NIEUWSFiio

FiiO K11 R2R: zeer betaalbare R2R DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker

De Chinese fabrikant FiiO heeft een R2R-versie van de K11 DA-converter aangekondigd. De K11 en ook de K11 R2R hebben ook een hoofdtelefoonversterker aan boord met een tweetal jackplug-aansluitingen, waaronder ook een symmetrische 4,4 millimeter aansluiting.

FiiO K11 R2R

De K11 R2R schrapt de Delta-Sigma Cirrus Logic DAC-chip van de K11 en vertrouwt voor DA-conversie op een 24-bits R2R-weerstandsarray om de digitale audiosignalen te decoderen die binnenkomen bij de drie digitale ingangen bestaande uit USB-C, optisch (Toslink) en coaxiaal (S/PDIF). Analoog muzieksignaal komt naar buiten via een stereo cinch-uitgang.

R2R staat voor resistor to resistor. Dit type circuit kan een rijkere en/of meer ritmisch alerte presentatie leveren (of hoe je het ook wil noemen), ondanks de neiging om niet zo netjes te meten als Delta-Sigma circuits. FiiO zegt het als volgt: “De K11 R2R bestaat uit 48 weerstanden per kanaal, in totaal 192 uiterst nauwkeurige ultradunne filmweerstanden met een nauwkeurigheid van 0,1% en een lage temperatuurdrift tussen de vier kanalen.” De maximaal te verwerken resolutie is 32-bit/384 kHz voor PCM en DSD256 voor DSD.

De K11 R2R is niet geheel een non-oversampling (NOS) DAC: hij beschikt over een NOS-modus die alle filtering omzeilt voor een altijd bitperfecte weergave. Volgens FiiO krijg je echter meer details wanneer je overschakelt naar de oversampling-modus, door alle inkomende signalen te upsamplen naar 384 kHz.

Het relatief kleine kastje beschikt ook over een eigen hoofdtelefoonversterker met hoofdtelefoonuitgangen voor 6,35 millimeter en 4,4 millimeter gebalanceerde aansluitingen. TI OPA1642 op-amps werken als low-pass filters voordat dubbele SGM8262 op-amps tot 1,3 Watt vermogen aan de aangesloten hoofdtelefoon leveren. Drie door de gebruiker te selecteren versterkingsmodi dekken hoofdtelefoons met de meeste gevoeligheden. Het volumeniveau wordt weergegeven op het LCD-scherm op het voorpaneel.

We hebben nog geen prijs voor de Benelux vernomen, maar waarschijnlijk zal de prijs straks in de buurt van 160 tot 170 euro liggen. Dat is goedkoop voor een R2R DA-converter.

Met een prijs van ongeveer 160 tot 170 euro zou dit de meest betaalbare R2R DAC op de markt kunnen zijn op het moment van schrijven. In eerste instantie kan de koper kiezen tussen een zwarte of zilverkleurige behuizing. Een later uit te brengen rode behuizing is ook alvast aangekondigd.

MERK

EDITORS' CHOICE