NIEUWSDynavector

Dynavector DV20X2A: instapmodel uit de MC-productlijn

De Japanse elementbouwer Dynavector heeft een nieuw MC-element gelanceerd genaamd DV20X2A die het nieuwe instapmodel is uit de Dynavector MC serie. De DV20X2A maakt gebruik van dezelfde basisstructuur als de high-end modellen XX-2A en Te Kaitora Rua. Het element heeft een solide aluminium behuizing en is voorzien van een sterke aluminium cantilever met Micro-Ridge stylus tip. De levering gaat in oktober beginnen.

Dynavector DV20X2A

Het nieuwe MC element DV20X2A komt in twee varianten, t.w. een low-output en eeen high-output model. De 20X2A-L (low-output model) en heeft dezelfde output als een regulier MC-element. Daarnaast is er een 20X2A-H (high-output model), een MC-element dat gebruikt kan worden i.c.m. de meeste MM ingangen. Dit element is uitermate geschikt voor diegene die wil genieten van de geluidskwaliteit van een MC-element zonder gebruikt te maken van een MC step up transformer.

Dynavector DV20X2A: high/low output model

Het high-output model 20X2A-H bereikt een uitgangspanning van 2,8 mV. Het relatief hoge uitgangsignaal wordt bereikt door het gebruik van de jarenlange expertise van Dynavector op het gebied van spoelwindingen. Door het veelvuldig wikkelen van de spoel met zeer fijne draad bereikt men dezelfde output equivalent als een MM-element. Dit maakt het mogelijk om dit MC element direct aan te sluiten op de MM ingang zonder gebruik te maken van extra versterking zoals een step-up transformer.

The low-output model 20X2A-L heeft een 0,3 mV uitgang en maakt gebruik van dezelfde PCOCC draad als de duurdere modellen. De aanbevolen impedantie voor de phono-voorversterker is 30 Ohm of meer.

Dynavector DV20X2A: Special Annealing Magnetic Circuit

Het magnetische circuit, het hart van een MC-element, maakt gebruik van ijzer van een zeer hoge kwaliteit. Dit zorgt voor uitstekende magnetische eigenschappen. Door het toepassen van ‘special annealing’ een gloeiproces waarbij de originele eigenschappen van ijzer worden hersteld is het element nog beter in staat om een brede sound-stage en een ongekende resolutie weer te geven. Uitgebreide technische uitleg is te vinden op de website van Dynavector.

Neodymium magnets and soft magnets

De DV20X2A maakt gebruik van een gepatenteerde ‘softened magnets’. Deze zorgen ervoor dat verstoring wordt tegengegaan en dat wrede en scherpe geluiden veroorzaakt door natuurlijk magnetisme wordt tegengegaan, zonder dat hierbij de output van de sterkte neodymium magneten wordt verstoord. Door gebruik te maken van het sterke magnetische veld van de neodymium magneten wordt de geluidskwaliteit sterk verbeterd en worden stemmen en instrumenten beter van elkaar gescheiden.

Compliantie, cantilever en stylus

Met een compliantie van 12mm/N en een gewicht  van 9,2 gram is de 20X2A geschikt voor de meeste toonarmen van licht tot medium gewicht.

De naald van de DV20X2A is gemaakt van een holle aluminium buis, de lichtere massa  reduceert vervolgens de vibratie. Dit zorgt voor meer bandbreedte en verbeterde hoge frequenties.

De micro ridge stylus is het deel van de naald dat de groef van de plaat volgt. De stylus heeft de vorm van een afgeronde punt van maar 2 micron. Dit zorgt voor een langere levensduur en perfecte aftasting van de groeven in de plaat.

Dynavector DV20X2A: prijs en leveringsinformatie

Het nieuwe element is vanaf oktober 2024 verkrijgbaar voor een adviesprijs van net geen 1.200 euro.


EDITORS' CHOICE