De Hisense 100E7NQ-PRO doet een bioscoopliefhebber zonder twijfel watertanden. Heb je je zinnen gezet op een groot scherm, maar zie je het niet zitten om een projector in huis te halen? Dit 100 inch-scherm is uitgerust met een full array local dimming achtergrondverlichting, quantum dots, 144Hz-paneel, ruime ondersteuning voor HDR-formaten, VIDAA smart tv, HDMI 2.1 en gamingfeatures. En, zeker niet te vergeten, een scherpe prijs.
Aandacht voor de plaatsing
Het spreekt vanzelf dat je zo’n 100 inch-scherm niet op dezelfde manier installeert als een 55 inch-tv. Om te beginnen doe je er goed aan om na te gaan of het toestel wel bij je in de woonkamer geraakt. Plooibaar is het niet, dus als je ergens een hoek om moet, meet je best eerst even na of dat überhaupt wel kan.
Daarnaast is er het gewicht, het toestel weegt een vlotte 60kg, en die combinatie van formaat en gewicht maken het moeilijk te manipuleren. Hisense heeft daar gelukkig wel aan gedacht. Aan de achterzijde van het toestel vind je links en rechts bovenaan twee handvaten. De tv wordt geleverd met twee brede staafvoeten, dus het hoort thuis op een tv-meubel (opnieuw, kijk na of je meubel dat gewicht wel kan dragen).
Wandmontage is mogelijk, al lijkt ons dat ook een hele klus. In de rug vinden we vier schroefgaten voor een 600x400 VESA-mount. Centraal op de rug zitten die in twee verstevigingen.
Wat het design betreft, de 100E7NQ PRO is mooi afgewerkt met een metalen kader van een centimeter rond het scherm, de rugplaat is voorzien van verstevigingsribben, en gezien zijn formaat vinden we hem in profiel nog relatief slank. Wie een soundbar in gedachte heeft, denk eraan dat de voeten het scherm slechts 3,5cm boven het meubel plaatsen. Erg laag, met de 1,5cm kader meegerekend mag je soundbar dus maximaal 5cm hoog zijn.
Aansluitingen
De tv levert vier HDMI-poorten, twee met de volledige HDMI 2.1-bandbreedte van 48Gbps. Daarmee kunnen gamers 4K120 spelconsoles aansluiten, of met een pc zelfs 4K144-beelden aanleveren om het concept “gamen op groot scherm” eens een andere dimensie te geven. Dat deze tv ook op gamers mikt zien we aan de beschikbaarheid van ALLM, VRR (HDMI VRR, AMD FreeSync) en een uitstekende input-lag van 15,8ms (4K60).
De resterende aansluitingen zijn twee USB-poorten, een minijack voor composiet video-ingang met stereo audio, een optische digitale audio-uitgang, een hoofdtelefoonaansluiting, Ethernet, WiFi 5 en Bluetooth. Voor live tv is een enkelvoudige tv-tuner voorzien met antenne-aansluitingen voor DVB-T/T2/C en DVB-S/S2, en één CI Plus-slot. Sluit je externe USB-opslag aan, dan kan je opnemen en live tv pauzeren. De meeste aansluitingen wijzen naar opzij, een van de USB-poorten, de digitaal optische audio-uitgang en de ethernetpoort wijzen naar achter.
VIDAA U: snel en gebruiksvriendelijk
Ook dit Hisense model is uitgerust met VIDAA U als smart tv-systeem. Dat werkt vlot en is gebruiksvriendelijk, maar komt met een belangrijke opmerking. Het app-aanbod moet namelijk nog wat groeien, vooral als je veel lokale apps wil gebruiken. Hisense blijft wel werken aan het aanbod, en hoopt tegen het einde van dit jaar HBO Max, Streamz en Canal Digitaal/TV Vlaanderen in huis te halen. Daarmee zouden dan alle grote internationale namen binnen zijn, met een prima lokale aanvulling in Nederland. In België blijft het dan nog wachten op VRT Max.
Een vollediger overzicht van VIDAA U vind je op techfi.nl.
Mooie zapper
Hisense heeft de uitstekende afstandsbediening van de U7N- en U8N-reeks ook bij dit model gestopt. We zijn daar erg tevreden over. Ze oogt wat lang, vooral te wijten aan het feit dat remote een zonnepaneel vooraan heeft ingebouwd. Dat houdt de interne oplaadbare batterij opgeladen, zodat batterijen wisselen niet meer nodig is. Voor noodgevallen kan je even bijladen via USB-C. De afstandsbediening ligt aangenaam in de hand, en heeft zeer goed toetsen. Het lage profiel van de toetsen accentueert de luxe uitstraling, en de lichte, duidelijke aanslag maakt gebruik erg fijn. Er zijn sneltoetsen voor Netflix, YouTube, Prime Video, Disney+, Rakuten TV en VIDAA Channels, en een ingebouwde microfoon voor VIDAA Voice.
Prima contrast en helderheid
Op groot formaat speelt uniformiteit een meer belangrijke rol dan gebruikelijk. Hisense scoort hier alvast zijn eerste punten. Enkel in heldere testbeelden zien we rechts een licht roze verticale band en wat minuscuul dirty screen effect. Beide problemen waren onzichtbaar op gewone filmbeelden of andere content. De tv gebruikt een VA-paneel met degelijk contrast, maar zoals verwacht relatief beperkte kijkhoek. Ook dat speelt op een groot scherm een iets belangrijkere rol, blijf dus best zo centraal mogelijk voor het scherm zitten om het beste contrast te krijgen. De achtergrondverlichting is onderverdeeld in 16x16 (256) zones. Daarmee kan de tv in SDR Filmmaker Mode een contrast van net geen 7.000:1 voorleggen.
Goed resultaat, maar we maken dezelfde bedenking is al bij de Hisense U79NQ. Hisense is namelijk erg voorzichtig bij het dimmen, de Filmmaker Mode scoort beter als je de ‘lokaal dimmen’ instelling op ‘medium’ instelt. Verder laat de aansturing soms een vaag lichtspoor na als een helder voorwerp snel tegen een donkere achtergrond beweegt. Dat effect is gelukkig erg beperkt.
We schakelen naar HDR Filmmaker mode en meten een piekhelderheid van 920 nits op het 10% venster (zelfs 1.052 nits op het 25% venster), 537 nits op een volledig wit scherm en een kleurbereik van 89% P3. Dat zijn waardes waarmee je mooie HDR-beelden kunt realiseren. Vooral Dolby Vision IQ scoort hier uitstekend, dankzij de Precision Detail optie krijgt het beeld extra contrast en diepte.
Ook HDR10, nog steeds de bulk van alle HDR-content, scoort goed. We merken echter dat Hisense zoveel mogelijk witdetail probeert te bewaren, normaal gezien een goede zaak, maar daardoor geeft het de helderste lichtaccenten vaak donkerder weer dan noodzakelijk. De ‘HDR Tonemapping’ instelling verbetert dat weliswaar, en geeft het beeld ook iets meer contrast. Maar het kan, vreemd genoeg soms ook wat witdetail of zeer helder kleurdetail verbergen. Het maakt het beeld ook helderder dan nodig. Het is dus wat afwegen welke instelling je prefereert. De Filmmaker Mode is zowel in HDR als SDR prima gekalibreerd, met mooie kleuren en veel schaduwnuances. Kortom, filmplezier is gegarandeerd.
Is 240Hz een goed idee?
Ondanks dat de E7N-reeks een trapje lager staat in de line-up dan de ULED-modellen, kreeg deze tv dezelfde processor als bijvoorbeeld Hisense U8NQ. Die levert over het algemeen goede resultaten, met degelijke resultaten. Upscaling verdient wat extra aandacht gezien het grote schermformaat. De ‘superresolutie’ instelling is een goede troef, zeker voor Full HD-beelden. Ze accentueert voorzichtig het detail zonder nadelige gevolgen.
Bij nog lagere resoluties, zoals dvd, is het toch opletten dat ruis niet mee versterkt wordt. De processor kan willekeurige ruis immers goed wegwerken, maar heeft het moeilijker met compressieruis die zichtbaar is als blokvorming. Een goede raad overigens; vermijd dvd (en in het algemeen materiaal met SD-resolutie) op dit schermformaat. Elke fout van het ondertussen meer dan 20 jaar oude formaat wordt sterk in beeld gebracht, ongeacht hoe goed de upscaling is.
De 100E7NQ-PRO heeft net als de ULED-modellen de optie om een 240Hz verversingssnelheid te gebruiken. Dat is aantrekkelijk om sport wat scherper in beeld te brengen, maar je moet er rekening mee houden dat je dan wat verticale resolutie verliest en dat is op een groot scherm natuurlijk gemakkelijker zichtbaar. Voor alle 4K-bronnen en film raden we het in elk geval af, en we zijn eerder geneigd om het ook bij sportbeelden uit te laten. Voor games is het te overwegen als je PC Full HD uitstuurt, in dat geval verlies je geen detail.
Geluidskwaliteit
Een 100 inch-tv halen we niet in huis om te testen, dat is een logistieke nachtmerrie. We testten de 100E7NQ PRO daarom op verplaatsing, in de kantoren van Hisense. Het toestel stond opgesteld in een relatief kleine ruimte, met naakte betonnen muren. Ideaal voor beeldtesten, maar niet ideaal voor een geluidsevaluatie. Maar met een 2.1-configuratie van 2x 15 Watt en een woofer van 20 Watt is de 100E7NQ PRO bovendien niet erg uitzonderlijk uitgerust. Dat hij Dolby Atmos en DTS:X ondersteunt, is goed. Maar zonder upfiring luidsprekers ga je daar nooit het volledige voordeel van plukken.
Wat konden we wel testen? De tv levert flink wat volume, maar de processor durft hard ingrijpen om vervorming te voorkomen. Bij hoge volumes merkten we dat de klank kort kon veranderen, bijvoorbeeld als de bas even weggedrukt werd. Dialogen waren wel klaar en duidelijk, maar filmisch of muzikaal, dat zijn niet de adjectieven die we hem toedichten. Toegegeven, gezien de prijs zijn de prestaties correct. Maar bij dat erg grote scherm, dat toch wel mooie film- of sportbeelden levert, wil je mogelijk een iets krachtigere en meer uitgesproken audio-beleving. Een soundbar of andere extern audiosysteem is dan aangewezen. Voor gamers moeten we daarbij nog opmerken dat de ARC/eARC op een van die twee HDMI 2.1-poorten staat. Met een soundbar hou je dan nog maar één HDMI 2.1-poort over voor je 4K120-gamingbronnen.
Conclusie
Waar vroeger een projector noodzakelijk was voor deze beeldmaat, brengt de Hisense 100E7NQ-PRO groot beeld voor iedereen binnen bereik, zolang je de tv binnen kunt manoeuvreren uiteraard! De beeldkwaliteit is goed, met een uitstekende helderheid, en mooie kleuren. Ondanks een bijzonder voorzichtige dimming-aanpak en relatief beperkt aantal zones levert de tv ook een goed contrast.
Hisense zou met een iets betere aanpak voor HDR10 wel nog meer beeldkracht uit dit model kunnen halen. Dolby Vision-beelden tonen dat dat mogelijk is. Het lokale app-aanbod breidt tegen het einde van dit jaar verder uit, momenteel is dat nog een zwak punt. VIDAA U staat in elk geval garant voor een vlotte smart tv-ervaring. Ook gamers kunnen van dit grote scherm genieten. De prijs is correct, maar de TCL 98C805 levert net iets betere prestaties voor dezelfde prijs. Hisense zet op dit toestel soms een stevige korting (we zagen het online al voor 1.999 euro), dan is het een aanrader.
Hisense 100E7NQ-PRO
3.299 euro | www.hisense.com
Beoordeling 4 / 5