Het afgelopen jaar kon je er niet omheen; de iPod bleek onontbeerlijk voor iedere zichzelf respecterende muziekliefhebber. Je kon geen tijdschrift openslaan of het kleine wonderkastje vulde de kolommen.
Natuurlijk waren (en zijn) er alternatieven, maar om één of andere reden viel je daarmee toch buiten de boot. Deze recensie gaat niet over de iPod, sterker nog, ik heb zelfs nog nooit een iPod vastgehouden. Het onderwerp van dit artikel is een andere MP3 speler (hoewel de iPod weer geen MP3 speler is, snapt u het nog?), de Thomson Lyra PDP2845. Een echte MP3 speler met een harde schijf van maar liefst 40Gb.
Lyra
De Lyra is mooi om te zien. Mijn exemplaar is geleverd in een chique hoogglans zwart met aluminium en chroomaccenten en bij het aanzetten licht de display mooi helderblauw op. De kast maakt een erg degelijke indruk en lijkt grotendeels van metaal gemaakt te zijn. Ook de verpakking mag erg fraai genoemd worden. Ook die is van glanzend zwart materiaal en heeft een uitsparing waardoor de Lyra te zien is. Bij het uitpakken valt meteen het aantal accessoires op; een beschermhoesje van zeer degelijk kunstleer met verstevigde hoeken, een hoofdtelefoon, een car adapter kit, USB kabel, lijn-out kabel, adapter en software. De car adapter kit verbaast me een beetje, wie koopt er nu een draagbare MP3 speler maar heeft nog cassettebandjes in de auto? Hij is daarom nooit uit de doos gekomen. Om maar meteen met een tip te komen; laat de meegeleverde hoofdtelefoon ook in de doos zitten. Het is niet alleen een model waarmee je, als je boven de 20 bent, nog niet dood gevonden wil worden, hij klinkt ook nog eens beroerd.
Ik zie mezelf als iemand met gemiddelde computerkennis. Zelfs met die kennis was het overzetten van MP3’s vanuit mijn computer naar de Lyra een fluitje van een cent. Bij het aansluiten van de USB kabel wordt de Lyra namelijk meteen als externe harde schijf gezien en kunnen de files d.m.v. “drag and drop” naar de Lyra overgezet worden. Het is daarna noodzakelijk om de Lyra de bestanden te laten indexeren met de “profile content” functie in het menu. Pas na deze actie zijn de bestanden daadwerkelijk in de Lyra terug te vinden. Een andere manier om de bestanden over te zetten is via het meegeleverde “Musicmatch”. Het voordeel hiervan is dat u meteen geïndexeerde bestanden overzet. Met MusicMatch is het bovendien mogelijk om makkelijk afspeellijsten samen te stellen die door de Lyra herkend worden. Al voor de komst van de Lyra maakte ik gebruik van MusicMatch om mijn muziekcatalogus bij te houden. Ik zal niet te diep ingaan op de mogelijkheden en voordelen van MusicMatch, maar één ervan is de optie om bestanden over te zetten naar het mp3PRO formaat. Hiermee kan op 96kHz - en dus zeer vriendelijk voor mijn kleine harde schijf - worden gecomprimeerd met de kwaliteit van een 128kHz bestand. De Lyra herkent deze bestanden probleemloos als zodanig.
De Lyra kan naast het mp3 en mp3PRO formaat overweg met WMA files. Aangezien de Lyra gebruik maakt van een normale harde schijf is die ook als zodanig te gebruiken. Dus uw Word documenten, afbeeldingen e.d. kunnen op de interne harde schijf gezet worden.