NIEUWSNeat

Neat Acoustics onthult nieuwe Momentum luidsprekers Jet-S en Jet-6

De Britse luidsprekerbouwer Neat Acoustics heeft een tweetal nieuwe luidsprekers aangekondigd. De Momentum Jet-S en Momentum Jet-6 zijn afgeleid van de Ultimatum reeks, maar zijn door een paar bezuinigingen wat goedkoper uitgevallen. Het zijn nog steeds echte Neat luidsprekers, zo verzekert de fabrikant. Prijzen en leveringsinformatie zijn nog niet bekend gemaakt.

Neat Acoustics Momentum

Het in County Durham gevestigde Neat Acoustics zal de twee geheel nieuwe modellen hun werelddebuut laten beleven op de North West Audio Show eind juni 2024. De Momentum Jet-S en Momentum Jet-6 zijn hoogwaardige ontwerpen gebaseerd op Neat's vlaggenschip Ultimatum-reeks. De belangrijkste verschillen tussen de Ultimatum- en Momentum-modellen zijn dat de Momentum-kasten zijn gemaakt van MDF in plaats van het duurdere berkenmultiplex van de Ultimatum-kasten. Bovendien zijn de naar boven gerichte supertweeters van de Ultimatum buiten de Momentum-ontwerpen gelaten, maar de hoofdtweeter (een soft-dome model van Sonolex in de Ultimatum) is een AMT Jet-tweeter met brede bandbreedte, gemaakt door de Duitse fabrikant ELAC. En de naar beneden gerichte isobare baseenheden in de J-6 zijn 164 millimeter Peerless-drivers, zoals gebruikt in de Neat Ascoustics Orkestra.

Neat Momentum Jet-S: monitorluidspreker

De Jet-S is een middelgroot monitormodel dat dezelfde middentoner/woofer gebruikt als de Ultimatum XLS in isobare configuratie. Het maakt ook gebruik van het ontkoppelde klankbord van de XLS dat rond de tweeter is gevormd om kasttrillingen te verminderen en diffractie-effecten te minimaliseren.

De tweeter is de JET-tweeter van ELAC, een geavanceerde ontwikkeling van het Air Motion Transformer-principe dat begin jaren zeventig voor het eerst werd voorgesteld door Oskar Heil.

Neat Acoustrics Jet-6: vloerstaande luidspreker

De Jet-6 is een vloerstaander gebaseerd op de Ultimatum XL6, met Neat's eigen bas-middendriver opnieuw gecombineerd met de ELAC Jet-tweeter. Er zijn ook twee naar beneden gerichte basunits in isobare configuratie, die fungeren als een integrale subwoofer.

Net als bij alle Neat-luidsprekers is de cross-over een zorgvuldig gemaakt filter dat gebruik maakt van componenten van de beste kwaliteit, gekozen na vele uren luisteren. De Jet-6 is gemonteerd op Ultimatum-stijl, lasergesneden stalen voeten, verhoogd op vier aluminium afstandhouders waardoor de woofers volgens de fabrikant optimaal kunnen werken.

De Momentum-luidsprekers zullen in de loop van de nazomer op de markt komen. De mogelijke kleuren en afwerkingen en prijzen moeten nog bekend worden gemaakt.

 


EDITORS' CHOICE