekende prestaties
  • Veel aansluitingen en mogelijkheden
  • Volwaardig stereogeluid
  • Prijskaartje

MINPUNTEN

  • Slechts drie uitvoeringen
  • Geen analoge aansluiting
  • Paartje niet meer draadloos te koppelen

KEF heeft middenin januari, daags na Blue Monday en een volle week na CES 2024, de LSX II LT uitgebracht om het nieuwe kalenderjaar ook voor de Kent Engineering & Foundry af te trappen – en ook voor ons de koude winterdagen net dat beetje prettiger te maken.

'LT'? We hebben het persbericht van KEF er drie keer op nagelezen, maar nergens kunnen vinden waar die toevoeging voor staat (Lite, als in, Light?), dus we zullen ons in deze allereerste review maar weer gewoon richten op de looks, de gebruiksvriendelijkheid en vooral de weergavekwaliteiten van de jongste LSX’en van het merk, en niet op de naam.

Nu is die naam natuurlijk sowieso het minst interessante, maar het laat wel heel handig zien waar we anno nu staan met deze serie. Een korte tijdlijn, dan? Op High End München 2012, het voelt als een half leven geleden, vroegen we aan het team van KEF of er misschien stiekem een subwoofer achter de gordijnen stond. Luisterend vanaf de voorste rij bij de internationale introductie van jubileummodel LS50 maakten deze monitoren – aangestuurd door een Arcam A38 geïntegreerde versterker en D33 DAC – namelijk zoveel muziek, dat er wel iéts niet in de haak moest zijn. 999 euro de set? Belachelijk – waar kan ik me inschrijven? Maar wie sindsdien de opmars van de ‘LS’-serie van KEF gevolgd heeft, weet dat het slechts het begin was.

KEF LS

Maar wacht eens, de echte historie van de LS-serie begint toch niet pas bij de ‘50’? Nee, dat klopt. De LS50 werd in het leven geroepen om de vijftigste verjaardag van KEF te vieren, maar was op zijn beurt al een eerbetoon aan de échte eerste 'LS'-luidspreker, de legendarische LS3/5a – waar KEF op verzoek van de BBC de drivers voor ontwikkelde, maar nu met moderne technologie. De LS50 werd namelijk, zo leerden we toen in München, in het leven geroepen om in te spelen op de veranderende tijden en technologie.

Tik je vervolgens de lettercombinatie ‘KEF LS’ in het cms van HIFI.NL, dan vind je voldoende artikelen om een volledige website over de serie te beginnen. Natuurlijk is er de allereerste review van jubileummodel LS50, waar 12 jaar later helaas de foto’s niet meer van getoond worden. De komst van de LS50 Wireless 5 jaar later, en natuurlijk ook daar de review van. Het was “het eerste draadloze luidsprekersysteem waarmee hifi-geluid het digitale tijdperk binnenstroomt”, en nu (weer 7 jaar later) is dat nog altijd de moderne basis van deze lijn.

Vervolgens was er ook de feestelijke introductie van de LSX (waarvan de ‘X’ eigenlijk ook een raadsel is) in het najaar van 2017, opgeleukt met een tour langs een unieke Porsche-collectie.

(geen zorgen, Joost – het aandenken heb ik nog)

Door naar 2018 – want we komen pas net op stoom. Er volgen in snel tempo reviews van (adem in…): de KEF LSX, de KEF LS50W na diens eerste softwarematig update, de KEF LSX afgezet tegen Sonos, nóg eens de KEF LSX, de KEF LS50 Wireless II, de KEF LS50 Meta (plus uitgebreide duiding van wat dat Meta nou eigenlijk is), de KEF LS60 Wireless én de KEF LSX II.

Dat brengt ons inmiddels in 2024, en terwijl we bovenstaande uit de hifi-annalen opgeduikeld hebben in de hoop een beetje uit te leggen waarom KEF simpelweg cijfers en letters blijft toevoegen in plaats van een nieuwe productnaam zónder al die prettige voorgeschiedenis te introduceren, staan de ‘grafiet’ grijze LSX’en in de "II LT"-uitvoering inmiddels speelklaar opgesteld. Want zo simpel gaat dat, met deze wireless KEF’jes. Maar laten we eerst nog even goed op een rij zitten wat de nieuweling te bieden heeft, en vooral waar de verschillen zitten.

KEF LSX II LT

Een stevige intro, maar dan heb je ook wat. Het is bijna zinloos om nu nog te gaan duiden wát de KEF LSX II LT nu eigenlijk is, maar voor wie de uitgebreide opsomming hierboven heeft overgeslagen en niet één eerdere review heeft gelezen, is er deze volledige beschrijving van het nieuwste model van KEF.

De highlights? De LSX II LT, een “gestroomlijnde versie” van zijn voorganger, kan bogen op de alweer elfde generatie van KEF’s Uni-Q driver, een concentrische driver die zich gedraagt als een puntbron. Die mag er weer voor zorgen dat je favoriete muziek (of tv-geluid, of de audiobeleving bij games) gelijkmatig verspreid wordt.

De Music Integrity Engine op zijn beurt zorgt voor de timing van helder, nauwkeurig en gebalanceerd geluid, geoptimaliseerd met de Uni-Q driver array voor de beste resultaten. De KEF Connect app en krachtige EQ DSP (Digital Signal Processing) kunnen worden gebruikt om het geluid eenvoudig aan te passen op de ruimte. Het actieve speakersysteem heeft verder alle technologische innovaties die we al kennen van de LSX-lijn, maar dan voor minder geld(!). De LT-toevoeging, die we nu inmiddels definitief als 'Lite' zijn gaan lezen, maakt namelijk dat deze LSX-modellen voor 999 euro over de toonbank gaan, pér set, en niet voor de 1.399 van zijn voorganger.

Hoe kan deze generatie voor die fraaie prijs aangeboden worden – ten opzichte van de LSX II die evengoed een courant model blijft? Dat zit 'm in een aantal toch ook niet onbelangrijke verschillen. Ten eerste is het aantal uitvoeringen beperkt: je opties zijn wit, grijs en groen. Of, zoals KEF dat zelf noemt: Stone White, Graphite Grey en Sage Green. De voorganger is aanvullend verkrijgbaar in rood, blauw en champagneroze. 

Een belangrijk(er?) verschil is het feit dat de LSX II Roon-ready is, en de nieuwe LT-uitvoering niet. En er is een aansluiting minder; kun je de 'II' nog digitaal én analoog aansluiten, op de 'LT' ontbreekt de 3,5mm aansluiting en valt de mogelijkheid om een platenspeler op je LSX aan te sluiten dus af. 

Aansluiten

Over aansluiten gesproken: de verbinding tussen beide speakers loopt via een kabel met usb-c connector (KEF raadt af iets anders te gebruiken dan deze bijgeleverde kabel). De verbindingen tussen de twee speakers van een 'oud' setje LSX'en verloopt via optionele netwerkkabel of kan draadloos. Wat overgebleven is, zijn de poortjes voor HDMI ARC en optisch zodat je aan de slag kan met tv, desktop, laptop of consoles, en natuurlijk de usb-c aansluiting om de speakers op elkaar aaan te sluiten. Ook beschikt de master-speaker over een netwerkaansluiting om je internet rechtstreeks aan de LSX te leveren.

Voor extra ondersteuning in de laagweergave is er bovendien een speciale uitgang om een compacte KEF subwoofer aan te sluiten om de gewenste impact te creëren. De LSX zelf heeft verder alleen een netsnoer nodig, aangezien de primaire luidspreker de secundaire voedt via de meegeleverde interspeakerkabel van drie meter. Handig als er weinig stopcontacten zijn. 

Optioneel is er een kabel van acht meter verkrijgbaar voor meer vrijheid in de plaatsing. Ook voorziet KEF voor de liefhebber in een set montagestukken voor een veilige plaatsing voor de optionele P1-bureaustandaard of S1-vloerstandaard, waardoor hij gemakkelijk kan worden geïntegreerd in/voor verschillende ruimtes en doelen.

Een laatste punt met betrekking tot de verschillen met de vorige generatie en met name de lagere adviesprijs van de LT vernemen we van het team van KEF zelf. De grootste winst zit in de afwerking van de behuizing. Niet alleen die beperktere keuze in kleuren, maar ook – of zelfs: voorál – het gemis van de aaibare voorkant van de LSX en LSX II maken dat de LT voor minder geld geproduceerd kon worden, terwijl de invloed ervan op de weergave marginaal is. Winst voor de consument dus, mits je snel kan wennen aan het iets meer industrial uiterlijk. Een handig overzicht van alle concrete verschillen op een rij vind je op de website van KEF, overigens.

KEF LSX II LT in een notendop:

  • Wireless streaming, inclusief AirPlay 2, Chromecast, Bluetooth, WiFi
  • Ondersteuning van grote streamingdiensten en gangbare bestandsformaten
  • Speelt DSD en PCM tot 24-bit/384 kHz
  • Aansluitingen voor tv, computers en meer via usb-c, HDMI ARC en optische ingang
  • Voorzien van subwooferuitgang
  • 11e generatie Uni-Q driver
  • Music Integrity Engine
  • Versterkervermogen: LF 70 Watt klasse D, HF 30 Watt klasse D, max. SPL: 102 dB
  • Verkrijgbaar in drie kleuren: Stone White, Graphite Grey and Sage Green
  • Verkoopprijs: 999 euro per set

Spelen!

Bij 'aansluiten' hebben we het vooral over de mogelijkheden gehad, en niet zo zeer over praktisch aan de slag gaan met de hier rechts maar moeilijk te herkennen 'graphite grey'-versie. Dat laatste hoeft ook helemaal niet, want een kind van vier kan deze speakers aansluiten (al ziet de oplettende lezer wel dat-ie voor de foto aan de verkéérde- want linkerzijde van het meubel is geplaatst). En vervolgens via de meegeleverde afstandsbediening, of bij voorkeur via de KEF app, direct gebruiken.

Via die app bereik je namelijk heel eenvoudig je favoriete streamingdiensten – in het geval van deze review is dat Tidal – en ga je naar waar het uiteindelijk allemaal om draait: de muziek. Óf naar de weergave van tv-geluid, uiteraard.

Zijn de alinea's over geselecteerde muziek en de ervaren prestaties de belangrijkste van een review van audioapparatuur? Wellicht. Maar in de context van een nieuwe generatie van een nieuwe generatie van een gerenommeerde speaker vind ik persoonlijk de onderdelen 'wat is het' en 'waar zijn de verschillen' iets interessanter. Ten eerste omdat er een waslijst aan relevante reviews aan voorafgegaan is (scroll maar naar boven), en ten tweede omdat het na die korte reis door de KEF LS-historie eigenlijk al duidelijk is waar we hiermee te maken hebben.

De cirkel is namelijk rond: we zijn anno 2024 terug bij een KEF LS-systeem voor onder de duizend euro. En dat is goed nieuws. Want voor die (bijna-) duizend euro krijg je alles wat je van een actief KEF-systeem mag verwachten. Dus ik kan je vertellen over de 'Bubbles' van Yosi Horikawa die hier met veel dynamiek (en plezier) van het tv-meubel af zijn komen stuiteren. Over de uithalen van Stevie Nicks die ook via deze weergevers bewijzen dat iedere zangeres die haar gecoverd heeft geen Stevie Nicks is. En het indrukwekkende laag – bij iedere compacte KEF 'LS' dan tóch weer een verrassing – bij een 'Sail' van AWOLNATION, een 'Starboy' van The Weeknd of een 'Le Freak' van CHIC. Maar uiteindelijk is het advies dat je dat vooral zelf eens moet gaan horen. Bij voorkeur bij een speciaalzaak waar de oudere broers van de LSX II LT ook opgesteld staan, zodat je voor jezelf kan horen, zien en voelen waar de verschillen zitten – en hoe belangrijk die voor je zijn.

Conclusie

Wat de ietwat lange introductie van deze review hoopte duidelijk te maken, is dat KEF er slim aan gedaan heeft simpelweg weer twee nieuwe letters aan een bestaand type toe te voegen, in plaats van met een hippe nieuwe naam te komen. Deze speakers staan tenslotte op de schouders van een succesvolle serie, waarbij de 'LT'-uitvoering van de LSX II gezien mag worden als de (voor-nu) definitieve puntjes op die ii. Het prijskaartje van 999 euro (voor de LSX II betaal je bijna anderhalf keer zoveel!) is de kers op de appelmoes. 

Persoonlijk voelt het vertrek van een in bordeaux rood uitgevoerd setje LSX'en uit een vorige generatie voor een eerdere review nog altijd als gemis in de woonkamer, waardoor het jammer is dat de jongste generatie slechts in wit, grijs en groen verkrijgbaar is, ook al geeft KEF die kleurstellingen zelf een mooiere naam. Maar als dat samen met het ontbreken van een analoge aansluiting en en draadloze koppeling de enige minpunten zijn...

Je kunt overigens beargumenteren dat de aanwezigheid van deze bezwaren (en er gaan zeker mensen de optie om een platenspeler aan te sluiten missen, bijvoorbeeld) ervoor zorgen dat de volle vijf sterren al geen optie meer zijn, maar voor wat je bij deze versie van de KEF LSX wél krijgt – aan design, aan mogelijkheden en vooral aan audioprestaties – zijn ze mijns inziens meer dan verdiend. Uiteindelijk is er in 'de hifi' altijd wel een betere optie te vinden, mits je daar dan ook het verschil voor wil betalen – maar voor onder de duizend zit je hier goed.

KEF LSX II LT
999 euro | kef.com
Beoordeling 5 / 5

MERK





EDITORS' CHOICE