NIEUWSDynavector

Dynavector XX-2A: MC-element met Special Annealing Circuit

De Japanse elementbouwer Dynavector heeft een nieuw MC-element gelanceerd genaamd XX-2A. Bijzonder is de behandeling van het ijzer dat is gebruikt in de XX-2A. Het ijzer is niet alleen uiterst zuiver maar heeft ook een speciale behandeling ondergaan die “magnetic annealing” wordt genoemd. De XX-2A komt naar verwachting in de loop van augustus voor levering beschikbaar.

Dynavector Cartridge History

Dynavector heeft sinds de oprichting in 1978 zich gefocust op high-end cartridges, sindsdien hebben zij een rijk aantal cartridges aan de wereld geïntroduceerd. Bij de ontwikkeling van elementen maakt Dynavector gebruik van technische kennis afkomstig uit de academische wereld. Deze traditie is doorgegeven door grondlegger Dr. Noboru Tominari (1927–2002) aan opvolgende generaties.

De focus stond vanaf de start op de ontwikkeling van vibratie absorberende technologie, high-output spoelen met windingen van zeer dunne draad, naalden met diamanten cantilever en het verbeteren van de magnetische circuits sinds de jaren negentig van de vorige eeuw. Het resultaat hiervan is de stabilisering van magentische flux en softened magentism of reductie in de magnetische flux.

Dynavector XX-2A: MC-element met volledig nieuw ontworpen Special Annealing Circuit

Een van de geheimen van een fantastisch klinkend MC-element (MC = Moving Coil) is een perfect functionerend vibratie systeem. De cantilever, de spoel, isolatie en een stijve body zijn allemaal onderdelen die belangrijk zijn voor het goed functioneren van een element. Het magnetische circuit is een onderdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien. Hoe zat het ook al weer? Het output signaal van een element wordt gegenereerd door beweging in het magnetische circuit. Een elektrisch signaal wordt opgewekt als de spoel beweegt binnen het magnetisch veld, wat weer wordt opgewekt door de magneet.

Een goede output van het signaal kan alleen worden verkregen als het magnetisch veld een hoge dichtheid en stabiliteit heeft. Voor het magnetisch circuit maakt Dynavector gebruik van puur ijzer met als eigenschap een hoge doorlaatbaarheid van magnetisme wat vervolgens zorgt voor een zeer sterk magnetisch veld, perfect voor storingsvrije doorgifte van het signaal. Echter, wanneer het ijzer omgezet moet worden in kleine onderdelen wordt op atomisch niveau de structuur van ijzer aangetast door toedoen van plasticiteit. Dit zorgt voor een afname van de magnetische doorlaatbaarheid en dus een afname van een goede werking.

Het is mogelijk om dit weer te herstellen door een gloeiproces. Het proces om de magnetische doorlaatbaarheid weer te herstellen op het oude niveau is genaamd ‘magnetic annealing’, een proces van het opnieuw verhitten en laten afkoelen van de ijzeren onderdelen om zo de oorspronkelijke eigenschappen weer te herstellen. Hoewel dit proces goed functioneert om de eigenschappen terug te brengen op hun originele niveau, zorgt het niet voor een perfect herstel op moleculair niveau. Daarnaast is het succes sterk afhankelijk van de samenstelling, afmetingen en de vorm van het onderdeel in kwestie. Daarom zocht Dynavector naar de perfecte omstandigheden om het annealing proces voor de nieuwe XX-2A zo volmaakt mogelijk te krijgen. Hierbij lag de focus op het optimaliseren van de temperatuur, verhittingsduur en de snelheid van het verhitten en koelen van het materiaal. Dit heeft geresulteerd tot een element waarbij volledig wordt geprofiteerd van de unieke magnetische eigenschappen en prestaties van puur ijzer.

Deze nieuwe aanpak heeft ervoor gezorgd dat de geluidskwaliteit een flink sprong voorwaarts heeft gemaakt met uitmuntende resolutie zonder vervorming, een vloeiend brede expressie en een ongekende ruimtelijkheid in het geluidsbeeld.

Dynavector XX-2A: prijs en leveringsinformatie

De Dynavector XX-2A komt in de loop van augustus voor levering beschikbaar. De adviesprijs is net geen 2.300 euro.


EDITORS' CHOICE