NIEUWSLuxman

Luxman L-505Z: geïntegreerde klasse AB versterker met draaitafelingang

Het Japanse Luxman heeft de L-505Z aangekondigd, een geïntegreerde versterker die werkt in klasse AB en is voorzien van vier cinch-lijningangen en een XLR-ingang. De fabrikant heeft ook een draaitafelingang gemonteerd en twee paar luidsprekeraansluitingen. Op het front zijn twee hoofdtelefoonaansluitingen te vinden.

Luxman L-505Z: klasse AB geïntegreerde versterker

De geïntegreerde versterker L-505Z van de Japanse fabrikant Luxman is, net als de grotere modellen L-509Z en L-507Z, uitgerust met de fabriekseigen LIFES-technologie, een technisch ontwerp dat integraal deel uitmaakt van Luxman’s volgende generatie versterkerontwerpen. LIFES (dat staat voor Luxman Integrated Feedback Engine System) is gebaseerd op het technische concept van de ook fabriekseigen ODNF-feedbackschakeling (ODNF staat voor Only Distortion Negative Feedback), die uitstekende statische eigenschappen bereikt zonder een van de muzikale ingangssignalen terug te koppelen naar de hoofdversterker. Dit levert een natuurlijke geluidskwaliteit op die meer verwant is aan een systeem zonder feedback.

Het circuit is vanaf de grond opnieuw ontworpen na het testen en uitvoeren van meerdere simulaties. Door zorgvuldig geselecteerde componenten te combineren en door middel van herhaalde luistertests, heeft Luxman naar eigen zeggen de ultieme prestatie en geluidskwaliteit bereikt, die het volgens de ontwerpers echt waard is om te worden overgenomen in de volgende generatie componenten. In LIFES versie 1.0 is het hele circuit gereconstrueerd en vereenvoudigd, hetgeen de prestaties verbetert, terwijl ook het aantal parallelle elementen succesvol is verminderd, waardoor de vervorming tijdens de versterking tot minder dan de helft is teruggebracht.

De uitgangstrap maakt gebruik van een parallelle push-pull configuratie met bipolaire transistors, waardoor een ruim klasse AB vermogen van 100 Watt per kanaal aan acht Ohm en 150 Watt per kanaal aan vier Ohm wordt bereikt.

De L-505Z heeft geen digitale ingangen en heeft dus louter analoge schakelingen aan boord. Luxman heeft de L-505Z voorzien van een draaitafelingang die geschikt is voor zowel MM-elementen als MC-elementen.

Luxman L-505Z: voedingscircuit

De voeding is de basis van een goede versterker en moet onmiddellijke stroom en stabiele uitgangsspanningen leveren. De L-505Z is uitgerust met Luxman’s traditionele en zeer stabiele 540VA EI-type voedingstransformator, gecombineerd met vier op maat gemaakte 10.000 μF afvlakcondensatoren. Deze combinatie levert de onmiddellijke energie die nodig is om de meest radicale of zachtste muzikale dynamiek getrouw te reproduceren en een stabiele spanningstoevoer te behouden onder alle belastingsschommelingen.

Luxman L-505Z: LECUA, elektronisch geregelde volumeregeling

Het volumeregelgedeelte is cruciaal voor zowel de functionaliteit als de prestaties van een geïntegreerde versterker en vereist speciale signaalverwerking. De L-505Z is uitgerust met Luxman’s zelfontwikkelde elektronisch gestuurde volumeregeling genaamd LECUA (en dat staat voor Luxman Electronically Controlled Ultimate Attenuator), die aanzienlijk is verkleind door een solid-state (IC) circuitconfiguratie te gebruiken. LECUA biedt volumeregeling in 88 stappen.

De L/R-balansregeling vertrouwt ook op de volumeverschuivingsfunctie van LECUA. Ondanks multitasking slaagt LECUA erin de verslechtering van de geluidskwaliteit over het volledige bereik van de volumeregeling te minimaliseren. Intuïtieve bediening blijft behouden terwijl deze is gekoppeld aan bedieningen vanaf de afstandsbediening. Een traditionele draaiknop voor het volume bereikt die zware, tactiele respons en het operationele gevoel waar liefhebbers van zullen genieten, en combineert gemak met aangename bediening.

Luxman L-505Z: hoofdtelefoonaansluitingen met onafhankelijke aarding

De L-505Z is voorzien van een geavanceerde hoofdtelefoonaansturing. Naast een standaard 6,35 mm-aansluiting heeft de L-505Z een nieuwe 4,4 mm-aansluiting met onafhankelijke bedrading van de aarde voor links en rechts en aparte ongebalanceerde versterkers, waardoor de scheiding van links naar rechts aanzienlijk wordt verbeterd. Door compatibele hoofdtelefoons en kabels aan te sluiten, kan de luisteraar genieten van verder verbeterde driedimensionale weergave.

Luxman geeft een dempingfactor op van 200 en een S/R-verhouding van 104 dB voor de lijningangen. De MM-ingang heeft een S/R-verhouding van 87 dB en de MC-ingang heeft een opgegeven waarde van 70 dB. Voor de lijningangen loopt het frequentiebereik van 20 Hz tot 100 kHz op niveau -3 dB. Voor de draaitafelingang is dat 20 Hz tot 20 kHz op niveau +/- 0,5 dB.

Luxman L-505Z: prijs en leveringsinformatie

De L-505Z komt in een aluminiumkleurige uitvoering. Nee, Luxman doet niet aan zwarte uitvoeringen. Een fraaie aluminium IR-afstandsbediening wordt meegeleverd. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE