NIEUWS

Ferrum Erco DAC en hoofdtelefoonversterker evolueert naar Gen 2 met verbeterde hardware en software

Het Poolse Ferrum heeft zijn hoofdtelefoonversterker en DA-converter Erco een grondige herziening gegeven. Met de volledige herprogrammering van de software in de Erco in combinatie met cruciale veranderingen in de analoge schakelingen komt de fabrikant met een nieuwe en betere Erco.

Ferrum Erco Gen 2

De Erco Gen 2 brengt volgens Ferrum de instap DAC een stap dichter bij de prestatieniveaus van het model Wandla, de vlaggenschip DA-converter van het bedrijf. Er is ook een programma ontwikkeld waarmee eigenaren van de eerste Erco hun originele apparaten kunnen upgraden naar de specificaties van de Erco Gen 2 en dat zou in de meeste gevallen zelfs zonder kosten zijn.

De volledige herprogrammering van de originele Erco impliceert de implementatie van een compleet nieuwe firmware-structuur en gaat veel verder dan een reguliere update van de firmware. Uiteindelijk hebben we de daadwerkelijke code van SERCE gebruikt, waarbij we de ervaring die we hebben opgedaan bij de ontwikkeling van ons SERCE-platform hebben gebruikt om de oorspronkelijke Erco naar een niveau te tillen dat in de buurt komt van zijn grotere broer Wandla. De DSP in de Erco Gen 2 zal gelijk zijn aan Wandla, met zaken als 768 kHz-ondersteuning, DSD512, verbeterde DAC-prestaties en inclusief het door gebruikers van de Wandla meest geprefereerde digitale filter van de Wandla.

Ferrum Erco DAC: analoge verbeteringen

De ESS DAC-chip die in de Erco Gen 2 wordt gebruikt, is een kleinere versie (ES9028PRO) dan die in Wandla (ES9038PRO), maar de originele Erco gebruikt een I/V-converter die is ontworpen in de “pre-WANDLA”-stijl. De Erco Gen 2 heeft belangrijke updates aan de I/V-converter gekregen, gebaseerd op de ervaringen met de Wandla, waardoor deze een gedetailleerder en natuurlijker, boeiender geluidssignatuur krijgt.

Digitale verbeteringen in Erco Gen 2

Omdat de digitale hardware in Erco sterk lijkt op de hardware in het SERCE-bord en daardoor kon Ferrum de volledige SERCE-softwarestack overbrengen naar Erco. Dit betekent dat Erco Gen 2 zich precies gedraagt alsof deze op SERCE is gebaseerd. Het digitale HQ Apodizing-filter is toegevoegd, hetzelfde filter dat beschikbaar is in de Wandla en de voorkeur geniet van huidige Wandla-gebruikers. De filters in de ESS DAC-chip zijn omzeild, inclusief MQA voor alle niet-MQA-signalen en USB-weergave van 768 kHz-signalen is geïmplementeerd. Bovendien is de intermodulatie en intersample-vervormingen verminderd en de uitgangsniveaus zijn aangepast om te voldoen aan de RED Book-standaard op de lijnuitgang en het maximale uitgangsvermogen op hoofdtelefoonuitgangen.

Laat van je originele Erco een Erco Gen 2 maken

De huidige eigenaren van de originele Erco kunnen ook van de Gen 2-verbeteringen profiteren. Ferrum heeft daartoe  een modificatieprogramma opgezet. Het upgradeproces omvat het uitvoeren van een volledige en diepgaande herprogrammering en het upgraden van de circuits van de originele Erco naar de Gen 2 circuits. De modificatie moet worden uitgevoerd door een door Ferrum gecertificeerde technicus. Door de originele Erco te modificeren, is de instap DAC niet alleen helemaal up-to-date, maar levert hij ook dezelfde prestaties als de Erco Gen 2. Eenmaal geüpgraded zal zelfs de originele Erco vrijwel hetzelfde presteren als onze vlaggenschip DA-converter Wandla, aldus de Poolse fabrikant.

De Ferrum Erco Gen 2 is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 1.795 euro. Meer weten? Kijk dan op de website van Ferrum.


EDITORS' CHOICE